«(Μιντιακά) απίστευτο και όµως αληθινό! Η οικονοµία πάει καλά!» του Μ.Κακλαμάνου

diaploki-1-mme-kanalia (2)

Γίνεται η χώρα να πηγαίνει «στα βράχια», όταν τα επίσηµα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη της οικονοµίας της; Γίνεται να «οδηγείται η χώρα στην καταστροφή», µε πρωτογενές πλεόνασµα διπλάσιο του στόχου;

✓ Γίνεται η χώρα να τελεί «υπό διάλυση», όταν τα έσοδα του κράτους ξεπέρασαν το στόχο ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ;

✓ Αν δεν κλείσετε τις τηλεοράσεις και δεν ψάξετε να δείτε µόνοι σας τα επίσηµα στοιχεία… ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!

071201

Ενα βασικό επιχείρηµα της ενορχηστρωµένης και συνειδητά κατευθυνόµενης καταστροφολογίας των ΜΜΕ, από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ασφαλώς -και κυρίως µιντιακώς- η… απειρία τους. Για την ακρίβεια, αυτό ξεκίνησε πριν καν αναλάβουν την εξουσία οι νυν κυβερνητικοί εταίροι.

Από την προεκλογική περίοδο ακόµα, ακούγαµε το επιχείρηµα «αυτοί είναι άπειροι και θα τα κάνουν θάλασσα». Και µετά τις εκλογές κλιµακώθηκε. ∆εν υπάρχει θέµα της επικαιρότητας (εγχώριας και διεθνούς) που να µην χρεώνεται µεταξύ άλλων και στην «απειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Και φυσικά όλα αυτά έχουν ένα και µόνο αναπόφευκτο -«γαλαζοπράσινης» και µιντιακής ερµηνείας- αποτέλεσµα: Την «απόλυτη καταστροφή».

071202

Αν κάποιος επιχειρούσε να περιγράψει µε λίγες λέξεις το «πώς το πηγαίνουν επικοινωνιακά» αντιπολίτευση και συστηµικά µίντια, περίπου σ’ αυτό τον τίτλο θα κατέληγε: «Η απειρία αυτής της κυβέρνησης θα καταστρέψει τη χώρα». Αυτό µας λένε από το πρωί ως το βράδυ. Κάθε µέρα. Πολλές φορές την ηµέρα. Και ποιοι είναι αυτοί που το λένε αυτό; Οι «έµπειροι». Το ΠΑΣΟΚ και η Ν∆.

071203

Το δυστύχηµα είναι ότι δεν έχουµε το χώρο (θέλει πάµπολλες σελίδες) για να συγκεντρώσουµε τα µικρά και µεγάλα «µαργαριτάρια» των έµπειρων, για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Το ευτύχηµα είναι ότι αυτοί οι «έµπειροι» κυβερνούσαν µόλις πέρυσι. Υπό τις ίδιες συγκυρίες (σε πρόγραµµα ήµασταν και πάλι) και σε παρόµοιες συνθήκες (λιτότητα και δηµοσιονοµική προσαρµογή είχαµε και πάλι). Αρα, µπορούµε να συγκρίνουµε τους άπειρους Τσίπρα-Καµµένο µε τους έµπειρους Σαµαρά-Βενιζέλο. Ασχετα που αυτοί δεν είναι πια στις θέσεις τους. Τους έδιωξαν (λόγω της εµπειρίας τους προφανώς) τα ίδια τα κόµµατά τους κακήν κακώς. Αλλά δεν είναι αυτό το θέµα µας…

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ… ΣΤΟ ΜΙΣΟ!

Το επίκαιρο της ψήφισης του προϋπολογισµού µάς «αναγκάζει» να ξεκινήσουµε από τα µεγάλα, βασικά, δοµικά νούµερα της ελληνικής οικονοµίας. Συνήθως αυτά είναι «βαρετά» για τον αναγνώστη, αλλά η σύγκριση που θα κάνουµε µε τους προηγούµενους θα προσδώσει µια υπεραξία ενδιαφέροντος. Θα το διαπιστώσετε ευθύς αµέσως:

√ Ο (πρώτος και δυσκολότερος) προϋπολογισµός των άπειρων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το 2016 περιλαµβάνει συνολικές παρεµβάσεις µε δηµοσιονοµικό κόστος 5,7 δισ. ευρώ.

