Paul Mason: «Γιατί το δημοψήφισμα δεν έγινε μάταια» @PaulMasonnews #OXI

PaulMasonnews

ENGLISH

Ο Πολ Μέισον από το Channel 4 παραθέτει πέντε λόγους που εξηγούν γιατί τοδημοψήφισμα δεν ήταν μάταιο. Οι νέες ελληνικές προτάσεις της κυβέρνησης  συνδέονται ξεκάθαρα με τις προτάσεις Γιούνκερ την περασμένη Πέμπτη, πριν από το δημοψήφισμα, αναφέρει ο Πολ Μέισον . Άφησε πολλούς Έλληνες απογοητευμένους, ρωτώντας: ποιο ήταν το νόημα του δημοψηφίσματος; Πολλοί ξένοι παρατηρητές ρωτούν το ίδιο.

O Μέισον παραθέτει από τη μεριά του τις πιο προφανείς απαντήσεις:

Πρώτον, η ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης ότι μια εντολή από το δημοψήφισμα θα επιτρέψει στρίψει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους προς τη χαλάρωση των όρων, δεν υλοποιήθηκε. Αντί γι’ αυτό είχαμε ένα νέο ανανεωμένο τελεσίγραφο να υλοποιείται. Εάν δεν τα βρουν, η ΕΚΤ και η ΕΕ απειλούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να πετάξουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. Πράγματι, ένα από τα βασικά «επιτεύγματα» αυτού του δημοψηφίσματος ήταν να βγάλει ξεκάθαρα με σαφήνεια αυτή την απειλή προς τα έξω ανοιχτά, από πολιτικούς, οι οποίοι δεν το είχαν παραδεχθεί ποτέ ανοιχτά πριν.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εντολή να φύγει από το ευρώ, καθώς η ψήφοι του «ΟΧΙ» του 61% την περασμένη Κυριακή ήταν σαφώς μια νίκη με εντολή «παραμείνετε στη μάχη».

Δεύτερον, η συμφωνία δεν έχει απολύτως καμιά οικονομική λογική, χωρίς την ελάφρυνση του χρέους. Το δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με την πίεση των ΗΠΑ, φαίνεται ότι οδήγησε βασικές ευρωπαϊκές φωνές, συμπεριλαμβανομένων της Άνγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ, να πουν κάτι για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους – ως ένας ύπουλος τρόπος διαγραφής του χρέους.

Τρίτον, η πρόταση εξακολουθεί να διατηρεί μια ισορροπία στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμα να την «πουλήσει» ως ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα σε σχέση με εκείνο που είχε σχεδιαστεί από τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την συντηρητική ηγεσία. Ο εταιρικός φόρος στο 29% είναι ένα παράδειγμα. Ωστόσο, δεν κάνει παραχωρήσεις για τις συντάξεις και για τον ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία σήμερα έχουν έκπτωση.

Τέταρτον, είναι το έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Τσακαλώτος, αναφέρει ο Πολ Μέισον, υπενθυμίζοντας παλιότερο σχόλιό του, είναι υπαρξιακά προσηλωμένος σε δύο ζητήματα: στη συμμετοχή στην ευρωζώνη και στη χρήση της κυβέρνησης για την προώθηση του εκσυγχρονισμού και της κοινωνικής αλλαγής. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία – όχι να τη χάσει από μια κυβέρνηση «τεχνοκρατών».

Πέμπτον, η συμφωνία έρχεται με μια αίτηση για νέο δάνειο, ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν κάποιος άλλος πληρώσει τα χρέη σας για τρία χρόνια, αυτό θα φέρει μια δημοσιονομική ελάφρυνση και θα αφήσει την Ελλάδα με χρήματα για να δαπανήσει, τα οποία δεν είχε.

Το πιο σημαντικό: δεν πρόκειται για μια τελειωμένη υπόθεση. Αν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια την πετάξουν στο πρόσωπο Ελλήνων θα γίνει πιο ισχυρή και ξεκάθαρη και θα προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για Grexit.

Θα οδηγήσει πιθανότατα σε μερικές παραιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μου είπαν ότι η Αριστερά Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ θα τη δεχτεί, σημειώνει ο Μέισον. Αλλά το να περάσει από το ελληνικό κοινοβουλίου δεν είναι το πρόβλημα. Να περάσει μέσα από την ΕΕ είναι το πρόβλημα – και αυτό είναι που κάνει τους Έλληνες να προβλέπουν ότι αυτό είναι το τελευταίο στοίχημα πριν το Grexit.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.