ΔΕΗ: «Αξιοποίηση» ή Ξεπούλημα;

Το Σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν Παιδική χαρά, μπροστά σε αυτό που ετοιμάζουν…

netakias.wordpress.com

Επειδή από αυτό το blog έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα, για την απάτη που ετοιμάζεται για το ξεπούλημα της ΔΕΗ ( ΔΕΗ : Θα πληρώσουμε το κόστος της “Πράσινης” Απάτης; 8/10/2010 ), σας παραθέτω παρακάτω δυο άρθρα που βρήκα σχετικά, στο διαδίκτυο.

Οι ΔΕΚΟ κι οι άλλες εταιρείες αυτού το είδους είναι ο πλούτος της κάθε χώρας. Τα μνημόνια κι τα διάφορα «βοηθήματα» που έχουν δοθεί από το ΔΝΤ, δηλαδή από τις ΗΠΑ αλλά και τις χώρες συνεργούς (G7) είχαν έναν στόχο, το έλεγχο του πλούτου κάθε χώρας, χωρίς πολεμικά μέσα. Ο Πινοσέτ ξεπούλησε τα Ορυχεία και το Νερό, στην Γουατεμάλα όλη την καλλιεργήσιμη γη, στην Αργεντινή τα Πετρέλαια, στην Νιγηρία το ίδιο.

Το μνημόνιο δεν έχει αποτύχει!

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΟΠΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ!

Σκεφτείτε ότι για τον ΟΠΑΠ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Αεροδρόμια, Ορυχεία, Εθνικές Οδούς έχουμε δώσει Τρισεκατομμύρια, τα τελευταία 50 χρόνια για να τα κατασκευάσουμε και τον Ιούνιο θέλουν να τα δώσουν, όχι για λίγα Ευρώ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΡΩ!

ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΙ ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!

ΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΜΑΘΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ! ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ!

Γράφει λοιπόν το antinews.gr

Κάποιες υποθέσεις δένουν τόσο καλά που όταν γίνονται πραγματικότητα, μας εκπλήσσουν όλους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ή κατ’ άλλους το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η είσοδος επιχειρηματιών στην αγορά ενεργείας.

Στο συνέδριο του Economist που έχει παρελάσει όλος ο καλός ο κόσμος, μίλησαν την Πέμπτη και ειδικοί της αγοράς ενέργειας.

Μάλιστα, η αρμόδια διευθύντρια ενέργειας της Κομισιόν Ίνγκε Μπερναέτς το είπε ξεκάθαρα: Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις για να πραγματοποιήσει πέντε αλλαγές που θα απελευθερώσουν την αγορά. Αλλαγές οι οποίες είναι:

  • Να πρέπει να περάσει το σχέδιο νόμου που έχει παρουσιαστεί
  • Να αναδιαρθρωθεί η ΔΕΗ και να διαχωριστούν τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα πουληθεί μπιρ παρά η διαχείριση του ρεύματος σε ιδιώτες και θα μείνουν τα δίκτυα στο Δημόσιο. Είναι το σχέδιο που βρίσκει αντίθετους τους 28.000 εργαζόμενους καθώς βλέπουν ότι θα πουληθεί σε χαμηλή χρηματιστηριακή αξία το φιλέτο και θα μείνει το σαπάκι. Πιστεύουν ότι θα αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος και οι ιδιώτες θα κάνουν πάρτι.
  • Η τρίτη είναι να δημιουργηθεί ένα διαφανές και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες παίκτες. Ουσιαστικά η αξιωματούχος της Κομισιόν ζητά να προετοιμάσουμε το έδαφος για να το βρουν οι ιδιώτες έτοιμο.
  • Η τέταρτη είναι η πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική ενέργεια. «Με μονοπώλιο στους τομείς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ανταγωνισμό πρέπει να υπάρχει κάποια πρόσβαση και για τους καινούριους παίκτες», τόνισε.
  • Τέλος η κ. Μπερναέτς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής άρσης των ρυθμιζόμενων τιμολογίων στην ενέργεια με εξαίρεση κάποιες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Δηλαδή αυξήσεις, αυξήσεις και πάλι αυξήσεις μέχρι τελικής πτώσεως.

Αφού τα είπε όλα αυτά, βγήκε για την τιμή των όπλων ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, να υποστηρίξει την επιχείρηση, ανεπιτυχώς φυσικά,

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι απέναντι στη βίαιη και άδικη για τον καταναλωτή απελευθέρωση της αγοράς και απορρίπτουμε ισοπεδωτικές και κακοπροαίρετες κριτικές για δήθεν μονοπωλιακές πρακτικές” πρόσθεσε

Υπέρ της πρόσβασης των επενδυτών στο μείγμα φθηνών καυσίμων που υπάρχει σήμερα μονοπώλιο της ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, τάχθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Edison Roberto Poti. Πώς αλλιώς άλλωστε θα έκανε, εκεί είναι το «παντεσπάνι».