√ Από την άλλη, οι έµπειροι Ν∆ και ΠΑΣΟΚ το 2014 -που κατά δήλωσή τους ήταν η καλύτερη χρονιά τους, που αποδείκνυε το success story τους- πήραν µέτρα 9,8 δισ. ευρώ (3 δισ. περισσότερα από φόρους και 6,8 δισ. από περικοπές δαπανών, σε σχέση µε το 2013).

Απορία: Αρα, µε ποιον είναι καλύτερα;

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ «ΕΓΡΑΨΕ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ MΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΑMΑΡΑ!

Οταν κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισµού, η εκτίµηση ήταν ότι το 2015 θα κλείσει µε ύφεση 2,3% εξαιτίας φυσικά των capital controls. Βέβαια, σε 1,5 µήνα µέσα, η εκτίµηση αυτή αναθεωρήθηκε σε… 0%! Τόσο προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισµού, που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητήθηκε εκτενώς όλη την προηγούµενη βδοµάδα. Και άρα, δεν θα έχουµε ύφεση καθόλου, από φέτος, παρά τους ελέγχους κεφαλαίου. Γιατί;

0712044

Γιατί η ελληνική οικονοµία ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα του αναµενοµένου στα capital controls. Τόσο, που ανάγκασε τα τεχνικά κλιµάκια σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα να προχωρήσουν σε µια τεράστια αναπροσαρµογή της πρόβλεψής τους. Και να πάνε από το -2,3% στο… 0%!

Που φυσικά και αυτό είναι µια συντηρητική πρόβλεψη, που έρχεται σε αντίθεση µε άλλες ιδιωτικών επενδυτικών οίκων, που προβλέπουν ανάπτυξη ήδη από φέτος! Αλλά η επικρατούσα εκτίµηση είναι η µηδενική, οπότε ας µείνουµε σ’ αυτή.

Βέβαια, αυτό το στοιχείο παρότι είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό, δεν µπορεί να αξιοποιηθεί στην ανάλυσή µας. Το µόνο συγκρίσιµο στοιχείο -µε τα αποτελέσµατα της προηγούµενης κυβέρνησης- ως προς τη µεταβολή του ΑΕΠ, είναι αυτό του πρώτου εξαµήνου του 2015, δηλαδή της πρώτης περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τότε που δεν είχαµε capital controls µεν… αλλά είχαµε τα µίντια να µας λιβανίζουν όλη τη µέρα ότι «οδηγούµαστε στα βράχια» και «καταστρεφόµαστε» µε την απειρία της κυβέρνησης. Το δυστύχηµα για όλους αυτούς είναι ότι τώρα βγήκαν (επιτέλους και τα περιµέναµε) τα επίσηµα στοιχεία της οικονοµίας για εκείνη την περίοδο. Και ελάτε να δούµε τι λένε, ξεκινώντας αυτή τη φορά ανάποδα. Από τους success – storάδες δηλαδή…

20712Clipboard05

√ Το µεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ (αυτό λέγεται ανάπτυξη) το σηµειώνει η προηγούµενη συγκυβέρνηση Ν∆-ΠΑΣΟΚ στο τρίτο τρίµηνο του 2014, που έφτασε στο 1,4% επί του ΑΕΠ. Στο τέταρτο τρίµηνο, το ποσοστό αυτό παρέµεινε σταθερό. Αρα, αυτή είναι η κορυφή του success story: Το 1,4%.

√ Στο δεύτερο τρίµηνο της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) το ΑΕΠ σηµείωσε αύξηση 1,6%! Παραπάνω από την success – storική κορυφή! Το πρώτο τρίµηνο είχαµε ανάπτυξη 0,6% και το δεύτερο τρίµηνο είχαµε ανάπτυξη 1,6%.

