David Dayen «Το 4ο Reich μπορεί να Κατέκτησε την Ελλάδα, αλλά δεν θα γλιτώσει» #ThisIsACoup #Untergang

10400059_921809001195208_7225105456208676732_n

Ιωάννα

Οι αυτοκρατορίες προορίζονται για να πέσουν…

Το οδυνηρό πακέτο διάσωσης της συμφωνίας που η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχτεί αυτή την εβδομάδα, εξέθεσε αυτό που πολλοί φοβόταν- η Ευρωπαϊκή Ένωση διοικείται από έναν οργανισμό που θα μπορούσε καλύτερα να περιγραφεί ως «γερμανική αυτοκρατορία» όσον αφορά τόσο τη λειτουργία και τις επιπτώσεις της, σχολίασε ο πολιτικός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Dayen.

Ο Dayen συνέκρινε τη συμφωνία που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να υπογράψει με ένα «έγγραφο παράδοσης, το οποίο μοιάζει με τους όρους που επιβάλλεις σε μια χώρα που έχασε έναν πόλεμο».

Και πραγματικός πόλεμος ήταν, με την πλευρά των νικητών, να λαμβάνει ιδιαίτερη χαρά συντρίβοντας και ταπεινώνοντας αυτόν που ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι ένας εταίρος, όχι εχθρός. Συνεπώς, οι επιθυμίες της ελληνικής ηγεσίας, ή των ανθρώπων δεν ελήφθησαν υπόψη.

«Οι Γερμανοί άρχοντες ήταν όσο εκδικητικοί γινόταν, τσακίζοντας αργά και σκόπιμα την ελληνική οικονομία, «βομβαρδίζοντας» την αντιπολίτευση και απειλώντας ανοιχτά με απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση ως τιμωρία», παρατήρησε ο Dayen.

Μέχρι κάποιο βαθμό, το Βερολίνο συμπεριφέρθηκε επίσης αδίστακτα για να στείλει ένα μήνυμα στους συμμάχους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους οι δημοσιογράφοι αποκαλούν «δορυφορικές χώρες» ή «κράτη πελάτες»:

«Βγείτε από τη γραμμή, δοκιμάστε να αντιστρέψετε μια ατζέντα λιτότητας που έχει επιφέρει ύφεση, αν όχι ολοκληρωτική κατάθλιψη στις χώρες που εξαναγκάζονται να την υποστούν και θα διαλυθείτε, θα ταπεινωθείτε, θα αναγκαστείτε να σκύψετε το κεφάλι και να απαιτήσετε συγχώρεση», δήλωσε ο Dayen.

Η Ελλάδα επέλεξε να μην εμπλακεί στο άγνωστο (ένα Grexit), αλλά επέλεξε να δεχτεί μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, παρόλο που προφανώς δεν λειτουργούν. Παρόμοιες συμφωνίες με τους διεθνείς πιστωτές έπνιξαν την οικονομία: το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 25 τοις εκατό από το ξέσπασμα της κρίσης. Τα μέτρα απέτυχαν, επίσης, να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και δεν έφεραν την Αθήνα πιο κοντά στην αντιμετώπιση του υπερμεγέθους δημόσιου τομέα, ή της φοροδιαφυγής.

Εξαναγκάζοντας μια χώρα να εγγραφεί σε μια τέτοια συμφωνία είναι όσο πιο μακριά από τη δημοκρατία όσο γίνεται, αλλά η ΕΕ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ποτέ δεν ήταν βέβαιο ότι θα είναι μια δημοκρατική οργάνωση, ακόμη και αν είχε προβλεφθεί ως μία.

«Στην πραγματικότητα, το όνειρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικό, δεδομένων αυτών των πρώτων δυνάμεων. Αν ήταν, τα εμπλεκόμενα μέρη θα είχαν δημιουργήσει μια νόμιμη δημοσιονομική ένωση και θα έδιναν πραγματική εξουσία στο εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντ ‘αυτού, έχτισαν έναν τρόπο για τη Γερμανία να κυριαρχεί σε μια σειρά κρατών-πελατών. Και αυτό έγινε πολύ σαφές, εν μέσω της οικονομικής κρίσης», υποστήριξε ο Dayen.

Σε αυτό που καταλήγει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε «έναν γάμο υπό την απειλή του όπλου βασισμένο σε απειλές», επεσήμανε ο δημοσιογράφος σε ένα κομμάτι άποψης που δημοσιεύθηκε στο Salon.

Αυτό που η Γερμανία θα πρέπει να έχει κατά νου, είναι ότι οι αυτοκρατορίες – δεν έχει σημασία πόσο ισχυρές ή ζωτικής σημασίας είναι – προορίζονται για να πέσουν.

«Το θέμα με τις αυτοκρατορίες είναι ότι καταλήγουν αργά ή γρήγορα, επειδή στους ανθρώπους δεν αρέσει πολύ να ελέγχονται από έναν άρχοντα που ποτέ δεν έχουν εκλέξει, ή εγκρίνει», τόνισε η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι «η αναπόφευκτη διάλυση [της Γερμανικής Αυτοκρατορίας ] θα επιφέρει παγκόσμια αστάθεια στην πολυεπίπεδη κορυφή ενός ήδη ασταθούς κόσμου».

Μήπως το Βερολίνο πραγματικά θέλει να το μάθει αυτό με το δύσκολο τρόπο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.