Spiegel: «Σκόπιμη δολοφονία προσφύγων και όχι δυστύχημα» #SOSeurope #Lampedusa

SOSEUROPE

Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλογίζει άρθρο του Spiegel χαρακτηρίζοντας ως σκόπιμη ανθρωποκτονία και όχι απλώς «δυστυχήματα» τους θανάτους μεταναστών χωρίς τέλος στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα των «28».

Σε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους ανθρώπους, όχι μόνο τα σύνορα», το περιοδικό αναφέρει ότι «από το Δεκέμβριο του 2013, η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός προστασίας των συνόρων με έδρα την Βαρσοβία, έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναπτύσσοντας drones και δορυφόρους για να εποπτεύει τα σύνορα. Σημειώνει μάλιστα ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος πρόκειται να αναφέρουν την περίοδο αυτή ως μια «σκοτεινή εποχή» και «εμείς οι πολίτες του σήμερα θα πρέπει να απαντήσουμε τι κάναμε εναντίον αυτής της βαρβαρότητας που τελείται εξ ονόματός μας».

SOSEUROPE

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας «η ΕΕ δεν κοιτάζει αλλού, όταν οι πρόσφυγες πεθαίνουν. Τους παρακολουθεί πολύ στενά. Και αυτό που συμβαίνει εδώ δεν είναι αμελής συμπεριφορά. Είναι σκόπιμη δολοφονία των προσφύγων».

«Αλλά φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εξακολουθεί να μην έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τις διαστάσεις αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής. Έχουμε γίνει συνένοχοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ιστορία».

Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων υπόσχεται προστασία για τους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο από τον πόλεμο ή τις πολιτικές διώξεις, υποστηρίζοντας όμως πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εδώ και καιρό υπονομεύσει αυτό το δικαίωμα.

«Όσοι επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη πρέπει πρώτα να φτάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος. Αλλά η πολιτική της Ευρώπης για την θωράκισή της από τους πρόσφυγες καθιστά κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο. Η ΕΕ έχει σηκώσει φράχτες στην περιφέρειά της, στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα και πολεμικά πλοία αποστέλλονται για να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από την Ευρώπη» γράφει.

Για όσους αναζητούν προστασία, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από τη Συρία ή από την Ερυθραία, δεν υπάρχει νόμιμος και ασφαλής τρόπος για να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι πρόσφυγες «είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στην ΕΕ ως «λαθρομετανάστες», σε επικίνδυνες και συχνά θανατηφόρες διαδρομές, όπως αυτές της Μεσογείου. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θρηνούν για το δράμα των προσφύγων. Μετά, όμως. συνεχίζουν να σφραγίζουν τα σύνορα – μια πράξη που είναι η προϋπόθεση για την καταστροφή».

Το περιοδικό υποστηρίζει πως η ΕΕ πρέπει να κινηθεί άμεσα για να δημιουργήσει νόμιμους τρόπους για να φτάνουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Η επιχείρηση Mare Nostrum του ιταλικού ναυτικού, μια αποστολή διάσωσης, που προστάτευε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από πνιγμό, θα πρέπει να επαναληφθεί χωρίς καθυστέρηση. Η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε το πρόγραμμα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Το άρθρο καλεί επίσης την ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει διαδικασίες ασύλου στις πρεσβείες των κρατών μελών της, με τον ίδιο τρόπο που το έχει κάνει η Ελβετία. Αυτό θα σήμαινε ότι στο μέλλον, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να ζητήσουν άσυλο στις πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ εκτός της Ευρώπης. Αυτό θα τους έσωζε από μια δυνητικά θανατηφόρα διαδρομή κατά μήκος των συνόρων.

Η ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να συμμετέχει σοβαρά στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Εδώ και χρόνια, ο ΟΗΕ έχει βοηθήσει πρόσφυγες να μεταφερθούν από περιοχές κρίσης σε ασφαλή κράτη για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς να υποβάλλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ασύλου.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητεί σήμερα χώρες υποδοχής για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι θα πρέπει να επανεγκατασταθούν. Το 2013, η Βόρεια Αμερική δέχθηκε περισσότερους από 9.000 πρόσφυγες – η Γερμανία μόνο 300.

«Η υποχρέωση για βίζα ανθρώπων από χώρες που βρίσκονται σε κρίση όπως η Συρία και η Ερυθραία πρέπει επίσης να αρθεί προσωρινά. Οι κανονισμοί του Δουβλίνου της ΕΕ, οι οποίοι επιτρέπουν σε πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο μόνο στη χώρα άφιξής τους, πρέπει επίσης να εξαλειφθούν. Αντ΄αυτού, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κατανέμεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.