Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Το μεγαλύτερο Τραπεζικό σκάνδαλο στην Ελλάδα

kalaitzhs piss bankers ΤΡΑΠΕΖΑ,ΠΕΙΡΑΙΩΣ,ALPHA,ΑΓΡΟΤΙΚΗ,ΑΤΕ,ΕΤΕ,ΤΤ,ΕΜΠΟΡΙΚΗ,ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ,ΣΑΛΛΑΣ,ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΛΑΤΣΗΣ,postal bank,ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ,EUROBANK,ταχυδρομικό ταμιευτήριο

Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο διάστημα 2006 έως 2012.

Το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό, σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του ομίλου Λαυρεντιάδη (ζημιά 105.384.605 ευρώ), του ομίλου Γριβέα (ζημιά 17.641.000 ευρώ για δάνειο ύψους 170.000.000 ευρώ), της εταιρείας BESTLINE (ζημιά ύψους 138.750.467 ευρώ) και του ομίλου DEMCO (ζημιά μεγαλύτερη των 38.500.000 ευρώ).

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη διερεύνηση του σκανδάλου και ελέγχονται για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, είναι οι:

• Άγγελος Φιλιππίδης (απάτη κατά του Δημοσίου με όφελος >150.000 ευρώ – απιστία με ζημία >30.000)

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

• Μάριος Βαρότσης (απάτη κατά του Δημοσίου με όφελος >150.000 ευρώ – απιστία με περιουσιακή ζημία >30.000 ευρώ – άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

• Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Ιωάννης Ρόρρης (απάτη κατά του Δημοσίου με όφελος >150.000 ευρώ)

• Παναγιώτα Μπέζα (απιστία με περιουσιακή >30.000 ευρώ – άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

• Κλέων Παπαδόπουλος, Φωτεινή Κρέστα, Διον. Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανος, Χρ. Μαρουσος, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γ. Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Χαρ. Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γ. Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδων Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής και Αναστασία Σακελλαρίου (απιστία από κοινού με περιουσιακή ζημία >30.000 ευρώ)

• Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης και Σπυρίδων Παντελιάς (απιστία από κοινού με περιουσιακή ζημία >30.000 ευρώ, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας)

• Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος (άμεση συνέργεια σε απιστία – νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

• Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Κυρ. Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα (άμεση συνέργεια σε απιστία – νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΡΙΒΕΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΤΣΙΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΡΙΒΕΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΤΣΙΚΑ

• Περικλής Λίβας (άμεση συνέργεια σε απιστία – άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες)

• Βίκτωρ Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, R. Zivanic και Δημ. Μπακατσέλος (άμεση συνέργεια σε απιστία)

Η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για επιμέρους πράξεις των Σοφίας Τόλου, Γεωργίου Μπρίνταλου, Διονύση Γκολφινόπουλου, Σπυρίδωνα Πολίτη, Δημητρίου Κυπαρίσση και Γεωργίου Ξυφαρά

Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης:

• Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε το Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

• Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβέρνησης (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).

• Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων», καθώς δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

• Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis – Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισ.

• Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».

• Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική» .

• Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.

• Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).

• Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στη σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορούμενους. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.

• Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους >17 εκατ.).

• Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.

• Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.

One thought

  1. Reblogged στις penelopap και σχολίασε
    #ΝΔ_θελατε #ΝΔ_απατεωνες #νδ_χουντα #κυβερνηση_τσιρκο #κυβερνηση_καρναβαλι #ΝΔ_ΞΕΦΤΙΛΕΣ #τι_ψηφισατε_ρε_μαλακες #Μητσοτακη_καθαρμα #ΝΔ_Χουντα #νδ_ρομπες #μητσοτακη_παραιτησου #Μητσοτακη_γαμιεσαι #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ_ΓΑΜΙΕΣΑΙ_ΡΕ_ΜΑΛΑΚΑ #Μητσοτακης_Τελος #Κυβερνηση_Συμμορια #kolosogo

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.