Πράσινη Ενέργεια ή Πράσινη Κομπίνα;

archaeopteryxgr.blogspot.com

σ.σ.netakia, η φίλη Nancy ρώτησε τον Αρχαιοπτέρυγα : «Θα ήθελα γνώμη του αν μπορείς γύρω απο την οικονομικότερη και συμφερότερη παραγωγή ρεύματος για τη χώρα μας. Ας πουμε, καύσιμο λιγνίτη (και επιπτώσεις), ηλιακή ενέργεια, θαλάσσια, φωτοβολταΐκά, με φωτοσύνθεση, κάτι άλλο;»

Τόσο καιρό μας έχει μεγαλώσει ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά (Υ/Η).

Για τα Υ/Η ξέρω, ότι όταν φτιάχνεται κάπου ένα, ενοχλεί, εκτοπίζει, αλλά και η Λίμνη Πλαστήρα ή Μέγδοβα, από Υ/Η δημιουργήθηκαν.

Ο λιγνίτης είναι “βρώμικο” καύσιμο, που σημαίνει θέλει προσεκτική διαχείριση στην εξόρυξη, μεταφορά και καύση. Αυτά δεν είναι υψηλή επιστήμη, τάξη και μέθοδος. Φίλτρα και ηλεκτροστατικά (και δεν ξέρω εάν έχουν θείο, εάν έχουν αποθειωτές). Τεχνολογίες 1970. Ακόμη κι η Φραγκφούρτη έχει μονάδα λιγνίτη.

Δυστυχώς όπως σε όλα έχουν γίνει ατασθαλίες και δεν έχουμε ούτε τα καλύτερα ούτε τα “φθηνότερα” εργοστάσια, αλλά για αυτό δεν φταίει ο λιγνιτης, φταίμε εμείς και υπάρχουν διακομματικές ευθύνες.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο λίγνίτης ή ο εύκολος λιγνίτης τελειώνει. Οι πιο διασταυρωμένες πληροφοριες μου είναι ότι έχουμε για τουλάχιστον 35 χρόνια ίσως 50, ίσως παραπάνω και παίζονται παιχνίδια κακοδιαχέιρισης προκειμένου να τα πάρει κάποιος φτηνά. Αν έχουμε (που έχουμε) χρειζόμαστε και πιο σύγχρονα εργοστάσια

Από εκεί και πέρα, γενικά, μία χωρα χρειάζεται ρεύμα. Με τον σημερινό τρόπο ζωής υπάρχουν δύο ειδών: “Βάσης” και “αιχμής”. Βάση είναι αυτό που καλύπτει την περίπου συνεχή ανάγκη, αιχμή είναι αυτό που καλύπτει τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.

“Βάση” μπορεί να είναι το κάρβουνο (ή λιγνίτη), ή πυρηνική ή το αέριο (αν έχεις πολύ). Πρακτικά, κάρβουνο ή πυρηνική, εκτός αν μας αγαπάνε και μας χαρίσουν αγωγούς και αέρια. Στην Νορβηγία ή την Ελβετία ή την Σουηδία, “βάση” είναι και τα Υ/Η

“Αιχμή” σε εμάς είναι ή τα Υ/Η ή το αέριο (απλού ή διπλού κύκλου). Τα Υ/Η προϋποθέτει ότι βρέχει. Το αέριο ότι έχεις αέριο. Τα τελυταία χρόνια υπάρχει σχετικά φτηνό αέριο σε LNG. Αυτό όμως είναι συγκυριακό. Το αέριο έχει “πολιτικό ρίσκο. Ερχεται από χώρες που είναι σε σύγκρουση μεταξύ τους ή με την Δύση γενικά. Οι αγωγοί και οι στρόφιγγες κλείνουν (και έχουν κλείσει)

Στην επιλογή βάσης. Το 1999 που αισθανόμασταν πλούσιοι, θα σας έλεγα “πυρηνικό”.

Τώρα που είμαστε φτωχοί, θα σας έλεγα κάρβουνο. Το εισαγώμενο κάρβουνο είναι φτηνό (μόλις τσίμπησε πάνω 10% λόγω ιαπωνίας), σίγουρο, βαρετό, με καράβια από 4-5 πηγές. Το καις με αποθειωτές και φίλτρα ειδεμή κάνει τον κόσμο χάλια, αλλά μην φαντάζεσαι τρελά, είπαμε και η Γερμανία και η Αγγλία (Drax) και οι ΗΠΑ έχουν.

