Πώς να γλιτώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό #ΕΝΦΙΑ #ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΙΣΣΥΤΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ HOMELESS ATHENS MAYOR ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη και να χάσουν την πρώτη τους κατοικία θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες από την 1η Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε παράταση της μεταβατικής διάταξης για την αναστολή των πλειστηριασμών.

Ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν λοιπόν οι δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια» από το νέο έτος για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους; Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι δυνατότητες είναι δύο και αφορούν πρώτον την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη και δεύτερον την αναζήτηση με την Τράπεζα ρύθμισης των δανείων τους, εφόσον όμως αυτά δεν έχουν καταγγελθεί.

Ρύθμιση δανείου με την αξιοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών

Βασική προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι το δάνειο να μην έχει καταγγελθεί, δηλαδή να μην υπάρχει καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, αν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις εφόσον το επιθυμεί η Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε ρύθμιση. Οι δανειολήπτες που θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τον Κώδικα θα πρέπει να συνεργαστούν με τους πιστωτές τους, έτσι ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ρύθμισης των χρεών. Οι δυνατότητες ποικίλουν ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη, το εάν είναι συνεργάσιμος, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητές του. Στο προτεινόμενο μοντέλο ρύθμισης ο Κώδικας περιλαμβάνει από τη μείωση της δόσης με παράταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου έως την εθελοντική παράδοση στην Τράπεζα του ενυπόθηκου ακινήτου, τη μεταβίβαση και την πώλησή του.

Σε πλειστηριασμό του ακινήτου ενδέχεται να προχωρήσει η πιστώτρια Τράπεζα εφόσον ο δανειολήπτης χαρακτηριστεί μη συνεργάσιμος, δεν παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση ή δεν ανταποκριθεί στις οχλήσεις της Τράπεζας.

Αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη

Στην αξιοποίηση του νόμου Κατσέλη μπορούν να ελπίζουν μόνο όσοι έχουν πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής. Με την κατάθεση της αίτησης και μέχρι τον ορισμό δικασίμου από το αρμόδιο δικαστήριο αναστέλλεται ο πλειστηριασμός, ενώ αν η αίτηση του δανειολήπτη γίνει δεκτή βγαίνει επίσης προσωρινή διαταγή αναστολής του πλειστηριασμού μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Η προσωρινή διαταγή δίνεται με βάση τον νόμο για ένα δίμηνο, ωστόσο λόγω του όγκου των υποθέσεων που καλούνται να εξετάσουν τα Ειρηνοδικεία, ο χρόνος αυτός στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος.

Η δεύτερη προσωρινή διαταγή που εκδίδεται έπειτα από αίτηση του οφειλέτη, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση, μεταφράζεται σε προστασία της κύριας κατοικίας για πολλά χρόνια, με δεδομένη ακριβώς αυτή την πολύχρονη καθυστέρηση εκδίκασης. Ήδη στον νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει περισσότεροι από 100.000 δανειολήπτες, ενώ τα δικαστήρια έχουν ορίσει δικασίμους έως και το 2020.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.