ΣΚΟΥΡΙΕΣ : «Ετσι «ξεπατώνουν» το βουνό» #skouries #ierissos @antigoldgreece

Σεληνιακό τοπίο θυμίζουν σήμερα 200 στρέμματα του άλλοτε καταπράσινου δάσους των Σκουριών στη Χαλκιδική, εκεί όπου μπουλντόζες, εκσκαφείς και θηριώδη χωματουργικά φορτηγά ξεπατώνουν τη φύση προετοιμάζοντας την… «επένδυση».

antigoldgreece

Ενώ η Eldorado Gold ανακοίνωνε την αναστολή της εξόρυξης για τουλάχιστον ένα χρόνο, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα αποφάσισαν ότι πρέπει η κατασκευή του εργοστασίου να επισπευστεί, ακόμη κι αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια

 

Κι ενώ η καναδική Eldorado Gold ανακοίνωνε πριν από μερικές μέρες την αναστολή της εξόρυξης για τουλάχιστον ένα χρόνο, επικαλούμενη την πτώση του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα αποφάσισαν ότι πρέπει η κατασκευή του εργοστασίου να επισπευστεί, ακόμη και αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια…

Αμφισβητούμενη απόφαση

Παρ” ότι, λοιπόν, η πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη πρόσφατα απαγόρευσε τις οικοδομικές εργασίες που είχε ξεκινήσει η «Ελληνικός Χρυσός», υποβάλλοντας ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, το ξεπάτωμα του βουνού και του δάσους συνεχίζεται απρόσκοπτα χάρη σε μια απόφαση-εξπρές του ΣτΕ, η αρμοδιότητα του οποίου να αποφανθεί για το συγκεκριμένο θέμα αμφισβητείται.

«Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διαμορφώσεις του εδάφους και βάσεις για την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού χωρίς άδεια της πολεοδομίας, όμως δεν είναι δυνατόν αλλού να σκάβουν κι αλλού να μπαζώνουν μια έκταση 200 στρεμμάτων.

Δεν κάνεις κάτι τέτοιο για να εγκαταστήσεις πέντε – δέκα μηχανήματα. Είναι προφανές ότι προετοιμάζουν το οικόπεδο ώστε να χτίσουν το εργοστάσιο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πολιτικός μηχανικός Λάζαρος Τόσκας, που μόλις προχθές πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή.

Τονίζει, επίσης, ότι «το οικόπεδο αυτό ούτε άρτιο είναι ούτε οικοδομήσιμο, διότι δεν έχει πρόσωπο σε χαρακτηρισμένο δρόμο. Ωστόσο, κανείς εκπρόσωπος των επίσημων αρμόδιων αρχών δεν είναι εκεί να εποπτεύσει και να σταματήσει τις ξεκάθαρα παράνομες εργασίες».

Αυτοψία πραγματοποίησαν όμως χθες τόσο η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, όσο και ο ορυκτολόγος Γιάννης Βεργίνης. «Υπάρχει μια εκτεταμένη εκσκαφή που αλλάζει το ανάγλυφο ολόκληρης της περιοχής. Εχουν γίνει πολύ βαθιές τομές στο έδαφος, περίπου 25 μέτρα. Οπως έχω πληροφορηθεί, το εργοστάσιο δεν μπορεί να πάει άδεια λόγω υψομέτρου και αυτό που προσπαθούν να κάνουν τώρα φαίνεται πως είναι να το χαμηλώσουν ώστε να πάρουν άδεια. Είναι φως φανάρι ότι αυτά που κάνουν καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν με εγκαταστάσεις εξοπλισμού. Εχουν σταματήσει όλες τις εργασίες αλλού και έχουν επικεντρωθεί εκεί», μας είπε η βουλευτής.

Προσφυγή

 

«Είναι πολύ παράξενο αυτό που κάνουν, χωρίς μάλιστα κανείς να τους ελέγχει. Ενώ το ΥΠΕΚΑ δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πολεοδομία σχετικά με τις εργασίες, αυτοί συνεχίζουν ξεπατώνοντας όλο το δάσος. Τι κάνουν, δηλαδή, αν όχι το εργοστάσιο; Χτίζουν την κουζίνα και το σαλόνι και μετά θα φτιάξουν το οικοδόμημα;» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεργίνης. Πάντως, κατά της συγκεκριμένης απόφασης του ΣτΕ έχει κατατεθεί προσφυγή από την πλευρά των κατοίκων, με την οποία τίθεται ξεκάθαρα θέμα αναρμοδιότητάς του, καθώς υποστηρίζεται η νομική άποψη ότι αρμόδια για να αποφανθούν για μια τέτοια υπόθεση είναι κανονικά τα διοικητικά δικαστήρια.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Με αφετηρία το χωριό Μεγάλη Παναγιά, πήραμε τον κεντρικό δρόμο Χονδρό Δέντρο-Σκουριές. Στη διαδρομή και σε μια έκταση περίπου 5 χιλιομέτρων είναι εμφανείς οι χωματουργικές εργασίες διαπλάτυνσης της δασικής οδού, μάλιστα σε κάποια σημεία οι δρόμοι είναι ανισόπεδοι με διαφορά ύψους 3 μ. λόγω των εκσκαφών. Εδώ, όμως, τα μηχανήματα και όλες οι εργασίες ήταν ακινητοποιημένα. Αφήσαμε τον κεντρικό δρόμο και κατευθυνθήκαμε προς τον χώρο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών. Επίσης σ” αυτόν τον δρόμο ήταν εμφανείς νέες χωματουργικές εργασίες και τα μηχανήματα ήταν σταματημένα. Οταν φτάσαμε στον κεντρικό χώρο όπου θα χτιστεί το εργοστάσιο διαπιστώσαμε έναν πυρετό εργασιών. Μας ακολουθούσε ένα 4χ4 με σεκιούριτι οι οποίοι ήταν συνεχώς δίπλα μας σε απόσταση αναπνοής, χωρίς όμως να ενοχλήσουν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Φωτογραφίες: Β. Μαθιουδάκης