Τα περί βλαβερού CO2 είναι απο υπερβολή έως απάτη. Η ΔΕΗ επί ΝΔ ήταν να βάλει δύο μονάδες λιθάνθρακα, αλλά λίγο τα μέρη που ακουγόταν και πολύ κάτι πονηροί “επιχειρηματίες” που φαντάζονταν αέριο, παρέα με τύπου που είχαν καταλάβει ότι τα πολλά λεφτά είναι στα δικαιώματα άνθρακα την χάλασαν την δουλειά. Κατ’ εμέ έγκλημα. (σ.σ.netakias να θυμάστε ότι το CO2 είναι βασικό συστατικό της φωτοσύνθεσης, δηλαδή χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή! Γιατί δεν κάνουμε δενδροφυτεύσεις κοντά στα εργοστάσια😉

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι δικαιώματα άνθρακα, να τους θυμίσω ότι χώρες που έχουν πολλά εργοστάσια κι άρα πολύ CO2 αγοράζουν από χώρες που δεν έχουν εργοστάσια ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ, για να συνεχίσουν να παράγουν το ίδιο CO2 και τα «κοροϊδα» οι ευαισθητοποιημένοι πράσινοι πολίτες πληρώνουν!

Υπάρχει η απειλή φόρου άνθρακα σε πανερωπαϊκό επίπεδο. Λένε. Με ύφεση και με μόνη την Ευρώπη να το πληρώνει, συμφέρει τους Σκανδιναβούς και τους Γάλλους που είναι πυρηνικοί, και τους Γερμανούς που νομίζω έχουν σκαρφιστεί το όλο σχήμα για να πουλάνε προϊόντα (για να αποφύγουμε δήθεν τον φόρο). Τώρα με το τσουνάμι οι Γερμανοί πρέπει να έχουν βραχυκυκλώσει. ΔΕΝ θέλουν τώρα τα πυρηνικά (που αυτά βασικά σπρώχνουν) και σιγά μην αυτοφορολογηθούν. Ωστόσο, μόνο για λόγους δουλοπρέπειας δεν μπορούμε να κάνουμε ότι μας συμφέρει. Με αρκετά λαμόγια να έχουν μκρά και μεγάλα συμφέροντα.

Πυρηνικά

Ακόμα και σήμερα, εάν δεν είμαστε φτωχοί, δεν θα φοβόμουν το πυρηνικό. Φυσικά είναι θέμα “που”. Η λιγότερο σεισμογενής περιοχή είναι η Θράκη. Βέβαια, εάν η θεία σου είναι στην Θράκη, θα μου κόψει την καλημέρα. Πυρηνικά υπάρχουν κοντά σε πόλεις και σε σεισμογενείς περιοχες, δεν θα το έφτιαχνα εγώ, θα το έφτιαχνε Γάλλος ή Γερμανός υπό την ΙΑΕΑ. Αυτά είναι περί τα 1500-1800MW (όλη η Ελλάδα καίει 5-6000 σε βάση. Και στα πυρηνικά υπάρχουν εξελίξεις, βασικά η εμπορικοποίηση των στρατιωτικών, δηλαδή 200-300MW. Αν υπάρχουμε μετά την ύφεση, θα ήταν περίπτωση γιατί είναι πακέτο, υπόγειο κλπ.

Τα περί αποβλήτων κλπ, τα ακούω βερεσε. Αυτός που σου δίνει κάυσιμο στα παίρνει, και εάν ακολουθούνται οι αυστηροί κανόνες δεν με ζορίζει εμένα. Τα περί ασφάλειας, τρομοκρατίας κλπ… ΄Το δικά μας θα διαλέξουν; Δεν χαλάει με μονοβολα. Τώρα εάν υπάρχει θέμα ασφάλειας από Τουρκία τι να πω… δεν έιμαι ειδικός. Αλλά δεν νομίζω η Τουρκία να σκάσει πυρηνικό μας για να μας τρομοκρατήσουν… δίπλα είναι.

Ωστόσο, αν σήμερα έπρεπε να βάλω ισχύ, θα έβαζα κάρβουνο. Και όποιος φοβάται το CO2, να κόψει την μπύρα, τα αναψυκτικά και το κρέας που επίσης παράγουν CO2, αλλά και μεθάνιο (Αγελάδες). Λόγω χαμηλού αρχικού κόστους, φτηνού ρεύματος και σιγουριάς.

Αιολικά, φ/β κλπ είναι παρανυχίδες. Ενεργειακά ασήμαντα. Θα σου πούνε “βάλαμε 2000MW”. Τρίχες. 2000MW ονομαστική ισχύ, στην πράξη 20% εάν είσαι τυχερός/ή. Αυτό επειδή δεν φυσάει πάντα όταν το θές, και τυχαίνει να φυσάει σε ώρα που δεν υπάρχει ζήτηση άρα παίρνει το “βάσης” που είναι φτηνό και καίει ούτως ή άλλως. Όσο πιο πολλά αιολικά βάζεις τόσο πιο άχρηστα γίνονται σαν % της ηλεκτροδότησης και σε ανγκάζουν να έχεις μονάδες αερίου (λένε για 30!) για εφεδρεία. Στην ουσία καις αέριο κατά 75-80%! ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΙΣ 100% ΑΕΡΙΟ χωρίς τα αιολικά. Ο αέρας είναι τσάμπα, αλλά το αιολικό μεγαβάτ είναι ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ από το πυρηνικό (σε αρχική εγκατάσταση) και πολύ ακριβότερο από το κάρβουνο. Η περίληψη είναι ότι είναι πολλή φασαρία γία λίγα πράγματα.

