Τα χρέη των πιο φτωχών πολιτών διαγράφει η Κροατία

 

Η κροατική κυβέρνηση έπεισε τους πιστωτές να προχωρήσουν στο σχέδιο για την διαγραφή του χρέους περίπου 60.000 από τους φτωχότερους πολίτες της χώρας. Παρ΄όλο που το ποσό δεν υπερβαίνει το 1% του συνολικού χρέους, πιστεύεται πως θα ενισχύσει τα μακροχρόνια σχέδια της οικονομικής ανάπτυξης.  Το ανορθόδοξο πρόγραμμα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Κροατίας στις 15 Ιανουαρίου και τίθεται σε εφαρμογή από αύριο. Σ΄αυτό περιλαμβάνονται χρεώστες που δεν έχουν καταθέσεις, ούτε περιουσιακά στοιχεία και το χρέος του δεν υπερβαίνει τα 5.100 δολάρια, ενώ το εισόδημά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 138 δολάρια το μήνα.  Υπολογίζεται πως έτσι θα παραγραφεί ποσό περί τα 31 εκατομμύρια δολάρια. Τη ζημιά θα αναλάβουν αρκετές τράπεζες, η εφορία, οι δήμοι και οι επιχειρήσεις ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας, χωρίς να αποζημιωθούν για τις ζημιές τους.  «Πρόκειται για τη πρώτη φορά που Κροατικήκυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το εξαιρετικά αυτό δύσκολο πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων, Zoran Milanovic.  Βάσει του προγράμματος θα επιστραφούν 20% τα περιουσιακά στοιχεία των περίπου 317.000 Κροατών που οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχαν παγώσει από τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου λόγω των ποικίλων χρεών τους.  Εκτός από την διαγραφή χρεών, η κροατική κυβέρνηση εξετάζει κι άλλα μέτρα να βοηθήσει τους πολίτες που δοκιμάζονται, και έχει οδηγήσει την κροατική οικονομία σε στασιμότητα εδώ και έξι χρόνια. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ελάφρυνση των δανειστών που είχαν πάρει δάνεια συνδεδεμένα με το ελβετικό νόμισμα και επλήγησαν με την απότομη ανατίμηση κατά 20% του ελβετικού φράγκου.

Η κροατική κυβέρνηση έπεισε τους πιστωτές να προχωρήσουν στο σχέδιο για την διαγραφή του χρέους περίπου 60.000 από τους φτωχότερους πολίτες της χώρας.

 

Παρ΄όλο που το ποσό δεν υπερβαίνει το 1% του συνολικού χρέους, πιστεύεται πως θα ενισχύσει τα μακροχρόνια σχέδια της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ανορθόδοξο πρόγραμμα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Κροατίας στις 15 Ιανουαρίου και τίθεται σε εφαρμογή από αύριο. Σ΄αυτό περιλαμβάνονται χρεώστες που δεν έχουν καταθέσεις, ούτε περιουσιακά στοιχεία και το χρέος του δεν υπερβαίνει τα 5.100 δολάρια, ενώ το εισόδημά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 138 δολάρια το μήνα.

Υπολογίζεται πως έτσι θα παραγραφεί ποσό περί τα 31 εκατομμύρια δολάρια. Τη ζημιά θα αναλάβουν αρκετές τράπεζες, η εφορία, οι δήμοι και οι επιχειρήσεις ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας, χωρίς να αποζημιωθούν για τις ζημιές τους.

«Πρόκειται για τη πρώτη φορά που Κροατικήκυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το εξαιρετικά αυτό δύσκολο πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων, Zoran Milanovic.

Βάσει του προγράμματος θα επιστραφούν 20% τα περιουσιακά στοιχεία των περίπου 317.000 Κροατών που οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είχαν παγώσει από τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου λόγω των ποικίλων χρεών τους.

Εκτός από την διαγραφή χρεών, η κροατική κυβέρνηση εξετάζει κι άλλα μέτρα να βοηθήσει τους πολίτες που δοκιμάζονται, και έχει οδηγήσει την κροατική οικονομία σε στασιμότητα εδώ και έξι χρόνια. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ελάφρυνση των δανειστών που είχαν πάρει δάνεια συνδεδεμένα με το ελβετικό νόμισμα και επλήγησαν με την απότομη ανατίμηση κατά 20% του ελβετικού φράγκου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.