Απορίες: Μα, πώς πηγαίναµε στα βράχια; Με ανάπτυξη; Τι θα µας πουν τώρα όλοι αυτοί οι επαγγελµατίες καταστροφολόγοι; Ολοι αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που δηλώνουν δηµοσιογράφοι, πώς θα δικαιολογήσουν αυτό το χυδαίο παραλήρηµα εκείνης της περιόδου;

Που τώρα αποδεικνύεται ότι ΟΛΑ όσα έγραφαν και έβαζαν στους τίτλους τους ήταν ακραία ψεύδη; Ας απαντήσουν κάτι από τα κανάλια τους και από τα δελτία τους. Εχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν συγγνώµη από τον ελληνικό λαό. Την τσίπα που απαιτείται δεν έχουν, βέβαια…

∆ΙΠΛΑΣΙΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ!

Το πλέον βασικό συστατικό της συνταγής του Σαµαρικού success story ήταν αναµφισβήτητα το πρωτογενές πλεόνασµα. Το µέγεθος, δηλαδή, που αποτυπώνει την εικόνα στα έσοδα και τα έξοδα του προϋπολογισµού, χωρίς να συνυπολογίζεται η εξυπηρέτηση χρέους. Σαµαράς και Βενιζέλος, µε την πολιτική που άσκησαν και τη λογική που υιοθέτησαν (να δίνουν στους δανειστές όσο περισσότερα µπορούσαν), ανήγαγαν το πρωτογενές πλεόνασµα σε θεµέλιο λίθο της πολιτικής τους ύπαρξης.

Εν ολίγοις, µας έπρηξαν µε το πρωτογενές πλεόνασµά τους και δη µε αυτό του 2014. Πρέπει να ακούσαµε χίλιες φορές ότι έπιασαν το στόχο του 2014. Ε, χίλιες φορές ακούσαµε ψέµατα.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δηµοσιεύθηκαν τον Απρίλιο, το πρωτογενές πλεόνασµα της κυβέρνησης Σαµαρά ήταν µόλις 0,4% επί του ΑΕΠ! Αρα, η Ν∆ δεν έπιασε το στόχο του έτους. Ασχετα αν έλεγαν τότε ότι τον έπιασαν. Ασχετα, αν ακόµη και σήµερα τολµούν να λένε το ίδιο. ΨΕΜΑΤΑ λένε! Είτε από ασχετοσύνη είτε από προπαγανδιστική µανία,λένε ΨΕΜΑΤΑ. Πάµε τώρα στη σύγκρισή µας.

2121212121Clipboard06

Τα στοιχεία που παραθέτουµε αναφέρονται στην ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή συγκρίνουµε το πρώτο δεκάµηνο του 2014 µε το πρώτο δεκάµηνο του 2015. Και έχουµε:

√ Με Ν∆ και ΠΑΣΟΚ, το πρώτο δεκάµηνο του 2014, σε απόλυτους αριθµούς είχαµε πρωτογενές πλεόνασµα 2,6 δισ. ευρώ.

√ Με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το πρώτο δεκάµηνο του 2015, είχαµε 4,5 δισ. ευρώ! (Να τονίσουµε ότι ο επικαιροποιηµένος στόχος του προγράµµατος ήταν 2,4 δισ. ευρώ). ∆ηλαδή, η κυβέρνηση καταγράφει πρωτογενές πλεόνασµα διπλάσιο τόσο του στόχου όσο και των περσινών αποτελεσµάτων.

Απορία: Τότε, πώς λένε ότι η Ν∆ µας άφησε µε πλεονάσµατα και ο ΣΥΡΙΖΑ µάς επέστρεψε στα ελλείµµατα; Από ποια στοιχεία ορµώµενοι; Της προπαγανδιστικής τους φαντασίας, µάλλον….

ΜΕΓΕΘΗ… ΣΕ ΑΝΟ∆Ο!

∆ιαβάζοντας κανείς τα οικονοµικά στοιχεία, θα εκπλαγεί! Εννοούµε, αν πιστεύει όσα ακούει στα ΜΜΕ. Γιατί η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που περιγράφουν τα µίντια καθηµερινά. Ορίστε µια γεύση…

√ Το πρώτο τρίµηνο του 2015 (διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) το πραγµατικό διαθέσιµο εισόδηµα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,8%!

