Σχέδιο Βαρουφάκη : Ένα σχέδιο για άμεση εφαρμογή

95792-t_1101_53815810 MONEY

Το σχέδιο βαρουφάκη σε συντομία προέβλεπε την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού, προσωποποιημένου με βάση το ΑΦΜ, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν δοσοληψίες του δικαιούχου με το δημόσιο, τους φορείς του δημοσίου ή και άλλα νομικά πρόσωπα στο μέλλον. Το γεγονός ότι σε περίπτωση κρίσης θα μπορούσε σε αυτό το ηλεκτρονικό πορτοφόλι να διοχετευθούν υποσχέσεις πληρωμής ( IOUs) προκειμένου να γίνουν δοσοληψίες και με αυτές είναι μία από τις ενδεχόμενες επεκτάσεις του σχεδίου.

Για το σχέδιο αυτό έχουν ειπωθεί τα μύρια όσα, χαρακτηρίστηκε ακόμα και ως εθνική προδοσία, η πραγματικότητα όμως είναι ότι το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την ΓΓΠΣ, τουλάχιστον, για όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, γιατί αποτελεί μια πειστικότατη απάντηση στο πρόβλημα των συμψηφισμών χρεών και οφειλών του δημοσίου και των φορέων του δημοσίου.

Το πρόβλημα των επιχειρήσεων σε ότι αφορά τις συναλλαγές με το δημόσιο είναι τεράστιο. Εάν το δημόσιο οφείλει για παράδειγμα ένα ποσό σε μια επιχείρηση για να το εξοφλήσει ζητά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η εξασφάλιση της ενημερότητας από την πλευρά της επιχείρησης απαιτεί την τακτοποίηση των χρεών προς το δημόσιο και τους φορείς του δημοσίου, η οποία με την σειρά της προϋποθέτει σε αρκετές περιπτώσεις την εισροή του χρήματος από τις οφειλές του δημοσίου, και γίνεται ένας φαύλος κύκλος γραφειοκρατίας με συνεπακόλουθο την διαφθορά και αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αφενός να μην μπορούν να λειτουργήσουν και αφετέρου στους φορείς του δημοσίου να μην πιστώνονται απολύτως πλέον απαραίτητα ποσά.

Με το σχέδιο Βαρουφάκη, ο κάθε λογαριασμός δικαιούχου θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα σημείο συμψηφισμού και εκκαθάρισης χρεώσεων και πιστώσεων από τους διαφόρους φορείς του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις αλλά και προς τους πολίτες (στο μέλλον) με πλήρως ελεγχόμενο τρόπο και μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον, με κανόνες σταθερούς, απόλυτη διαφάνεια και το βασικό χωρίς γραφειοκρατία. Με αυτό το σκεπτικό το σχέδιο Βαρουφάκη είναι μια πραγματική ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ .

Βλάσης Μανθογιάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.