«Παιδί γνώρισα τον ναζισμό. Ενήλικος γνώρισα τον κομμουνισμό. Στις ΗΠΑ γνώρισα το καπιταλιστικό σύστημα. Πιστεύω λοιπόν ότι όλα τα συστήματα που αναγορεύουν την εξουσία κέντρο της κοινωνίας είναι εξίσου ολέθρια»
Ουάσινγκτον: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Κουρτ Μαζούρ, ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.
«Με βαθιά θλίψη γράφω εκ μέρους της οικογένειας Μαζούρ και της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης ότι ο Κουρτ Μαζούρ, που διετέλεσε μουσικός διευθυντής μας το διάστημα 1991 έως 2002 και διατήρησε τιμητικά αυτόν τον τίτλο, απεβίωσε την 19η Δεκεμβρίου του 2015» έγραψε ο Μάθιου Βανμπίζεν.
Ο Γερμανός Κουρτ Μαζούρ διηύθυνε πολλές από τις σημαντικότερες ορχήστρες στον κόσμο, μεταξύ αυτών την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης (1991- 2002), την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας (ONF) στο Παρίσι και την Φιλαρμονική του Λονδίνου. Ο Μαζούρ λάτρευε τους συνθέτες Μπαχ, Μέντελσον, Μπραμς και Μπετόβεν. Τον Απρίλιο του 2012 έπεσε από τη σκηνή, ενώ διηύθυνε την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας στο Παρίσι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Την ίδια χρονιά ακύρωσε πολλές συναυλίες και αποκάλυψε στην ιστοσελίδα του ότι έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον.
Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1927 στο Μπριγκ της Κάτω Σιλεσίας, σημερινό Μπζεγκ της Πολωνίας και ξεκίνησε τη σπουδαία καριέρα του σπουδάζοντας πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Λειψία. Συνέχισε ως καθηγητής στην Ακαδημία Μουσικής της Λειψίας.
Ο Μαζούρ αρχικά ονειρεύτηκε τον εαυτό του ως πιανίστα ή οργανίστα. Ένα ατύχημα που είχε στο χέρι σε ηλικία 16 ετών και ταυτόχρονα η πρώτη συναυλία συμφωνικής μουσικής που παρακολούθησε την ίδια χρονιά στάθηκαν οι αιτίες που τον έστρεψαν στη διεύθυνση ορχήστρας.
Μια από τις ισχυρότερες επιρροές του υπήρξε ο θρυλικός μαέστρος Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ, τον οποίον γνώρισε μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Λειψία. Παλαιότερα, από τη θέση του επικεφαλής της Ορχήστρας Gewandhaus της Λειψίας – μια θέση που κατείχε από το 1970 ως το 1996 και θεωρείται εξαιρετικά επίζηλη, αφού από αυτή «παρήλασαν» πραγματικοί θρύλοι του πόντιουμ – ο Μαζούρ συνέβαλε ποικιλοτρόπως στις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Γερμανίας. Για χρόνια υπήρξε πιστός στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και το 1982 έλαβε το Εθνικό Βραβείο στην Ανατολική Γερμανία. Η στάση απέναντι στο καθεστώς άρχισε να αλλάζει το 1989, μετά τη σύλληψη ενός πλανόδιου μουσικού στη Λειψία.
Αργότερα κληθείς να σχολιάσει τη διεθνή κατάσταση, με δεδομένη την έντονη δραστηριότητα που ανέπτυξε τους τελευταίους μήνες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ο διάσημος μαέστρος απάντησε: «Παιδί γνώρισα τον ναζισμό. Ενήλικος γνώρισα τον κομμουνισμό. Στις ΗΠΑ γνώρισα το καπιταλιστικό σύστημα. Πιστεύω λοιπόν ότι όλα τα συστήματα που αναγορεύουν την εξουσία κέντρο της κοινωνίας είναι εξίσου ολέθρια».
Στο διάστημα της θητείας του στη Νέα Υόρκη – από όπου αποχώρησε το 2002 με τον τίτλο του επίτιμου μουσικού διευθυντή, ο πρώτος ο οποίος έλαβε αυτόν τον τίτλο και ο δεύτερος, μετά τον Μπερνστάιν, στον οποίον αποδόθηκε τιμητική θέση – ο Μαζούρ δέχθηκε έντονες επικρίσεις. Μεταξύ άλλων, η κριτική τον κατηγόρησε ως «πολύ Γερμανό» για τα νεοϋορκέζικα δεδομένα.
Ο ίδιος αποτιμούσε τα χρόνια της συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης ως τα «πλέον δημιουργικά της ζωής του».
ΑΠΕ
Reblogged στις olympia.gr.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!