Πληρώνετε διόδια στη Γεφυρα Ρίου-Αντιρρίου;

netakias.wordpress.com
Περιμένετε κι εγώ να σας πω για αγώνες κι άλλα τέτοια;
Να σας πω να μην πληρώνεται τα διόδια;
Όχι να τα πληρώνεται! Ορίστε το είπα!
Τώρα που έκανα το καθήκον μου, απέναντι στους comme il faut ντηντήδες , με τα Γαλλικά και πιάνο, που κοκκίνιζαν και λιποθυμούσαν με τον παράνομο Brutal Γκλέτσο, που έσπασε τις μπάρες της Ε.Ο. και του καθωσπρεπισμού τους, σας λέω ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ!
ΟΛΟΙ!


Μόνο σαν νόμιμος πολίτης, όχι σαν τον κακό Γκλέτσο (χι χι χι), αποφάσισα να σας πω ΤΙ πληρώνετε!

Έχουμε και λέμε!

Garçon! Addition! Το Λογαριασμό Περικαλώ! (μου πάνε τα Γαλλικά ε;!!!)

To κείμενο κάτωθι αρχικά δημοσιεύθηκε στην:
Ιστοσελίδα: Περιοδικό Γαλέρα
URL: http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=17

Η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου κόστισε συνολικά 740 εκ ευρώ ή 252 δισ. δραχμές. Από αυτά:· Το 10% (74 εκ. ευρώ, ή 25 δισ. δρχ.) το έβαλε η κοινοπραξία που την κατασκεύασε και την εκμεταλλεύεται.· Το 40% (296 εκ. ευρώ – 101 δισ. δρχ.) είναι η συμμετοχή του δημοσίου, δηλαδή το πληρώσαμε εμείς.· Το υπόλοιπο 50% (370 εκ. ευρώ – 126 δισ. δρχ.) είναι δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, με κρατικές εγγυήσεις. Που σημαίνει ότι αν στραβώσει η δουλειά, η τράπεζα θα πάρει τα λεφτά της από το κράτος, δηλαδή από εμάς. Αν δεν στραβώσει, θα τα πάρει από τα διόδια, δηλαδή πάλι από εμάς.(σ.σ.Είδες που θα πάει η σύνταξη κι ο μισθός που σου εκοψαν;)

