Σταθερότητα Ρε! (IV) «Εξαφανίζεται» το 8ωρο εργασίας #PtD

water_world_1 ΑΝΕΡΤΙΑ ΦΤΩΧΙΑ ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πλέον οι επιχειρήσεις προτιμούν προσλήψεις με ευέλικτες συμβάσεις (μερικής και εκ περιτροπής εργασίας) και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς, μειώνοντας ταυτόχρονα το προσωπικό τους είτε με οικειοθελείς αποχωρήσεις είτε και με απολύσεις. Μάλιστα παρατηρείται έκρηξη της μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

Το νέο τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ανασφάλιστη εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το υψηλό επίπεδο ανεργίας.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΙΚΑ σχετικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αφού καταγράφεται η συνεχείς μείωση των μισθών στους εργαζομένους ενώ κυριαρχεί η μερική απασχόληση σχεδόν σε όλους τους κλαδους της αγοράς εργασίας

Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός των ασφαλισμένων του ΙΚΑ μειώθηκε από τα 1.144 ευρώ το μήνα στα 1.022 ευρώ το μήνα. Πιο αναλυτικά ο μέσος μισθός των πλήρως απασχολούμενων έπεσε κατά 7,2%. Από τα 1324 ευρώ έπεσε στα 1.228 .Ο μέσος μισθός των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, πλήρως και μερικώς απασχολούμενων, μειώθηκε κατά 10,6%.

Ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων έπεσε κατά 12%. Από τα 506 ευρώ/μήνα έπεσε στα 445 ευρώ /μήνα (61 ευρώ λιγότερα).

Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση είναι 21,53 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,71 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 12,85.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Απρίλιο του 2014, δημιουργήθηκαν 227.298 νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 αφού πάντα σύμφωνα με το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 13,1% οι ασφαλισμένοι μιας και από τους 1.496.671 ανήλθαν στους 1.723.969 μέσα σε δώδεκα μήνες.

Οι 116.300 ήταν μερικής απασχόλησης και οι 111.527 πλήρους απασχόλησης. Έτσι, το 51% των νέων συμβάσεων ήταν μερικής απασχόλησης και το 49% πλήρους απασχόλησης. Αν, όμως, λάβει κανείς υπ΄όψην του πως οι 39.262 από τις 227.298 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, εντοπίζονται μόνο στη δημόσια – διοίκηση (σ.σ. όλοι νέοι υπάλληλοι, μόνιμοι ή προσωρινοί, στο δημόσιο ασφαλίζονται στο ΙΚΑ με σύμβαση πλήρους απασχολησης), τότε πάνω από το 60% των νέων συμβάσεων είναι μερικής απασχόλησης…

Οι μερικώς απασχολούμενοι αποτελούσαν τον Απρίλιο του 2014 το 25,8% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ έναντι 22% που ήταν τον Απρίλιο του 2013. Αντίθετα, μειώνεται το “ειδικό βάρος” των πλήρως απασχολούμενων καθώς από το 78% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ (Απρίλιος 2014) έπεσαν στο 74,2% (Απρίλιος 2013). Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 26,1%.

Αντίθετα, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν με υποδιπλάσιο ρυθμό, δηλαδή, κατά 13,1%. Αξιοσημείωτες είναι οι εξελίξεις σε επίπεδο μισθών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, μιας και όχι μόνο μειώθηκε ο μέσος μισθός όλων των ασφαλισμένων, αλλά πιο πολύ μειώθηκε ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολουμένων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.