ΓΙΑΤΙ τα σπρώχνουν; Μίζες και δικαιώματα ρύπων. Εάν δηλαδή είσαι ο Χ και έχεις 300 φτερωτές, όσο δουλεύουν δημιουργείς δικαιώματα ρύπων και ΑΥΤΑ πουλάς, το ρεύμα είναι για μόστρα.

Τα διακαιώματα ρύπων έχουν αξία λόγω του φημολογούμενου φόρου άνθρακα. Αν φορολογούν την Ψ εταιρία που “ρυπαίνει” με CO2,η Ψ αγοράζει δικαιώματα και γλυτώνει τον φόρο. Εάν η Χ είναι Γαλλική ΔΕΗ παράγει δικαιώματα που τα πουλάει και κονομάει. ΠΟΙΟΣ τα πληρώνει τα δικαιώματα; Εμείς που πληρώνουμε φουσκωμένο αιολικό ρεύμα. Ποιός τα αγοράζει; Αυτοί που ρυπαίνουν. Με την απειλή του φόρου πληρώνεις εσύ για να μην πληρώνει ο ρυπαίνων. Και ΔΕΝ σου λύνει κανένα ενεργειακό. ΣΚΕΤΗ απάτη. Έχει κάτι ελληνικές εταιρίες που το παίζουν τάχα μου κοινωνική ευθύνη, αρκετά λερωμένες από αυτό.

Πάντως ηλεκτροπαραγωγη τρίχες, και τα περί φραγμάτων, υδρογόνου κλπ είναι για γέρους θύματα αρσενικής πάυσης… Πειράματα.

Η Γερμανία είναι ΤΙΓΚΑ στα αιολικά, και παράγει με 21.000 φτερω΄τες μόλις το 6,3% της ηλεκτρικής ζήτησης με κόστος και μπελά για τα δίκτυα. Αλλά ΕΞΑΓΕΙ ΑΠΕ και απσχολεί 400.000 στον κλάδο.

Τα φ/β είναι μια άλλη απάτη. Πληρώνουμε όλοι παραπάνω για να εισπραττω εγώ που εβαλα. Σε % ασήμαντα. Θεωρητικά τα φ/β είναι καλύτερα από τα αιολικά γιατί παράγουν το καλοκαίρι σε ώρες αιχμής. ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!

Βιομάζες βιοαέρια κλπ για να έχουμε να λέμε. Είχαμε στο χωριό μαγκάλι και καίγαμε πυρήνα. Βιομάζα.

Συμπέρασμα

Από όλη αυτή την φλυαρία, το συμπέρασμα είναι απλό. Ή θες ρεύμα, ή δεν θες. Εαν δεν θες, και ζεις όπως στα 1900 ή τα 1800, κανένα πρόβλημα, αλλά παιδάκια, σχολεία, απσχόληση, κλπ. Εάν θες ρεύμα, ή κάρβουνο (ή λιγνίτη) ή πυρηνικό. Αν πάλι βρουν πολύ αεριο στην μακρόνησο… αέριο. Ή ΕΙΣΑΓΩΓΗ! Οι αιολικοί παπαγάλοι ονειρεύονται διασύνδεση με Τουρκία. Θα πάιρνουμε την επιδότηση από τον Έλληνα και το ρεύμα από την Τουρκία. ΤΡΕΛΟ!

ΟΛΑ τα αιολικά υπεράκτια, επίγεια, θα μπούν, θα καταστρέψουν το τοπίο και τον τουρισμό όπου μπουν, θα τα πληρώνουμε χρυσά (διασυνδέσεις, δρόμοι λειτουργία) μετά χ χρόνια θα ξεχαστούν και θα είναι σκουριασμένα κουφάρια. ΟΛΗ η Καλιφόρνια είναι γεμάτη (σ.σ.έχει το ακριβότερο ρεύμα, ίσως μαζί με την Fliriad. Κάποιοι θα βγάλουν καλά λεφτά, αλλά για τους υπόλοιπους είνα κλοπή. Μερικοί λένε να βάλουμε λίγα. Είναι σαν να σου πω λίγες ψείρες δεν πειράζουν , οι πολλές πειράζουν.

Οι γεωθερμίες, θα τις ακούσεις είναι εξεiδικευμένες και τοπικές περιπτώσεις. Στην Ισλανδία σημαντικές. Στο Παγκράτι… Θα ακούσετε για φ/β σε βραχονησίδες κι η διασύνδεση; Και την νύχτα;

Μερικά πράγματα δεν είναι τόσο πράσινα όσο φαίνονται.

Θα βρείτε περισσότερα για Πρασινάδες στο blog του αρθρογράφου.

http://www.archaeopteryxgr.blogspot.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

  1. ΔΕΗ : Θα πληρώσουμε το κόστος της “Πράσινης” Απάτης;
  2. Οικο-Παγίδα
  3. Και η Γαλλία: € 120 / MWhr pv


 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.