Δρ.Κ.Τόμπρας : Λαυρεντιάδης και Ρέστης. Που ήταν τόσα χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος;

Λαυρεντιάδης και Ρέστης βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενοι για σοβαρά κακουργήματα που διέπραξαν κατά τη διαχείριση των τραπεζών τους Proton Bank & FB Bank.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν τα χρήματα των καταθετών, προκειμένου να χορηγήσουν θαλασσοδάνεια σε επιχειρήσεις συμφερόντων τους.

Δηλαδή, κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν τις καταθέσεις και δημιούργησαν ανοίγματα στην κεφαλαιοποίηση και τη ρευστότητα των τραπεζών τους, τα οποία κάλυψε στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο, εις βάρος του δημοσίου χρέους και με χρέωση των φορολογουμένων.

Όλα αυτά συνέβαιναν επί πολλά συνεχόμενα χρόνια, κατά τα οποία οι ανωτέρω δρούσαν ανενόχλητοι, υπό τη δήθεν «εποπτεία» της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι τα σχετικά σκάνδαλα αναδείχθηκαν όχι σε συνέχεια ελέγχων ή καταγγελιών της ΤτΕ, αλλά μετά από έρευνες άλλων αρχών και μέσα από δικογραφίες, στο σχηματισμό των οποίων η ΤτΕ δεν είχε ουδεμία συμμετοχή.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά :

Τι έκανε η ΤτΕ καθόλο το διάστημα που οι ανωτέρω υπεξαιρούσαν τα χρήματα των καταθετών από τις τράπεζές τους ;

Υπήρχε ή δεν υπήρχε έλεγχος ;

Ποιοί ήταν οι υπάλληλοι της ΤτΕ που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο των ανωτέρω δύο τραπεζών ;

Τι γράφουν τα φύλλα ελέγχων της ΤτΕ και οι επτασφράγιστες εκθέσεις της Black Rock για τις ανωτέρω δύο τράπεζες ;

Γνώριζε ή όχι η ΤτΕ το πάρτι που είχε στηθεί στις τράπεζες Proton & FBB ;

Αν το γνώριζε, με τι άνωθεν εντολές ή ανταλλάγματα το κάλυπτε ;

Και αν δεν το γνώριζε, γιατί η διοίκηση και οι αρμόδιοι υπάλληλοί της δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί ;

Ποιός ό ρόλος και οι ευθύνες του Γ. Προβόπουλου, που τείνει να ανακυρηχθεί σε ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, αφού στα χέρια του κατέρρευσε ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με πρώτες τις «θωρακισμένες» συστημικές τράπεζες ;

Το δόγμα Κοσκωτά είναι το ένοχο μυστικό του Success Story του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που, υπό την κάλυψη της διαπλεκόμενης και θαλασσοδανεισμένης πολιτικής ηγεσίας, έχτισε τη φούσκα της πλασματικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας του ξεκοκαλίζοντας τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού Λαού και τις καταθέσεις επενδυτών και επιχειρήσεων.

Και τα σκάνδαλα Proton & FBB αποτελούν μόνο τη μικρή κορυφή ενός γιγάντιου παγόβουνου, που είναι χτισμένο με τα σκάνδαλα και τα θαλασσοδάνεια των συστημικών τραπεζών και καλύφθηκε με την ομίχλη των Μνημονίων, που μετέτρεψαν την ελληνική τραπεζική κρίση σε δημοσιονομική, προκειμένου ο λογαριασμός της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος να χρεωθεί από τους μετόχους και τις διοικήσεις των τραπεζών, στους φορολογούμενους.

Αυτή είναι άλλωστε και η μοναδική ερμηνεία του ανεξήγητου μυστηρίου των 300 ΔΙΣ που απαιτήθηκαν στην Ελλάδα για να διασφαλιστούν τα μόλις 165 ΔΙΣ των καταθέσεων ενώ, ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα που πήγαν τα υπόλοιπα 135 ΔΙΣ.

Το επερχόμενο όμως κούρεμα όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών καταθέσεων, θα σημάνει την ώρα που ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ θα κληθεί επί τέλους να απαντήσει στο ανωτέρω ερώτημα – μαζί με όλα τα υπόλοιπα – ενώπιον κάποιου ανακριτή.

Δρ.Κ.Τόμπρας

2 thoughts

  1. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (Μάρτιος 2012) υπογραμμιζόταν ότι θα πρέπει να δοθούν ικανά κίνητρα για τη διασφάλιση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας όσων τραπεζών κριθούν βιώσιμες. Ωστόσο η καθυστέρηση και η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων αντανακλά τον προβληματισμό που επικρατεί για το κατά πόσο εφικτή είναι η διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας των τραπεζών δεδομένου του μεγάλου ύψους κεφαλαίων που θα εισφέρει ο δημόσιος τομέας για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος. Από την άλλη πλευρά, στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται εξαιτίας της αθέτησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου και όχι λόγω κακών επιχειρηματικών αποφάσεων των τραπεζών. Τονίζουν ότι αν δεν δοθούν ικανά κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών, τότε ορατός είναι ο κίνδυνος για τη συνολική κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη που θα αποτελούσε άλμα προς τα πίσω. Κάτι τέτοιο, τονίζουν, θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τη χώρα και θα δυσχεράνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.