Κλεπτοκρατία: 50 εφοπλιστές και επιχειρηματίες στη λίστα από την Ελβετία

ship-navagio-sinkΠενήντα τρανταχτά ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών, επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών με «ύποπτες συναλλαγές» που έγιναν μέσω του Ελληνογερμανού τραπεζίτη ΠΜ εντόπισαν οι ελβετικές δικαστικές αρχές έπειτα από πολύμηνη έρευνα και κάτω από πλήρη μυστικότητα παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα στους Ελληνες οικονομικούς εισαγγελείς για περαιτέρω έρευνα!

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα και κάτω από πλήρη μυστικότητα, οι αρμόδιες ελβετικές παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα στους Έλληνες οικονομικούς εισαγγελείς την σχετική λίστα για περαιτέρω έρευνα. Το ρεπορτάζ του «Έθνους» υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια νέα λίστα ονομάτων -μεγαλοκαταθετών εξωτερικού και προστίθεται στις Λίστες«Λαγκάρντ», «Λουξεμβούργου» και «Ρηνανίας.

Η διαφορά της ελβετικής λίστας από όλες τις υπόλοιπες είναι ότι πρόκειται για πενήντα λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών, μέσω των οποίων οι ελληνικές Αρχές μπορούν να οδηγηθούν στους τραπεζικούς κόμβους που καταλήγουν στις “δεξαμενές” με τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η “λίστα ΠΜ” που παραδόθηκε στους Έλληνες οικονομικούς εισαγγελείς συντάχθηκε από τις ελβετικές δικαστικές αρχές έπειτα από έρευνα ενός ολόκληρου έτους και αφού προηγουμένως, παραμονές των Χριστουγέννων του 2014, προφυλάκισαν τον ΠΜ.

Για την υπόθεση είναι ενήμερος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος έπεσε από τα σύννεφα κάνοντας λόγο για πραγματικό θησαυρό και το κλειδί που θα οδηγήσει στις δεξαμενές με τις μίζες και το μαύρο χρήμα. Ενημερώθηκε ο υπουργός, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ την γενική εποπτεία της υπόθεσης αναμένεται να έχει ο Γιάννης Δραγάτσης. Όσον αφορά στον ΠΜ, πρόκειται για Έλληνα τραπεζίτης της Morgan Stanley Ζυρίχης, Γερμανό υπήκοο, γνωστό στα σαλόνια της υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας. Χρηματιστής και του Τσοχατζόπουλου που τον “κάρφωσε” ο Ζήγρας. Εμπλεκόμενος στις υποθέσεις Siemens και εξοπλιστικών.

Οι Ελβετοί μετά τις καταγγελίες Ζήγρα “εγκλώβισαν” τον ΠΜ γιατί θεώρησαν ότι έχει καταφέρει να “ανοίξει τρύπα” στο ελβετικό σύστημα και με τη βοήθεια δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων οδηγούσε το μαύρο χρήμα των Ελλήνων στον δρόμο του ξεπλύματος. Οι Ελβετοί “άνοιξαν” όλες τις επαφές του ΠΜ, ακόμα και τις τηλεφωνικές, και εξακρίβωσαν τις συναντήσεις του και την ηλεκτρονική του αλληλογραφία. Από αυτόν τον έλεγχο δημιουργήθηκε η πρώτη γκάμα προσώπων που έγινε “φύλλο και φτερό”.

Ο Έλληνας τραπεζίτης είναι προφυλακιστέος στην Ελβετία από την παραμονή των Χριστουγέννων του 2014, ενώ στο “στόχαστρο” έχουν μπει πλέον και τα μεγάλα ελβετικά δικηγορικά γραφεία. Ο Ν. Ζήγρας, εξάδελφος του Άκη, είχε καταγγείλει τον ΠΜ ότι “ξέπλενε” τις μίζες και μέσω αγοράς έργων τέχνης στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας εν αγνοία του τα στοιχεία του. Η Morgan Stanley Ζυρίχης τήρησε εξαρχής αποστάσεις από τον ΠΜ, ενώ τον απέλυσε άμεσα. Οκτώ μήνες μετά προσλαμβάνεται στη UBS Ζυρίχης, αλλά γρήγορα και αυτή τον εκδιώκει.