√ Συγκεκριµένα, εκείνη την περίοδο αυξήθηκαν επίσης τόσο οι αµοιβές των εργαζοµένων όσο και η πραγµατική κατανάλωση. Η αύξηση στην κατανάλωση έφτασε το 3,2% το δεύτερο τρίµηνο.

√ Από τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσµου Εξαγωγέων για το 9µηνο του 2015, µπορεί κανείς να εξαγάγει αισιόδοξα συµπεράσµατα. Συγκεκριµένα, καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών προς τη Β. Αµερική (55,1%), προς τις άλλες λοιπές χώρες της αµερικανικής ηπείρου (145,4%) και τις χώρες της Αφρικής (21,7%). Επίσης, σηµαντική αύξηση (14,1%) εµφανίζουν οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε.!

√ Την ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Σεπτέµβριος 2014), η εισαγόµενη τουριστική κίνηση εµφάνισε αύξηση κατά 17,1% σε σύγκριση µε πέρυσι.

√ Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εµφάνισαν φέτος συνολική αύξηση κατά 4,7% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2014. Η µεγαλύτερη αύξηση στις εισπράξεις καταγράφηκε από τις επισκέψεις τουριστών εντός της Ε.Ε. (10,5%).

√ Τους πρώτους 9 µήνες του 2015, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εµφάνισε πλεόνασµα αυξηµένο κατά5,8% έναντι του αντίστοιχου πλεονάσµατος της περσινής αντίστοιχης περιόδου.

√ Από την ετήσια έκθεση Ελληνικού Εµπορίου, που συνέταξε η Ελληνική Συνοµοσπονδία Εµπορίου προκύπτει αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο (του εµπορίου) κατά 5,3%. Να τονίσουµε ότι από το 2009 ως το 2014, το συγκεκριµένο µέγεθος µειωνόταν συνεχώς!

√ Τον Οκτώβριο, οι δαπάνες του προϋπολογισµού ∆ηµοσίων Επενδύσεων (οι µόνες δαπάνες που πρέπει να αυξάνονται) ανήλθαν σε 651 εκατοµµύρια ευρώ, αυξηµένες κατά 211 εκατοµµύρια έναντι του µηνιαίου στόχου.

ΜΕΓΕΘΗ ΣΕ ΚΑΘΟ∆Ο (ΘΕΤΙΚΗ!)

√ Το δηµοσιονοµικό έλλειµµα της ελληνικής οικονοµίας, σύµφωνα µε την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων, έφτασε για το πρώτο δεκάµηνο του 2015 τα 793 εκατοµµύρια ευρώ. Το αντίστοιχο περσινό διάστηµα, µε Σαµαρά και Βενιζέλο (και επιπροσθέτως χωρίς capital controls και κλείσιµο των τραπεζών) είχαµε 2,4 δισ. ευρώ. Στο 1/3 του Σαµαρά το δηµοσιονοµικό έλλειµµα του Τσίπρα. Και πέφτει συνεχώς…

√ Επίσης, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού στο πρώτο δεκάµηνο των Τσίπρα-Καµµένου καταγράφονται µειωµένες σε σχέση µε πέρυσι κατά περίπου 2 δισ. (ή σε ποσοστό4,9%) παρά το γεγονός ότι φέτος έχουν ήδη καταβληθεί επιπλέον:

■33 εκατ. ευρώ για εφηµερίες ιατρών ΕΣΥ.
■101 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
■68 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονοµική ενίσχυση για την αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
■92 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις Γεωργίας.
■24 εκατ. ευρώ για επίδοµα θέρµανσης.
■22 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις συγκοινωνιακών φορέων.
■19 εκατ. ευρώ για εκλογικές δαπάνες.

√ Επίσης, συγκεκριµένα για το µήνα Οκτώβριο, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισµού έφτασαν στα 4,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας µείωση κατά 312 εκατοµµύρια έναντι του επικαιροποιηµένου στόχου.

