Ζούμε «μεγάλες» στιγμές…ελευθεροτυπίας!

«Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου καὶ  θύραν περιοχῆς περὶ  τὰ χείλη µου».

Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις μου είναι η αγωγή που κατέθεσαν ο διευθυντής ειδήσεων του Mega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος και οι δημοσιογράφοι του καναλιού Όλγα Τρέμη, Γιάννης Πρετεντέρης, Παύλος Τσίμας και Μανώλης Καψής εναντίον του Fimotro και του δημοσιογράφου
Γιάννη Παπαγιάννη, τον οποίο θεωρούν ότι είναι ο διαχειριστής του εν λόγω μπλογκ.

Εχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί με το συγκεκριμένο θέμα και δεν θέλω να κουράσω δίνοντας έκταση, στο κάτω-κάτω της γραφής έχουν οι ίδιοι κοστολογίσει την αξιοπρέπεια τους, κι έχουν προσφύγει στον φυσικό τους δικαστή που θα τους αποκαταστήσει.

Εγώ προσωπικά, έχω άλλη αντίληψη για την δική μου αξιοπρέπεια, αν οι 99 από τους 100 πιστεύουν ότι είμαι με το δίκιο δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με τον 1. Αν τώρα αναγκαστώ να πάω στα δικαστήρια θα το κάνω με μήνυση για 1 €, συμβολικά, γιατί δεν μπορώ να κοστολογίσω την αξιοπρέπεια μου με μερικά τυπωμένα χαρτάκια. Δηλαδή αν είχα τα λεφτά που ζητάνε στην αγωγή, μπορώ να γράφω ο,τι γουστάρω αρκεί να πληρώνω τις αγωγές μου;

Ισως όλη η κίνηση τους να είναι ένα μήνυμα για να τρομοκρατήσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο διαδίκτυο.

Μα θα μου πείτε, αυτό που λέει κι κ.Ταγματάρχης σχετικά με τα blogs: ”Μερικά από αυτά τα θεωρώ εργαστήρια παραπληροφόρησης και προχειρότητας που κατέστρεψαν την ουσία της είδησης και τη σημασία της πληροφορίας, που τα στελεχώνουν… ανώνυμοι δειλοί, με μόνο στόχο παιχνίδια συμφερόντων. Και αυτό, γιατί δεν θεωρώ σοβαρό, αξιοπρεπές και έντιμο οτιδήποτε δεν φέρει την υπογραφή αυτού που το γράφει. Δεν διαβάζω blogs και έχω απαγορεύσει να μου λένε τι γράφουν. Και προσέξτε τη μέγιστη διαφορά: Εγώ αυτά που λέω τα χρεώνομαι, ενώ εκείνοι θα συνεχίσουν να λοιδωρούν κρυπτόμενοι”.

Γιατί είναι φερέγγυα τα «επίσημα» ΜΜΕ; Οπως με την επίσκεψη του Ερτογάν; Οπώς τον επικήδειο που έκαναν στον κύριο (κι όχι μακαρίτη δόξα τον Θεό!) Καμπανέλη; Τι κι αν ήταν επώνυμοι; Το MEGA ζήτησε συγγνώμη, ο Ψυχάρης; Μόνο που δεν μας κρέμασε που εντοπίσαμε την παραπληροφόρηση!

Το ΠΑΣΟΚ έχει μακρά παράδοση στην φίμωση του Τύπου. Φυσικά έχει το τακτ και το κάνει «συννόμως», αλλά το αποτέλεσμα λίγο διαφέρει από τους μαρκαδόρους της Χούντας. Από τις εποχές Μαρούδα στην ΕΡΤ, που ήθελε να ρίξει τους Δορυφόρους της ελεύθερης Τηλεόρασης (sic!), στις κεραίες που κατέβασε ο Σημίτης σε μια νύχτα, για «την ασφάλεια των πτήσεων». Από τον νόμο Βενιζέλου που μοιράζει αγωγές εδώ κι εκεί, στον προσεχή νόμο Καστανίδη-Γκευσώ και την…εχθροπάθεια!

Η τελευταία αγωγή που κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι στο blog δείχνει τον τρόμο τους μπροστά στην ελευθερία του διαδικτύου. Δεν μιλάω για την συγκεκριμένη αγωγή, που δεν την έχω διαβάσει κιόλας και θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση των δικαστών για να έχουμε άποψη για το δίκαιο ή το άδικο, αλλά για όλη την αντιμετώπιση που έχουν τα blogs, από πολιτικούς, επαγγελματίες δημοσιογράφους, καναλάρχες κτλ. Αφού δεν μπορούν να το ελεγξουν, θα το φιμώσουν. Οι δικαιολογίες που προβάλουν ότι είναι αφερέγγυο το διαδίκτυο, είναι τουλάχιστον αστείες.