Και ποιος μίλησε στο τέλος; Μα ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγή Α. Καλλιτσάντσης, συνέταιρος του επιχειρηματία Γ. Μπόμπολα.

Τι ζήτησε; Να ανοίξει η αγορά, να συμμορφωθούμε με τους κοινοτικούς κανόνες, να αποσυρθούν παλαιές και μη αποδοτικές μονάδες, να γίνει επαναξιολόγηση και αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμιση και επέκτασης του μη αποδοτικού ηλεκτρικού δικτύου.

Ζήτησε ουσιαστικά να ξεκινήσει το πάρτι στην ενέργεια που περιμένουν όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Μπόμπολας, Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος κι άλλοι πολλοί περιμένουν να τεμαχιστεί η ΔΕΗ, να αποδεκατιστεί και να έρθουν οι σωτήρες να κάνουν επενδύσεις στην ενέργεια.

Άραγε για ποιον θα είναι καλό; Για τους πολίτες που θα δουν τους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται, όπως τα διόδια στις εθνικές;

Και η κυβέρνηση το έχει το σχέδιό της. Στην αναμπουμπούλα της κρίσης, θα απελευθερωθεί η αγορά, θα ξεπουληθεί η ΔΕΗ και θα γίνουν τα χατίρια των εθνικών προμηθευτών.

Επ΄αυτού σχολίασε ο archaeopteryx

Η μάχη γαι την ΑΓΕΤ ήταν διακοπές, για τον ΟΤΕ περίπατος και η ΔΕΗ θα είναι το τέλος (άντε και λίγο τα νερά).

Μία απέραντη κοροϊδία.

Το ότι το Δημόσιο κρατάει τα δίκτυα ακούγεται ευχάριστο, αλλά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κρατούν, συντηρούν και πληρώνουν το ακριβό, που κανένας ιδιώτης δεν αντέχει να αγοράσει και να συντηρεί. Πληρώνουμε εμείς για να μας πουλάνε οι Κοπεβούζοι και οι Καμμιτσάντζηδες ρεύμα.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο ακούγεται όμορφο και σωστό, αλλά είναι μέγιστη παγίδα. Η θεωρητική ΡΑΕ θα έπρεπε να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του καταναλωτή και την αρτιότητα της παροχής ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ που είναι το ρεύμα. Εδώ η Βουλή είναι μαϊμού, και θα περιμένουμε την ΡΑΕ να “ρυθμίζει” με γνώμονα το συμφέρον μας; Χαχαχαχάαα! Το υπαλληλάκι του κάθε Πελιστέρη θα προστατεύει τον καταναλωτή; Μα ΠΟΙΟΣ είναι τόσο μακάκας να πιστέψει τέτοιο πράγμα;

Το σπάσιμο της ΔΕΗ είναι ΑΠΟΔΕΙΞΗ από μόνο της ότι ΠΡΕΠΕΙ να απορρίψουμε την ΕΕ και τις επιταγές της. Εάν δεν υπήρχε ΔΕΗ, θα έπρεπε να την φτιάξουμε για να επιζήσουμε. Και εδώ την σπάμε κομματάκια για να διπλασιαστεί το ρεύμα, και να ζήσουν σε βάρος του συνόλου 5-6 οικογένειες και οι ξένοι προμηθευτές που εκπροσωπούν.

Η ΔΕΗ αξίζει ΠΟΛΛΑ λεφτά, θα την σαλαομποιήσουν, θα πουλήσουν σαλαμάκια, θα κρατήσουμε τα πανάκριβα, για να θησαυρίζουν. Να το πω αλλιώς: Αν μου δώσει η ΔΕΗ τα υδροηλεκτρικά έναντι οποιουδήποτε τιμήματος (περιμένετε και θα δείτε), και κρατήστε εσείς το κόστος του δικτύου, θα γίνω πολύ πλούσιος. Εάν πουλάω για 100 ή 370 κάτι που κάνει 35 ή 40, θα έχω πολλά κέρδη.

Πρόκειται για το προτελευταίο έγκλημα υποδούλωσης στα τσιφλίκια. Το τελευταίο θα είναι το νερό.

Και μην ακούω για ρυμιστικές αρχές. Υπαλληλάκια αγορασμένα με 150-200 χιλιάδες τον χρόνο, ένα αυτοκίνητο και έναν ωραίο πισινό. Εάν οι ΚοπελουβοΚαμιτσάντζοΠεβιστέρηδες έχουν ούμπαλα, να αγοράσουν ή να πάρουν ΟΛΗ την ΔΕΗ. Δεν έχουν. Μηχανάκια να βγάζουν εύκολα ακίνδυνα λεφτά θέλουν και ΜΟΝΟ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.