ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Διώξεις σε εμπειρογνώμονες των Σαμαροβενιζέλων για το «κόλπο» του ΤΑΙΠΕΔ !

money

Οι πρώην εμπειρογνώμονες κλήθηκαν να απολογηθούν ως κατηγορούμενοι για την επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου

Τις πρώτες κλήσεις σε κατηγορουμένους-πρώην μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος απέστειλε ο ανακριτής Διαφθοράς Κωνσταντίνος Σαργιώτης, ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία για την πώληση και την εκμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου (κτίριο Κεράνης, κτίρια υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας, Υγείας κ.λπ.). Την περίοδο 2011-2014 τρία πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία βρίσκονταν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, γλίτωσαν την κατηγορία της απιστίας διότι, με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχουν καμία ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η επίδικη συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου (Οκτώβριος του 2013). Ειδικότερα, καταρτίστηκαν δύο συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων για 20 χρόνια, με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και αναδόχους τη Eurobank Properties και την Εθνική Πανγαία. Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 261.000.000 ευρώ. Επιπλέον, το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει μισθώματα, τα οποία μόνο για τον πρώτο χρόνο ανέρχονταν στα 25.500.000 ευρώ (επειδή εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί κάποια από τα επίμαχα κτίρια).

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου. Στο πόρισμά τους οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι οι επίδικες συμβάσεις ήταν μη επωφελείς για το Δημόσιο, ενώ γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα. Την ίδια στιγμή συνομολογήθηκαν επαχθείς μισθωτικοί όροι. Οι πρώτοι κατηγορούμενοι προσήλθαν ενώπιον του ανακριτή, ωστόσο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν τον Απρίλιο του 2016. Ενώπιον του κ. Σαργιώτη εκκρεμούν δικογραφίες για τη μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο.

 

http://www.dimokratianews.gr/content/60265/dioxeis-gia-kolpo-toy-taiped

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.