Εκκαθάριση απο το Τάγμα Ελέγχου Ναρκοπεδίων του λόφου «Οχυρο» της Ραφήνας

12167384_10206671611403476_336183418_n
Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι δε σταματά ποτέ με τον Πάνο Καμμένο στο «τιμόνι» του ΥΠΕΘΑ. Μετά το τεράστιο έργο της ΜΟΜΑ που βρίσκεται εν εξελίξει στην Ικαρία κι άλλες μικρότερου μεγέθους παρεμβάσεις της ανά την Ελλάδα, την άμεση παρέμβαση μηχανημάτων και προσωπικού του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σκόπελο και στην Κεφαλονιά που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές μια νέα εντυπωσιακή πρωτοβουλία του Υπουργού έρχεται να τονώσει κι άλλο το κοινωνικό πρόσωπο και την προσφορά που ο κος Καμμένος θέλει να έχουν εν καιρώ ειρήνης οι Ένοπλες Δυνάμεις στο κοινωνικό σύνολο.

ΘΑΜΜΕΝΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Β’ ΠΠ

12077309_10206671611443477_1241827369_nΟ λόγος για τη χρονίζουσα υπόθεση του λόφου του «Οχυρού» στη Ραφήνα. Το λόφο χρησιμοποιούσαν ως φυσικο «οχυρό» του οι Γερμανοί κατά την περίοδο 1940-45, λόγω της φυσικής του θέσης και της μεγάλης ορατότητας που τους παρείχε στο πέλαγος. Όπως ήταν φυσικό, στο οχυρό τους οι δυνάμεις κατοχής αποθήκευαν όπλα και εκρηκτικά κάθε είδους. Εγκαταλείποντας την περιοχή όμως δεν απέσυραν όλα τα πολεμοφόδιά τους αφήνοντας κάποια πίσω στη βιασύνη τους. Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια αργότερα, βλήματα της εποχής εκείνης παραμένουν θαμμένα στο έδαφος της περιοχής ακόμη και σήμερα και ουδέποτε ενδιαφέρθηκε κανείς για τους κινδύνους που πιθανόν αυτό εγκυμονεί για τους οδοιπόρους της περιοχής που χρησιμοποιείται ως τόπος αναψυχής και περιπάτου!

Η απελθούσα Δημοτική Αρχή Ραφήνας-Πικερμίου είχε στο παρελθόν εμπλακεί με το ζήτημα ζητώντας τον έλεγχο και καθαρισμό της περιοχής από το αρμόδιο Τάγμα του Στρατού Ξηράς (ΤΕΝΞ). Τότε για κάποιο λόγο οι εργασίες ενώ ξεκίνησαν σταμάτησαν απότομα αφού είχε ελεγχθεί μόλις το 10% της έκτασης περίπου (34 από τα 300 στρέμματα), στο οποίο βρήκαν και απέσυραν 5 βλήματα. Τα υπόλοιπα 266 στρέμματα παρέμειναν ανέλεγκτα, ενώ η Δημοτική Αρχή είχε δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση στους πάντες πως είχε ελεγχθεί το σύνολο της περιοχής. Κάκιστα βεβαίως, καθώς νομίζοντας αυτό οι πεζοπόροι άρχισαν να κινούνται περισσότερο ξέγνοιαστα σε μια περιοχή που κρύβει ακόμη «παγίδες».

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ

12166873_10206671611323474_334341025_nΗ νυν Δημοτική Αρχή σε απευθείας επικοινωνία της με το Τάγμα Ελέγχου Ναρκοπεδίων Ξηράς του ΓΕΣ έλαβε, όπως ακριβώς προβλέπεται για μη στρατιωτικές εκτάσεις, την απάντηση πως το ΤΕΝΞ δύναται να ελέγξει την υπόλοιπη περιοχή με το κόστος της έρευνας να βαρύνει το Δήμο και να φτάνει τα 160.000 ευρώ. Ποσό βεβαίως που στις δύσκολες σημερινές συγκυρίες ήταν αδύνατο να εξασφαλίσει και διαθέσει ο Δήμος. Εδώ λοιπόν ήταν που ήρθε η καταλυτική παρέμβαση του επιτελείου του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου και εν συνεχεία του ιδίου. Αφού ενημερώθηκε άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος συνεργατών του Υπουργού κι ο δήμαρχος κος Πιστικίδης, με σχετική εντολή του Υπουργού ξεκινούν άμεσα οι εργασίες εντελώς δωρεάν την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν 200 εργάσιμες ημέρες (περίπου 8 μήνες!).

«Καταλυτική για την δρομολόγηση της λύσης η συνάντηση του Δημάρχου κ. Βασίλη Πιστικίδη με τον Διευθυντή του Υπουργικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, με την παρουσία του συντοπίτη μας συνεργάτη του Υπουργού κ. Δημήτρη Καραγεωργίου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο, την ηγεσία του ΓΕΣ και όλους τους εμπλεκόμενους για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους στην υπόθεση αυτή που αναδεικνύει την ευαισθησία και την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξάλειψη και της πιο μικρής πιθανότητας ατυχημάτων σε χώρους που έπαιξαν ρόλο κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρει ο Δήμος σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή του για τον Υπουργό και το επιτελείο του.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ΧΩΝΙ της Κυριακής 11/10/2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.