Και αλλη λίστα

Ταυτόχρονα, με τη συνδρομή Γερμανών εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς, της νέας ψηφιακής λίστας με τα στοιχεία για 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα, την οποία παρέλαβε στις 24 Νοεμβρίου το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρημανίας – Βεστφαλίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», η λίστα περιέχει ονόματα μεγαλοκατατεθών με ποσά συνολικού ύψους 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων (περίπου 3,6 δισ. ευρώ) για το έτος 2006 και 2,9 δισ. φράγκων (2,6 δισ. ευρώ) για το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα ονόματα είναι ηχηρά από όλο το οικονομικό φάσμα της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν λογαριασμοί και πολιτικών προσώπων και μελών των οικογενειών τους. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, μεγαλοβιομήχανοι παρελαύνουν στη λίστα, που μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της λίστας προβλέπει:

1. Τον ορισμό ομάδας εργασίας για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να διενεργηθούν ορθά οι έλεγχοι. Η ομάδα θα έχει ως μέλη συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στελέχη της ΓΓΔΕ, της ΓΓ Διαφθοράς και άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών.

2. Τον καθορισμό της υπηρεσίας που θα αναλάβει να διενεργήσει τους ελέγχους στους φορολογουμένους που περιλαμβάνει η λίστα. Η υπηρεσία που θα επιλεγεί θα είναι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

3. Τον ακριβή ορισμό της ομάδας των υπαλλήλων που θα αναλάβουν τη διενέργεια των ελέγχων, καθώς και μίας ομάδας εποπτείας. Στο ΚΕΦΟΜΕΠ θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για επόπτες, που θα έχει ως αποκλειστική ευθύνη την παρακολούθηση της πορείας των ελέγχων.

4. Τον ορισμό μόνιμης ομάδας νομικής υποστήριξης, ώστε οι υπάλληλοι που θα διενεργήσουν τους ελέγχους να μην είναι ευάλωτοι σε νομικά «τερτίπια».

5. Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει την εφαρμογή της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας» για όσους βρίσκονται μέσα στη λίστα. Με τη διαδικασία αυτή, θα παρέχονται ισχυρά κίνητρα σε όσους φορολογουμένους της λίστας βρίσκονται μεγάλα και αδικαιολόγητα ποσά καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή εκπτώσεων επί των αναλογούντων φόρων εισοδήματος. Θα δοθεί η δυνατότητα, να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα οικονομικά έτη και να συμπεριλάβουν σ’αυτές τα ποσά που φυγάδευσαν στην Ελβετία. Η φορολόγηση των ποσών θα γίνεται με έκπτωση επί του ισχύοντος φορολογικού συντελεστή, κλιμακούμενη από 20% έως 80% ανάλογα με την επένδυση ή την τοποθέτηση των επίμαχων ποσών στην Ελλάδα.

6. Καθορισμό πρότυπης διαδικασίας ελέγχου με βάση ειδικό λογισμικό. Κάθε έλεγχος που θα πραγματοποιείται, θα γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία και μέθοδο, η οποία θα καθοδηγείται βήμα προς βήμα από ειδικό λογισμικό, προκειμένου ο έλεγχος να είναι ομοιόμορφος και αντικειμενικός σε όλες τις περιπτώσεις.

7. Χρέωση των υποθέσεων σε ελεγκτές.

8. Συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες, για την επιτάχυνση των ρυθμών διενέργειας των ελέγχων.

9. Σύνταξη χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των ελέγχων.

10. Σύνταξη αναφορών σε μηνιαία βάση από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώνεται με σχετικό μηνιαίο δελτίο αναφοράς δράσεων για την πορεία και τα αποτελέσματα των ελέγχων και εν συνεχεία να ενημερώνει ανά τακτά διαστήματα τη Βουλή.

11.  Δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού πλαισίου.

12. Δημιουργία μόνιμου δικτύου συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

13. Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα φοροδιαφυγής, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, στις 16 Ιανουαρίου 2016.

14. Πλήρη διαφύλαξη του φορολογικού απορρήτου σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

http://www.imerisia.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.