Λεηλάτησαν… ΑΕΙ, ΤΕΙ, Νοσοκομεία! Το πλιάτσικο άρχισε!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Τραβούν τα μαλλιά τους οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων. Ξαφνικά, ο ένας μετά τον άλλον ανακαλύπτουν ότι οι καταθέσεις που είχαν τα ιδρύματα των οποίων προΐστανται στην Τράπεζα της Ελλάδος… έχουν κάνει φτερά σχεδόν ολοσχερώς! Το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα της χώρας, χωρίς να τους ρωτήσει, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης είχε μετατρέψει εν κρυπτώ τα αποθεματικά των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και των νοσοκομείων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια… «κούρεψε» με το περιβόητο PSI – δηλαδή καταλήστεψε τα λεφτά των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των δημόσιων νοσοκομείων!

Οσο πιο συνετή και συντηρητική διαχείριση έκανε το κάθε ίδρυμα τόσο μεγαλύτερη ζημιά υπέστη με το κόλπο αυτό.

Οσο πιο πολλές καταθέσεις είχε δηλαδή στα αποθεματικά του, τόσο πιο πολλά ομόλογα αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδος και επομένως τόσο πιο πολλά λεφτά έχασε το ίδρυμα που αντί να σκορπάει και να ξοδεύει τα λεφτά του, τα αποταμίευε. Καλά να πάθει!

Ακρως αποκαλυπτικό το πάθημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο αναδείχθηκε σε «πρωταθλητή του κουρέματος με την ψιλή»: του έφαγε η κυβέρνηση… 31 εκατομμύρια ευρώ! Δεύτερο σε απώλειες το Πανεπιστήμιο της Αθήνας που έχασε 13 εκατομμύρια, ακολουθεί το Πάντειο με απώλειες 8 εκατομμυρίων και πάει λέγοντας.

Η λεηλασία δεν άφησε τίποτα όρθιο. Πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ είχαν 17 πανεπιστήμια της χώρας σε καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Ε, από αυτά σχεδόν τα… εκατό «πάν’ και τούρκεψαν»! Τους τα λεηλάτησε η κυβέρνηση με το κόλπο του PSI. Τους άφησε μόνο 33 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις – και μάλιστα σε έξι ΑΕΙ δεν άφησε ούτε ένα ευρώ! Τους άφησε 33, τους πήρε 87 εκατομμύρια – δηλαδή τους έφαγε το 72,5% των καταθέσεών τους! Γερή μπάζα.

Τα ΤΕΙ μπορεί να είναι πιο φτωχά, είναι όμως πιο πολλά – γι’ αυτό και οι δικές τους καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος «γδάρθηκαν» δεόντως. Οπως κατήγγειλαν οι αλλόφρονες πρόεδροί τους, από τα 150 εκατομμύρια ευρώ που είχαν καταθέσει, η κυβέρνηση τους έφαγε τα 100 και τους άφησε 50 εκατομμύρια.

Το «κούρεμα» μέσω PSI των δικών τους αποθεματικών ανήλθε στο ύψος του 68% των καταθέσεων που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ακριβώς κατήγγειλε η έκτακτη σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ.

Πρώτο θύμα μεταξύ τους το ΤΕΙ της Αθήνας, το οποίο είδε εν μια νυκτί τις καταθέσεις του να πέφτουν από τα 11 εκατομμύρια στο… 1,9 – μείωση δηλαδή 82,7%!

Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μπορεί να έχασε κάπως λιγότερα σε απόλυτα νούμερα από τα 9,1 εκατομμύρια που έχασε της Αθήνας καθώς αυτό έχασε «μόνο» 8 εκατομμύρια ευρώ. Δημιούργησε όμως ένα κυριολεκτικά αχτύπητο ποσοστό λεηλασίας: από τα 8.200.000 που είχε σε καταθέσεις, η κυβέρνηση του έφαγε τα… 8.020.000 ευρώ και του άφησε μόνο 180.000! Πρόκειται για αρπαγή του… 97,8% (!!!) των καταθέσεών του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ασύλληπτο ποσοστό, ομολογουμένως.

Αγριο χέρι έβαλε η κυβέρνηση και στα αποθεματικά των νοσοκομείων, αν και εκεί μέχρι στιγμής αποκρύπτονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία των απωλειών. Από όσα έχουν διαρρεύσει αποσπασματικά και με την επιφύλαξη ότι αυτά δεν είναι επίσημα στοιχεία από τους διοικητές των νοσοκομείων, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης π.χ. λέγεται ότι τα ταμειακά του διαθέσιμα από 10 εκατομμύρια ευρώ που ήταν μειώθηκαν στο… 1 εκατομμύριο.