Το διαδίκτυο είναι όπως η ζωή, για την ακρίβεια, είναι η ίδια η ζωή! Ενώ στην τηλεόραση μπορούν να λένε ο,τι θέλουν, να προβάλουν ο,τι θέλουν, όποτε θέλουν κι όπως θέλουν, χωρίς αντίλογο, γιατί 5 κανάλια είναι όλα κι όλα κι εσύ μόνο σου κι ανήμπορος στον καναπέ.

Το διαδίκτυο είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο! Ο αναγνώστης επιλέγει τι θα διαβάσει και πότε και πως. Όσο για την φερεγγυότητα, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, αν είσαι παρλαπίπας, μια-δυο φορές, θα σε πάρουν είδηση και θα σε φάει το σκοτάδι ενώ το ΒΗΜΑ παρά την ψευδή είδηση, βγήκε κι απο πάνω!

Ενώ στα ΜΜΕ ο μόνος τρόπος να δημιουργήσεις κάτι είναι τα λεφτά, στο διαδίκτυο αρκούν μερικά κλικ κι είσαι στον αέρα, μετά το μόνο που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια.

Οπως και στην ζωή ανεβαίνεις δύσκολα, αλλά ένα λάθος αρκεί για να βρεθείς εκεί που ξεκίνησες. Το διαδίκτυο έχει και την ανάδραση (feedback) αν γράψω κάτι λάθος, μπορεί οποιοσδήποτε να μου απαντήσει επιτόπου.

Και να σας πω και την αλήθεια , τα περισσότερα τα έχω μάθει από τα αρνητικά σχόλια, δεν εννοώ τους εμπαθείς, αλλά τους ειλικρινείς και τους αυθεντικούς, που διαφωνούν κι έχουν το θάρρος της γνώμης τους.

Αντίθετα κάθε μέρα στις 8 έχουμε τους δημοσιογράφους αυθεντίες γι όλα και για όλους. Ακούμε αναλύσεις επι αναλύσεων, ενώ για τα προσχήματα καλούν στα τηλεπαράθυρα τους πιο βολικούς συνομιλητές (θυμάστε τον Τζαβάρα;), ενώ αν πάλι δεν είναι ελεγχόμενος ο καλεσμένος φροντίζουν να είναι μόνος του, στο δικό τους γήπεδο.

Δεν τρέφω αυταπάτες, τα «επίσημα» ΜΜΕ είναι ακόμη η παντοκρατορία και θα είναι γι αρκετά χρόνια ακόμη, αλλά κάτι έχει αλλάξει, το ξέρουμε και το ξέρουν, θα προσπαθήσουν να το ελεγξουν ή να το περιορίσουν, αλλά δεν μπορούν να το σταματήσουν, κάθε γενιά που θα αντικαθιστά την προηγούμενη, θα είναι πιο εξοικειωμένη με το διαδίκτυο άρα πιο υποψιασμένη.

Η Κερατέα για παράδειγμα είναι σε πόλεμο για τρεις μήνες από το διαδίκτυο. Για τον κόσμο των ΜΜΕ, που στέλνουν κάμερες για την κάθε τραγουδιάρα με τον γκόμενο, κώφευαν προκλητικά. Το διαδίκτυο απευθύνεται σε λίγους, ακόμη, 60-70.000 την μέρα, αλλά αυτοί οι 60-70 θα το πουν σε 100 κι οι 100 σε 200, «έμαθες τι γίνεται στην Κερατέα;» πήρε τρεις μήνες, αλλά το μήνυμα δεν μπορούσαν πλέον να το κρύψουν, αυτή ήταν η πρώτη ήττα τους.

Οσο για την ανωνυμία μας, όταν έρθει η ώρα, δεν θα είναι κι αναγκαία στο κάτω-κάτω της γραφής, είτε γράφω σαν netakias για την Κερατέα, είτε σαν ????? το μήνυμα θα περάσει κι αν δεν είμαι εγώ θα είναι ένας άλλος κ.ο.κ.

netakias.wordpress.com

Advertisements

3 thoughts

 1. ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΚΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
  ———————————————————————————————————————————

  ΕΜΠΕΞΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
  ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΙΝΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑ.
  ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΗΤΕΙΑ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΟΥ ΖΩ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ. ΠΙΣΤΕΨΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΒΑΤΑΚΙΔΕΣ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΟΥ.
  ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΠΙΑ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ. ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ
  ΕΔΩΣΑΝ ΤΕΛΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ;
  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ;
  ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΩΤΗΣΑΝ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΘΩΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ.
  ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ.
  ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ………………………………!!!!!!!!!!!!! ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ. ΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

  Lukas
  ———————————————————————————————————————————————————————————————

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.