Αυτά είναι τα Ευρωπαϊκά «Οσκαρ» για το 2015-Μεγαλος Νικητής ο Σορεντίνο

Harvey Keitel, ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Jane Fonda, Michael Caine, Paolo Sorrentino, Rachel Weisz, Youth (2015)

«…Η Νιότη κατά κάποιο τρόπο είναι συνώνυμη με την ιδέα της ελευθερίας…»-P.Sorrentino, Youth (2015)

Με τον εμβληματικό – κατά του μίσους – μονόλογο του Τσάρλς Τσάπλιν από τον «Μεγάλο Δικτάτορα» ξεκίνησε η 28η τελετή απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου – ιδανική έναρξη για μια ευρωπαϊκή γιορτή που γίνεται κόντρα στη σκιά που έχει πέσει πάνω από την Ευρώπη μετά τα γεγονότα της 13η Δεκεμβρίου στο Παρίσι, αλλά και τα κύματα των προσφύγων που δοκιμάζουν την αν(τ)οχή μιας ολόκληρης ηπείρου.

Δύο χρόνια μετά το θρίαμβο της «Τέλειας Ομορφιάς» που χάρισε στον Πάολο Σορεντίνο τα ευρωπαϊκά βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, το «Youth» επαναλαμβάνει τη διπλή βράβευση και μαζί χαρίζει στον Σερ Μάικλ Κέιν το πρώτο βραβείο ερμηνείας του στην ιστορία των ευρωπαϊκών βραβείων – αλλά και ένα από τα λίγα που έχει κερδίσει στην καριέρα του.

Ο Σερ Μάικλ Κέιν μαζί με την Σάρλοτ Ράμπλινγκ και τον Κριστόφ Βαλτς – και οι τρεις παρέλαβαν τιμητικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Κινηματογράφου – υπήρξαν τα κεντρικά πρόσωπα μιας φλύαρης απονομής που είχε όμως ως κεντρικό της θέμα τις πληγές της Ευρώπης, τη σημασία της Τέχνης ως άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή επίθεσης και έναν έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα κατά του ρατσισμού.

Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ – όπως ακριβώς και ο Σερ Μαίκλ Κέιν – παρέλαβε εκτός από το τιμητικό της βραβείο και το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαίας Ηθοποιού για τα «45 Χρόνια», ενώ ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου που ήταν υποψήφιος σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες κέρδισε το Βραβειο Σεναρίου (για τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου), αλλά και το βραβείο Κοστουμιών που είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες.

To τιμητικό βραβείο στον Σερ Μάικλ Κέιν (που έχει δοθεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν και είναι απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου) παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιμ Βέντερς, εξυμνώντας όχι μόνο μια καριέρα φτιαγμένη από εμβληματικούς ρόλους, αλλά και μια ζωή – παράδειγμα για όλους τους νέους – καλλιτέχνες και μη αυτού του κόσμου. Ο Μάικλ Κέιν μίλησε για όλα τα βραβεία που έχει χάσει μέχρι σήμερα και μίλησε για την καριέρα και τη ζωή του ευχαριστώντας την Ακαδημία.


Το τιμητικό βραβείο στον Κριστόφ Βαλτς παρουσίασε ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ. Ο Κριστόφ Βαλτς μίλησε φανερά συγκινημένος για το ποσοστό της τύχης που συνέβαλε στην καριέρα του. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι 100%», δήλωσε ευχαριστώντας την Ακαδημία για την τιμή.


«Οι ταινίες που κάνουμε δεν μπορούν να διαχωριστούν από τον κόσμο που ζούμε». Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανιέσκα Χόλαντ μίλησε για την ανάγκη να μην αφήσουμε τον ολοκληρωτισμό να κυριεύσει στην Ευρώπη και να συνεχίζουμε όλοι να παλεύουμε για το δικαίωμα στην ελευθερία – του λόγου και της αυτοδιάθεσης. Μαζί της ο Βιμ Βέντερς μίλησε για το πως όλο πηγαίνουμε προς τα πίσω και προέτρεψε όλους να είμαστε ατρόμητοι – σαν πολίτες της Ευρώπης απέναντι σε όλες τις προκλήσεις και ως κινηματογραφιστές.


Το τιμητικό βραβείο στη Σάρλοτ Ράμπλινγκ παρουσίασε ο Φρανσουά Οζόν (την έχει σκηνοθετήσει τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, ανάμεσα στις οποίες σστο «Κάτω από τη Αμμο» και στην «Πίσίνα» – για το δεύτερο κέρδισε και το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία). Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ, φανερά συγκινημένη, δήλωσε ότι η σημερινή βραδιά είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου όταν ήταν μικρή – να διασχίσει μια γέφυρα και να καταφέρει να ζήσει και να εργαστεί στην Ευρώπη και να μην μείνει μόνο μέσα στα σύνορα της Αγγλίας. Και συμπληρώσε ότι δέχτηκε το βραβείο όχι για την καριέρα της αλλά για το γεγονός μιας πραγματική Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.