Έρευνα- σοκ της Τράπεζας της Ελλάδας για τις επιπτώσεις από την αύξηση έμμεσων φόρων

Αποκαλυπτική είναι η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας που μετρά τις επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις συντελεστών ΕΦΚ και ΦΠΑστις τιμές, κατά τη τριετία εφαρμογής του Μνημονίου, καθώς αποδεικνύεται ότι την ώρα που η Τρόικα πίεζε για εσωτερική υποτίμηση, καταργώντας συλλογικές διαπραγματεύσεις και καταβαραθρώνοντας μισθούς- συντάξεις, επέβαλε αυξήσεις έμμεσων φόρων «φουντώνοντας» τον πληθωρισμό.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 2010 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,7%, αλλά εάν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις έμμεσων φόρων θα περιοριζόταν στο 1,38%. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το 2012, καθώς ο πληθωρισμός από τα επίπεδα του 3,1% θα περιοριζόταν στο 1,15%, ενώ και το 2012 που περιορίστηκε στο 1%, η επίπτωση από τους έμμεσους φόρου ήταν 0,91% κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ο πληθωρισμός θα ήταν σχεδόν μηδενικός (0,14%).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μετακύλιση της αύξησης έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές διαφέρει σημαντικά από τομέα σε τομέα π.χ. είναι σχεδόν πλήρης στον τομέα της ενέργειας, ενώ κυμαίνεται κοντά στο 50% στον τομέα των υπηρεσιών. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό της μετακύλισης για το σύνολο της οικονομίας, που ήταν περίπου 90% το 2005, μειώθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2010-12 λόγω των οικονομικών συνθηκών και διαμορφώθηκε σε 70% το 2010 και 60% το 2011.

Πηγή: iefimerida.gr

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.