Απάντηση από την «Πτώση του Δόγματος» στον Παύλο Θεοδωράκη, ενός ακόμη διοικητή του ΨΝΑ ο οποίος «βοηθάει» τον (πρώην) υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη θέλωντας να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν αυτοκτονιες στην Ελλάδα των Μνημονίων…
Σύμφωνα λοιπόν, με τα Στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής και του ΟΑΣΑ για τη δημόσια υγεία το 2010, έδειχναν την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στις αυτοκτονίες, με μόνο 3 αυτόχειρες σε 100.000 κατοίκους (σε ποσοστό 5,2 μεταξύ των ανδρών και 0,9 μεταξύ των γυναικών), το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012 διαφάνηκε αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης από το 2009 έως το τέλος του 2011 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 37 τοις εκατό.
Τα στοιχεία ανά περιφέρεια, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, σε απάντηση επερώτησης που είχαν φέρει στη Βουλή οι βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου σχετικά με το φαινόμενο του υποσιτισμού των παιδιών και των αυτοκτονιών πολιτών στην Ελλάδα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως τις 23 Αυγούστου 2012, καταγράφηκαν στη χώρα 3.124 αυτοκτονίες: 677 το 2009, 830 το 2010, 927 το 2011 και 690 μέχρι τις 23 Αυγούστου 2012 και για το 2013 δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα ετήσια στοιχεία, άλλα διαφαίνεται ότι θα συνεχίσει αυξανόμενη η τάση που αναμένεται να ανεβάσει τα συνολικά θύματα αυτοχειρίας στην Ελλάδα στον εξωπραγματικό αριθμό των 4500. Στην περιοχή της Αττικής (η οποία περιλαμβάνει τις πόλεις της Αθήνας και του Πειραιά), καταγράφηκαν συνολικά 1.074 ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας από τον περασμένο Αύγουστο.
Η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή στις ελληνικές οικογένειες από τα μέσα του 2010, όταν οι άνθρωποι δεν ήταν ακόμη τόσο απελπισμένοι. Όμως, καθώς περνούν οι μήνες, πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις αδυνατώντας να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες: τροφή, εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ και άλλων εξόδων, δήλωσε εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι δημοτικές υπηρεσίες αδυνατούν να βοηθήσουν τις οικογένειες και τους απελπισμένους, η ανεργία υπερβαίνει το 25% ενώ έχουν καταργηθεί πολλές κοινωνικές παροχές και φορολογικές απαλλαγές που υφίσταντο για τους πολύτεκνους κι άλλες κατηγορίες ατόμων όπως για παράδειγμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε μια οικογένεια με δύο ενήλικες που εργάζονται, η απόλυση του ενός προκαλεί προβλήματα αλλά όταν η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με δύο ανέργους, η κατάσταση γίνεται κρίσιμη. Το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει, αλλά κι αυτό ίσα-ίσα για τα βασικά: Με τη μείωση άνω του 30 τοις εκατό στις καθαρές αποδοχές και συντάξεις και με την παράλληλη αύξηση της φορολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και οι ειδικοί μιλούν για οικονομική ανάπτυξη η οποία δε φαίνεται ότι θα έρθει παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Ένας παράγοντας ο οποίος πρέπει να μελετηθεί ειδικά είναι η συγκάλυψη της αυτοχειρίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πραγματικός αριθμός των αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερος, δεδομένης της ενδεχόμενης συγκάλυψης της αιτίας θανάτου από τους συγγενείς των αυτοχείρων, στην προσπάθειά τους να «προστατεύσουν» τη μνήμη του νεκρού και να αποφευχθούν προβλήματα με τις εκκλησιαστικές αρχές. Πράγματι, η Ορθοδοξία δεν δέχεται την θρησκευτική ταφή εκείνων που αυτοκτονούν.
Με την παρέμβαση της οικογένειας, συχνά επιτυγχάνεται η τέλεση θρησκευτικής ταφής, επικαλούμενοι «σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα» ή «ψυχωτικό επεισόδιο», δεδομένου ότι η πολιτική κηδεία απορρίπτεται από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.
Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Πανούσης διευκρίνισε ότι η αυτοκτονία είναι μια προσωπική πράξη και ότι κάθε περίπτωση πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά για να διαγνωστούν οι αιτίες.
«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η αύξηση των αυτοκτονιών οφείλεται μόνο στην η οικονομική κρίση «. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «προσωπικά και υπαρξιακά προβλήματα μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια εξαιτίας της κρίσης. Για μερικούς ανθρώπους η κρίση αποκαλύπτει προβλήματα που έχουν ρίζες σε άλλες αιτίες», φέρεται να λέει ο καθηγητής κι εξηγεί ότι η αύξηση των αυτοκτονιών από την πρώτη χρονιά της κρίσης μπορεί να εξηγηθεί από μια θεωρία σύμφωνα με την οποία η ξαφνική αλλαγή στις ζωές των ατόμων δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο οποίο κάποιοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν»
Το τελικό συμπέρασμα είναι πως η κρίση σκοτώνει τους Έλληνες! Άκρως δολοφονικό αποδεικνύεται για την Ελλάδα το Μνημόνιο, καθώς οι ειδικοί καταγράφουν στην εποχή της τρόικας τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ και το 2013 τα συμβάντα εμφανίζονται επίσης δραματικά αυξημένα. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», που βασίζονται στις επίσημες καταγραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο υψηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων αυτοκτονιών κατά τα τελευταία 50 χρόνια σημειώθηκε το 2011 στην Ελλάδα.
Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός θανάτων αποτελεί συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αφού τα εγκεφαλικά, τα καρδιακά επεισόδια και γενικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ψυχολογική πίεση, το στρες και το άγχος έχουν αυξηθεί δραματικά, όπως και οι αυτοκτονίες. Στις μεγαλύτερες δε ηλικίες, η έλλειψη φαρμάκων έχει οδηγήσει εκατοντάδες στο θάνατο.
Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία της μέσης ηλικίας θανάτων, αφού έμειναν σχεδόν απόλυτα σταθερά.
(Απόσπασμα από το Πέμπτο κεφάλαιο της «Πτώσης του Δόγματος» με τίτλο: Γενοκτονία και Διαφθορά: Οι τρόποι με τους οποίους τα μέτρα εφαρμογής του Νεοφιλελευθερισμού επιβάλλονται στην κοινωνία».)