Βάσει των συμφωνημένων, η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα εκμεταλλεύεται τη γέφυρα μέχρι το 2039, δηλαδή επί 35 χρόνια. Από την εκμετάλλευση αυτή, υπολογίζεται ότι θα εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ, ή 579 δισ. δραχμές. Αν αφαιρέσει κανείς τα 370 δισ. της τράπεζας, υπολείπονται 209 δισ. για την κοινοπραξία, δηλαδή 8,36 φορές παραπάνω από όσα έβαλε, ή περιθώριο κέρδους 736%.
Δεν είναι κι άσχημα!
Αν το υπολογίσουμε αυτό σε διάστημα 35 χρόνων, προκύπτει εύκολα ότι κάθε χρόνο η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα καθαρίζει περίπου 6 δισ. δηλαδή το ¼ της αρχικής της συμμετοχής στο έργο.
Δηλαδή σε 4 χρόνια θα έχει πάρει τα λεφτά της πίσω και θα της μένουν άλλα 31 χρόνια να εισπράττει.
(σ.σ.ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ: Δηλαδή σε 4 χρόνια θα έχει πάρει τα λεφτά της πίσω και θα της μένουν άλλα 31 χρόνια να εισπράττει.)
Αυτού του είδους οι δουλειές, πριν τις βαφτίσουν «υποδειγματικά αναπτυξιακά έργα», τις λέγανε απλώς «αποικιακές». Και ο βασιλεύς Λεοπόλδος, στο Κονγκό, το 1900, με τέτοιους όρους δούλευε.Γεννάται λοιπόν το ερώτημα πώς μπορεί κάποιος με αρχικό κεφάλαιο 25 δισ. δηλαδή όσο κοστίζει η κατασκευή ενός ολυμπιακού σταδίου μαζί με τις υπερβάσεις (και λίγο παραπάνω από όσα κατηγορείται ο Νεονάκης ότι κέρδισε στο χρηματιστήριο) να βγάλει σε τέσσερα χρόνια τα λεφτά του και εφτά φορές άλλα τόσα στα επόμενα 31 χρόνια. Η απάντηση είναι απλή: πρέπει να βρεις κάποιον να σου βάλει το υπόλοιπο 90% της επένδυσης, χωρίς καμία αξίωση στα κέρδη. Υπάρχει τέτοιος μαλάκας; Ναι, υπάρχει. Ο Έλλην φορολογούμενος, δηλαδή εμείς.
Από πλευράς του Έλληνος φορολογουμένου, η κατάσταση έχει ως εξής:· 101 δισ. (δηλαδή όσο η κρατική συμμετοχή) πληρώσαμε στη φάση της κατασκευής και· 579 δισ. (δηλαδή όσα περιμένουν να εισπράξουν στην 35ετία) πληρώνουμε σε διόδια στην φάση της εκμετάλλευσης.Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε 680 δισ. για μια γέφυρα που αποδεδειγμένα στοίχισε 252, δηλαδή πληρώνουμε τη γέφυρα 2,7 φορές παραπάνω από το πραγματικό της κόστος. (Σχεδόν τρεις. Από εκεί πρέπει να βγήκε αυτό που λένε «Τρεις Γέφυρες»). Αυτό το μοντέλο κατασκευής δημοσίων έργων ονομάζεται «Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» και διαφημίζεται ως ο πλέον σύγχρονος και αποτελεσματικός δρόμος για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αν η γέφυρα είχε κατασκευαστεί με τις οπισθοδρομικές μεθόδους του προηγούμενου αιώνα, θα μας είχε κοστίσει 252 δισ. και θα την είχαμε αποσβέσει με τους ίδιους ρυθμούς σε 15 χρόνια και τρεις μήνες. Αλλά ακόμα κι αν ο κράτος επέμενε να εισπράττει διόδια επί 35 χρόνια, ώστε να μαζέψει 2,7 φορές την αξία της γέφυρας, έχει κάποια διαφορά να πληρώνεις διόδια στο κράτος και όχι σε κοινοπραξίες εταιρειών. Διότι τα λεφτά που πάνε σε κοινοπραξίες δεν θα τα ξαναδούμε ποτέ, ενώ τα λεφτά που πάνε στο κράτος, όλο και κάποια τρύπα θα μπαλώσουν.
Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος αφελής να αναρωτηθεί γιατί το κράτος, αφού πλήρωσε που πλήρωσε το 40% (296 δισ.) της γέφυρας και δανείστηκε το άλλο 50% (370 δισ.), δεν έδινε και 25 δισ. στην κατασκευάστρια εταιρεία, να φτιάξει τη γέφυρα και να πάει στο καλό, αντί να μας κάθεται 35 χρόνια στο σβέρκο σαν τον Προκρούστη και να εισπράττει διόδια. Αλλά όχι. Διότι τότε η γέφυρα θα ήταν δημόσια επένδυση, πράγμα που γενικώς δεν αρέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και διότι ως δημόσια επένδυση, θα ξέφευγε διαρκώς από τον προϋπολογισμό και από τα χρονοδιαγράμματα, για να μην πούμε ότι πιθανώς να ήταν και ελαττωματική στην κατασκευή της. Αυτό πανηγύριζε ο Λαλιώτης όταν έτρεχε λαμπαδηδρόμος πάνω στη γέφυρα με το σορτσάκι και την ολυμπιακή δάδα: ότι μετά από είκοσι χρόνια εξουσίας, βρήκαν έναν τρόπο να φτιάξουνε το έργο χωρίς να φάνε τα λεφτά σε μίζες (πράγμα που δεν καταφέρανε π.χ. με το Κτηματολόγιο) και ο τρόπος αυτός είναι να μας κοστίζει τρεις φορές πάνω από την αξία του, μόνο και μόνο επειδή κάποιος ιδιώτης έβαλε το 10%. Αληθινά υποδειγματικό αναπτυξιακό έργο.Αλλά το πιο άσχετο απ’ όλα είναι αυτές οι επικλήσεις στον Χαρίλαο Τρικούπη, που οραματίστηκε τη ζεύξη Ρίου Αντιρρίου για να φέρει την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα. Διότι ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν οραματίστηκε τη ζεύξη για να περνάνε ΙΧ, που άλλωστε τότε δεν υπήρχαν καν. Την οραματίστηκε για να περάσει το τρένο. Και από τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου τρένο δεν περνάει, με συνειδητή πολιτική απόφαση, για να μη μειώνει τα περιθώρια κέρδους της κοινοπραξίας που την εκμεταλλεύεται. (Για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν περνάνε λεωφορεία από την Αττική Οδό). Υπ’ αυτήν την έννοια, το όραμα του Τρικούπη όχι μόνο δεν υλοποιείται, αλλά καθίσταται ακόμα πιο ανεδαφικό, αφού πλέον για να περάσει τρένο πρέπει να γίνει υποθαλάσσια σήραγγα – νέοι εργολάβοι, νέος δανεισμός, νέες επωφελείς Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα- ή να το περνάνε απέναντι με το φεριμπότ. ¨Όλ’ αυτά είναι αμφίβολα για τα επόμενα 35 χρόνια, που το πέρασμα βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, σκληρούς και αποφασισμένους φραγκοφονιάδες, αλλά οι κάτοικοι της υποανάπτυκτης Ηπείρου που περιμένουν το τρένο από την εποχή του Τρικούπη, μπορούν να νιώθουν περήφανοι για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Από τους Κακοήθεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

