Λιλληκας:»Η Κυπρος δεν θα γινει ενα αβυθιστο αεροπλανοφορο του ΝΑΤΟ»

lillikas_607_407_577_324

Η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί γέφυρα συνεργασίας των λαών της περιοχής και όχι ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» του ΝΑΤΟ, δηλώνει οι Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ζητήσει την ίση και ενεργό εμπλοκή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, στη Λευκωσία, «μπήκε στη διαδικασία των συνομιλιών, παραγνωρίζοντας τον καθοριστικό και υποβοηθητικό ρόλο που μπορούν να παίξουν παραδοσιακά φίλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία και η Γαλλία».

«Στηρίζεται (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) σε υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεχνώντας ότι η αμερικανική πολιτική, διαχρονικά, ταυτίζεται στην εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, καλώντας «τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, άμεσα, να ζητήσει την ίση και ενεργό εμπλοκή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην όλη διαδικασία και προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «η Συμμαχία Πολιτών τάσσεται ενάντια στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα», συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «να ενταχθούμε σε κάποιο στρατιωτικό οργανισμό».

«Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «μπορεί, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση, να παίξει ένα ειρηνικό και σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή» και «να καταστεί γέφυρα συνεργασίας των λαών της περιοχής και όχι ένα `αβύθιστο αεροπλανοφόρο` του ΝΑΤΟ».

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «να διδαχθεί από την κυπριακή ιστορία και τις αμερικανό-βρετανικές παρεμβάσεις» και «να μην παρασύρεται από τις υποσχέσεις τους και τις φαινομενικά καλές τους προθέσεις», αφού οι δύο αυτές χώρες θέλουν, πρωτίστως, «να εξυπηρετήσουν τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα».

«Υπενθυμίζουμε ακόμα στον Πρόεδρο», πρόσθεσε, «πως η κυπριακή τραγωδία του 1974, το έγκλημα κατά της Κύπρου, έγινε με τη συμβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας και ότι έλαβε χώρα σε μίαν περίοδο, κατά την οποία Κύπρος και Ελλάδα είχαν Κυβερνήσεις υποτελείς στις ΗΠΑ».

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.