Η Google εβγαλε 10,7 δις αφορολόγητα. Πληρωνε καπιταλισμο κορόιδο #sano

corporate-crime-capitalism

Το κόλπο της Google! Πώς μετέφερε 10,7 δισ. ευρώ στις Βερμούδες

Η Google μετέφερε 10,7 δισεκ. ευρώ μέσω της Ολλανδίας στις Βερμούδες το 2014, στο πλαίσιο εντός μοντέλου που της επιτρέπει να αποκτά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το εξωτερικό χωρίς να καταβάλλει φόρους.

 

Ο ισολογισμός της Google Netherlands Holdings BV, που δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνει ότι η μονάδα μετέφερε σχεδόν το σύνολο των εσόδων της, κυρίως δικαιώματα χρήσης από μια ιρλανδική θυγατρική μέσω της οποίας διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εκτός των ΗΠΑ, στην μονάδα Google Ireland Holdings, η οποία εδρεύει στις Βερμούδες και είναι καταχωρισμένη στην Ιρλανδία.

capitalism-a-love-story-524324567a289

Η φορολογική αυτή πρακτική είναι γνωστή στους φοροτεχνικούς ως «διπλό ιρλανδικό, ολλανδικό σάντουιτς». Επιτρέπει στην Google, που τώρα ανήκει στην εταιρία συμμετοχών Alphabet Inc, να μην επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ ή παρακράτηση φόρου στην Ευρώπη για τα ποσά αυτά, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στο εξωτερικό. Εκπρόσωπος της Google είπε ότι η εταιρία ακολουθεί τη φορολογική νομοθεσία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Χάρη στην πρακτική αυτή, τα περυσινά έσοδα της Alphabet εκτός ΗΠΑ επιβαρύνθηκαν με φορολογικό συντελεστή μόλις 6%, περίπου το ένα τέταρτο του μέσου φορολογικού συντελεστή που ισχύει στις ξένες αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρία.

Στις Βερμούδες δεν επιβάλλεται φόρος στα έσοδα των εταιριών.

Η φοροαποφυγή των επιχειρήσεων έχει ανέλθει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα η Google δέχεται πιέσεις για το χαμηλό φόρο που πληρώνει για τα κέρδη της στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Google κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για αναδρομικούς φόρους ύψους 130 εκατ. λιρών που συμφωνήθηκαν με τις βρετανικές φορολογικές αρχές τον Ιανουάριο. Η συμφωνία αύξησε τη συνολική φορολογική επιβάρυνση για τη Google στη Βρετανία για την περίοδο 2005-2015 σε περίπου 200 εκατ. λίρες, ενώ τα έσοδά της στη χώρα αυτή ανήλθαν κατά την ίδια περίοδο σε 24 δισεκ. λίρες.

Η Google Netherlands Holdings NV, που δεν έχει προσωπικό, κατέβαλε φόρους στην Ολλανδία ύψους μόλις 2,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.