http://diodiastop.blogspot.com/

18 thoughts

  1. Δε μας τα γράφεις καλά! Κάνε πάλι τους υπολογισμούς σου, αφού συμπληρώσεις και κάποια πράγματα, όπως:Το ποιος εγγυήθηκε τα δάνειο το έγραψες! Με τίνος το πρόσωπο πάρθηκε το δάνειο δεν το αναφέρεις!Πόσο κοστίζει η ετήσια συντήρηση της Γέφυρας το ξέχασες!Πόσο προσωπικό απασχολεί σου διέφυγε να το γράψεις! Το πόσο μας κλέβανε οι φερυμποτάδες που στην κοινοπραξία τους είχε μετοχές ακόμα και η ΜΆΡΓΚΑΡΕΤ δεν μας το έγραψες και, τέλος, το σημαντικώτερο:Στις χώρες οι οποίες λόγω «δημοσιονομικών αδυναμιών», για να το πω «σικ», δεν μπορούν να κάνουν΄κανένα έργο από μόνες τους, αυτές οι «αποικιοκρατικές» συμβάσεις, αφήνουν τουλάχιστον ένα έργο που το απολαμβάνουν οι κάτοικοι-ιθαγενείς και κάνουν τις χώρες αυτές να μοιάζουν με Ευρώπη! Αυτό, δεν πληρώνεται με τίποτα φίλε μου!

    Μου αρέσει!

    1. Μια χαρά τα γράφουν! ΄

      Χάρη στην δική σου λογική, του Μαυρογιαλούρου, φτάσαμε να χρωστάμε 300 δις για κάτι που κόστιζε 100 δις!

      Για να συμπληρώσω το σκεπτικό σου, αυτά που σε κάνουν να νομίζεις (γιατί όντως νομίζεις) ότι είσαι Ευρωπαίος, βαφτίζονται «αναπτυξιακά έργα». Το πρόβλημα δεν είναι η κατασκευή μιας γέφυρας (στον 21ο ΑΙΩΝΑ είμαστε, ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι!), το πρόβλημα είναι ότι για ένα έργο αξίας Χ πληρώνουμε 10Χ γιατί υπάρχουν κάτο Ιθαγενείς, σαν εσένα που πιστεύουν οτι είναι «ανεκτίμητο»!

      Λίγο «εκσυγχρονισμός», λίγο «σοσιαλισμός», λίγο κοινωνικός αυτοματισμός (φέρυμποτ), λίγες χάντρες «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» και τα 10Χ καταλήγουν στην Ελβετία κι εσύ μένεις να χαζεύεις τις…γυαλιστερές χάντρες.

      Πρέπει στην Ελλάδα να ξεκωλλήσουμε από την λογική του ιθαγενή, γεφύρια, δρόμους κτλ.αυτά είναι τσάμπα και φτιάχνονται σε μια νύχτα, ανάπτυξή για μια χώρα είναι το (τεθνεών) κοινωνικό κράτος, η Παιδεία, οι (πρώην) εργασιακές σχέσεις, η αξιοκρατία, όλα έπεσαν στην ρεμούλα του σοσιαλεπώνυμου αμοραλισμού, τα «δωράκια» κι οι φίλοι του κόμματος, αλλά και της «κεντροδεξιάς» που πεινασμένη προσπάθησε να γίνει ΠΑΣΟΚ.

      Τώρα που θα πέσει πείνα θα τρώτε (τρώμε) όλοι τσιμέντο από υπερ-υπερ-υπερκοστολογημένα γιοφύρια, στάδια και θα πίνετε από κωπηλατοδρόμια…κι ο Ακης θα γελά, θα γελά, θα γελά!

      Μου αρέσει!

      1. Σωστά όλα αυτά. Εγώ όμως έχω μια επιπλέον απορία. Εξετάσθηκε η πιθανότητα ενός αυτοκινητόδρομου στην βόρεια πλευρά του Κορινθιακού; Γιατί πρέπει να περνάς δύο γέφυρες και να επιβαρύνεις την κίνηση στην Κορίνθου-Πατρών προκειμένου να πας στο Αγρίνιο; Υπήρχαν τεχνικά προβλήματα ή δεν «άφηνε» πολλά το εργο;

        Μου αρέσει!