√ Αντίστοιχα, και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού για το µήνα Οκτώβριο (3,7 δισ. ευρώ) εµφανίζονται µειωµένες έναντι του στόχου κατά µισό δισ. περίπου.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΧΟ

√ Το µήνα Οκτώβριο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισµού ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας µηνιαίο αποτέλεσµα ΠΑΝΩ από το στόχο κατά 150 εκατοµµύρια ευρώ. Να τονίσουµε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε αυτό, να έχουµε έσοδα πάνω από το στόχο. Μα, ποτέ.

√ Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισµού στο δεκάµηνο έφτασαν τα 36,6 δισ. ευρώ και εµφανίζονται µειωµένα κατά 1,898 δισ. ευρώ. Από αυτά που µας λείπουν, όµως, το 1,867 δισ. ευρώ (το 99%) αποτελεί λογιστική (και όχι πραγµατική) υστέρηση, µιας και προκύπτει από τη µη µεταφορά των αποδόσεων από τη διακράτηση οµολόγων του ελληνικού δηµοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήµατος. Αρα, στην ουσία και εδώ η κυβέρνηση έπιασε το στόχο, που -επειδή µιλάµε για το συγκεκριµένο µέγεθος- αποτελεί µεγάλη επιτυχία του υπουργείου Οικονοµικών.

√ Το πρώτο δεκάµηνο του 2015, αναφορικά µε τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισµού, ο στόχος ήταν αυτές να µην ξεπεράσουν τα 44,7 δισ. ευρώ. Τελικά, όµως, η κυβέρνηση κατάφερε να µην ξεπεράσει καν τα 40,5 δισ. ευρώ. Αρα, εξοικονόµησε ΜΟΝΟ από αυτή την κατηγορία πάνω από 4 δισ. ευρώ.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝ∆ΑΣ

Προφανώς και είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί αυτά τα νούµερα ο εγκέφαλος κάποιου, που ενηµερώνεται από τους λεγόµενους συστηµικούς µιντιακούς οµίλους, µιας και καθηµερινά βοµβαρδίζεται µε αναλύσεις και απόψεις διαφόρων περίεργων τύπων, που λένε τα αντίθετα!

Οµως, τι να κάνουµε που τα πράγµατα είναι καλύτερα από ό,τι µας λένε τα κανάλια; Τι να κάνουµε που όλη την προηγούµενη βδοµάδα ακούγαµε τοποθετήσεις Ελλήνων βουλευτών στη συζήτηση για τον προϋπολογισµό, που καµία σχέση δεν έχουν µε την πραγµατικότητα;

Αυτό που ζήσαµε Στο ΧΩΝΙ ήταν συγκλονιστικό! Την ίδια στιγµή που κρατούσαµε στα χέρια µας το επίσηµο έγγραφο και βλέπαµε το νούµερο µε τα µάτια µας, ακούγαµε βουλευτές της αντιπολίτευσης να λένε από το βήµα της Βουλής ΨΕΜΑΤΑ! Επειδή, προφανώς, διάβασαν κάποιον σχετικό τίτλο στο Facebook και το συνδύασαν µε κάτι που άκουσαν στο MEGA. Και ανεβαίνουν στο βήµα της Βουλής και λένε ό,τι θέλουν! Και αυτό που θέλουν να πουν είναι ένα και µόνο πράγµα: Οτι έρχεται η καταστροφή. Χωρίς να τους νοιάζει αν είναι αλήθεια ή ψέµα αυτό που λένε.

Αλλωστε, ποιος θα τους διαψεύσει; Κανένα µεγάλο κανάλι; Κανένας τηλε-δηµοσιογράφος; Κανένας. Γιατί όποιος πλιατσικολογεί σήµερα εναντίον της κυβέρνησης, κερδίζει µιντιακή ασυλία. Και αυτό -όσο να πεις- είναι καλή προσφορά για τους βουλευτές της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ.

δημοσιεύθηκε Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής, 6 Δεκεμβρίου 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.