4 thoughts

  1. Παρατηρούσα τον κόσμο που έφευγε χθες από το Σταθμό Λαρίσης κρατώντας στα χέρια τις τσάντες με το πεπόνι και τα τρία κρεμμύδια που τους έδιναν «τα παιδιά με τα μαύρα», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος ο «Τσοπάνης» τους. Άκουσα λοιπόν, πολλούς από αυτούς να ψιθυρίζουν … «Δείτε τα χάλια μας. Να που μας κατάντησαν»! Ξέρετε, είναι άτιμο πράγμα να πουλάς ελπίδες, που στην πορεία του χρόνου διαψεύδονται. Και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χθες προτίμησαν να καταλήξουν στα «παιδιά με τα μαύρα» για ένα πεπόνι και ένα κουτί γάλα έχει πάψει πλέον να ελπίζει. Οι «νεκροζώντανοι» δεν έχουν ούτε ελπίδες, ούτε λύτρωση. Το μόνο που επιδιώκουν είναι εκδίκηση. Aπ’ αυτούς οι οποίοι τους καταδίκασαν σ’ έναν απέθαντο θάνατο… Εδώ και καιρό όλοι ψάχνουν να βρουν απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι η Χρυσή Αυγή;». Είναι τα σκοτεινά ένστικτα; Η Νέμεσις της ελληνικής κοινωνίας; Ίσως, τίποτα απ’ όλα αυτά. Ίσως η απάντηση στο ερώτημα και ταυτόχρονα πρόβλημα να είναι τόσο απλή, που σήμερα μοιάζει σχεδόν αδύνατο να δοθεί. Αυτό το σχεδόν όμως, είναι που με κάνει να …ελπίζω!

    Μου αρέσει!

  2. Αυτοψία πραγματοποίησαν όμως χθες τόσο η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, όσο και ο ορυκτολόγος Γιάννης Βεργίνης. «Υπάρχει μια εκτεταμένη εκσκαφή που αλλάζει το ανάγλυφο ολόκληρης της περιοχής. Εχουν γίνει πολύ βαθιές τομές στο έδαφος, περίπου 25 μέτρα. Οπως έχω πληροφορηθεί, το εργοστάσιο δεν μπορεί να πάει άδεια λόγω υψομέτρου και αυτό που προσπαθούν να κάνουν τώρα φαίνεται πως είναι να το χαμηλώσουν ώστε να πάρουν άδεια. Είναι φως φανάρι ότι αυτά που κάνουν καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν με εγκαταστάσεις εξοπλισμού. Εχουν σταματήσει όλες τις εργασίες αλλού και έχουν επικεντρωθεί εκεί», μας είπε η βουλευτής.

    Μου αρέσει!

  3. Το 1930 η κυβέρνηση της Αιγύπτου , με χρηματοδότηση της Μεγάλης Βρετανίας , αποφάσισε την κατασκευή ενός φράγματος στην περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί η λίμνη Νάσερ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1958 και τελείωσαν το 1970 . Όμως η εργασία αυτή θα βύθιζε στο πάτο της λίμνης πολλά ιερά αρχαιολογικά κτίρια της αρχαίας Αιγύπτου και της Νουβίας . Η ΟΥΝΕΣΚΟ αποφάσισε να διασώσει όσα ιστορικά κτίρια μπορούσε, αποσυναρμολογώντας τα και ανακατασκευάζοντας τα σε ψηλότερο μέρος, 60 μέτρα ψηλότερα από την αρχική τους θέση. Οι εργασίες αυτές κόστισαν 40 εκατομμύρια $ , ξεκίνησαν το 1954 και τελείωσαν το 1980 , κατάφεραν να διασώσουν 18 κτίρια, μέσα σε αυτά το Αμπού Σίμπελ, ο ναός της νήσου Καλάμπσα και ο ναός της νήσου Φίλαι. Με την ευκαιρία της διάσωσης των ναών ιδρύθηκε και το Ίδρυμα Μελέτης της τέχνης στην αρχαία Αίγυπτο . Με τη μεταφορά των ιερών ανακαλύφθηκαν και άλλοι αρχαιότεροι ναοί αλλά δεν ανακαλύφθηκε ποτέ η νεκρόπολη και ο οικισμός των κατοίκων και των ιερέων της περιοχής. Πιθανολογείται ότι πλέον έχει βυθιστεί στο πάτο της λίμνης και η εύρεση του είναι αδύνατη.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.