Εν ολίγοις, αλίμονο σε όποιον οργανισμό, ίδρυμα κ.λπ. διατηρούσε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τώρα θρηνεί και οδύρεται. Οπως π.χ. το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), το οποίο στις 9 Μαρτίου είχε καταθέσεις ύψους 2.781.569 ευρώ και στις 12 Μαρτίου, τρεις μέρες αργότερα, είχαν καταποντιστεί σε 850.622 ευρώ – η κυβέρνηση δηλαδή του χρέωσε για το «σωτήριο κούρεμα» του PSI… 1.930.947 ευρώ, ήτοι το 70% το κεφαλαίου.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Αφησε ερείπια το… «σωτήριο κούρεμα»

Εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης, κανένας δεν δείχνει ενθουσιασμένος από την «ιστορική επιτυχία» του PSI. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότεροι φορείς διαπιστώνουν ότι έχουν «κουρευτεί» κι αυτοί χωρίς ούτε να το ζητήσουν ούτε να το περιμένουν. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ απειλούνται με κλείσιμο μετά τη λεηλασία των αποθεματικών τους. Στα νοσοκομεία δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις να πληρώσουν ούτε καν τους τρέχοντες λογαριασμούς, όσο και αν σιωπούν οι διορισμένοι διοικητές τους για την επερχόμενη καταβαράθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας που σε λίγο θα προσλάβει καταστροφικές διαστάσεις. Μέχρι και τα αποθεματικά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου λεηλάτησε η κυβέρνηση – είχε 106 εκατομμύρια και του πήρε τα 74. Μήπως δεν σωθήκαμε τόσο πολύ;

2 thoughts

 1. Προεκλογική προσπάθεια Λοβέρδου Κουτρουμάνη εγκλωβισμού της ψηφου των δικηγόρων δημιουργεί ένταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ

  Ανοίγει και πάλι το Ασφαλιστικό το 2010Παραμένει ανοιχτό το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο

  Aυτή η χώρα δε θα στρώσει ποτέ

  Εκεί που είπαμε μπράβο που έστω και αργά ανακάλυψαν τα μαϊμού επιδόματα…. που όμως συνεχίζονται να δίνονται!!!!! λόγω του ότι απαιτείται εκτενέστερη νομική διερεύνηση !!!!!….το αθάνατο πολιτικό δαιμόνιο του σύγχρονου Μαυρογυαλουρου έκανε το θαύμα του….. Ξαφνικά και χωρίς καμία ενημέρωση οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης αποφάσισαν να κάνουν με καλυμμένο τρόπο ρουσφετολογικές προσλήψεις δικηγόρων στο Υπουργείο Υγείας για να διερευνήσουν τους φακέλους των προνοιακών επιδομάτων.
  Με τροπολογία που έφεραν νύχτα στη Βουλή χωρίς καμία συνεννόηση… προσπαθούν να εγκλωβίσουν προεκλογικά την ψήφο των δικηγόρων που θα έχουν την «ευτυχία» να πάρουν ένα συμβόλαιο με το Υπουργείο Υγείας.
  Ούτε ο Υφυπουργός Υγείας και στέλεχος της ΝΔ δεν ήταν ενήμερος γι΄αυτή την ενέργεια του Λοβέρδου και Κουτρουμάνη
  Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Εργασίας της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου.
  Βρέθηκε σήμερα στο γραφείο του κ. Λοβέρδου και ζήτησε από τον Υπουργό να αποσύρει άμεσα την τροπολογία που έφερε ενώ παράλληλα του έκανε σαφές ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ΝΔ δεν θα επιτρέψουν παιχνίδια τέτοιου είδους στη πλάτη του ελληνικού λαού ….παιχνίδια που μοναδικό στόχο έχουν να κοροϊδέψουν και να υφαρπάξουν τα ψηφαλακια των δικηγόρων

  Μου αρέσει!

 2. Δεν καταλαβα. Εσενα τι σε νοιαζει τι κανει η ΠΑΣΟΚΟΝΔ?
  Υποστηριζεις ΝΔ? Αν οχι γιατι δεν το γενικευεις «πισω απο την πλατη των αλλων κομματων».
  Γιατι γραφεις εδω αυτο το σχολιο?

  Εδω ειναι αλλο το θεμα. Αφορα τα δις που μας «χαρισαν» οι δανειστες μας, με το κουρεμα, των καταθεσεων τελικα των δικων μας χρηματων.

  Τετοια κουβαρνταλικια κανω και γω!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.