      2. Τα 300 δις τα χρωστάμε γιατί οι συγκοινωνίες μπαίνουν μέσα 600 εκομ. το χρόνο και δε μίλαγε κανένας γιατί είχαμε «κοινωνικό» κράτος και φθηνά εισιτήρια για τους Αθηναίους που τα πλήρωνε ο επαρχιώτης που δεν ήξερε τι χρώμα έχει το αστικό λεωφορείο, γιατί τόσα χρόνια είχαμε φθηνή Ολυμπιακή με ένα εκ. το μήνα μέσα, το μισό πληθυσμό με «αναπηρική» σύνταξη και τον άλλο μισό με «αντιστασιακή»!Το έλλειμμα, αγαπητέ μου, δεν το δημιούργησαν τα έργα, το δημιούργησε η σπατάλη του «ξοδεύω και παράγω αγορασμένους ψηφοφόρους με το δήθεν κοινωνικό κράτος»! Το είπε απλά ο Πάγκαλος «Μαζί τα φάγαμε»!

        Μου αρέσει!

      3. Α! Μάλλον είσαι καμμένο χαρτί.

        Ξεκίνα να διαβάζεις κανένα βιβλίο. Από τα βασικά τι είναι δημοκρατία, τι είναι δικαιοσύνη, τι είναι ισονομία, εκτός αν είσαι εργολάβος ή νεόπλουτος, οπότε δεν σε αφορά το θέμα.

        Στα γρήγορα.

        Στην ζούγκλα και στο μεσαίωνα που ζει ακόμη ο Πάγκαλος ζούσαν οι κανίβαλοι κι επιζούσε ο Ισχυρότερος. Το έχουν, νομίζω, αναλύσει επαρκώς κι άλλα φασιστοειδή πριν τον Παγκαλο. βλ.λ.κοινωνικός δαρβινισμός

        ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ κοινωνίες, υπερισχύουν οι ΝΟΜΟΙ. (βλ.λ.Λυσίας). Στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ κοινωνία η ανθρώπινη ζωή δεν δύναται να είναι κερδοφόρα!!!!

        Το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που ΟΦΕΙΛΕΙ ενα κράτος είναι, σαν διαιτητής σε αγώνα, να είναι ο θεμοτοφύλακας της δικαιωσύνης και της ισοπολιτείας.

        Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε όλοι πλούσιοι, αλλά το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ (όχι ο Παγκαλος) κρατός (ή συνταγμα, ή πατριδά οπως θες πέσ’το) έχει την ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να προσφέρει τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΥΠΗΡΗΣΙΕΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, να έχει και το τελευταίο χωρίο στην εσχατια του κράτους ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΑΜΥΝΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, αυτό το κάνει ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ!

        Αν ένα κρατος δεν μπορεί να προσφέρει φθηνό εισητήριο στα ποιο αδύναμα μέλη του, τότε να δέσουμε μια πετρα στο λαιμο και να πάμε να πνιγούμε, παρά να γυρίσουμε στις σπηλίες.

        Ο Πάγκαλος που κόπτεται, τι έκανε στο KIng George και στο εξωτερικό με τα λεφτά του κράτους, είναι παραγωγικός;

        Μου αρέσει!

  2. Κατ’αρχήν θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι ούτε εργολάβος είμαι ούτε νεόπλουτος!Για το «καμμένο χαρτί»,δεν έχω εικόνα του τί ακριβώς θεωρείς εσύ ως «καμμένο χαρτί»οπότε, άστο!Τις έννοιες,Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισονομία,τις έχω ακουστά, αλλά μη έχοντας διαβάσει βιβλία, δεν τις πολυκαταλάβαινα!
    Η «γρήγορη» ενημέρωση που είχες την καλωσύνη να μου κάνεις, μου άνοιξε τα μάτια, αλλά πάλι, δε μου εξηγείς π.χ. τη δομή της κοινωνίας και της οικονομίας, την εποχή που ο μακαρίτης ο Λυσίας έγραφε αυτά που έγραφε! Εκείνο, πάλι το «στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ κοινωνία η ανθρώπινη ζωή δεν δύναται να είναι κερδοφόρα», με μπέρδεψε! Και δε γράφεις και ποιός το είπε! Μήπως ο Μαρξ;
    Τελικά το παράπονό μου είναι που οι πηγές στις οποίες ανατρέχεις, ως πολυδιαβασμένος από ότι κατάλαβα, δε μιλάνε καθόλου για χρέη, ελλείματα, φέσια,(δημοσιονομικά πάντα)! Μη κερδοφόρο Κράτος, ακόμα κι εγώ το κατάλαβα! Αλλά φεσομένο μέχρι τον αφαλό Κράτος, ουπς! Τί κάνουμε;
    Μία λύση είναι, επειδή είμαστε ως λαός πανέξυπνοι, να καλούμε ξένες εταιρείες να μας κατασκευάζουν από ένα μεγάλο έργο, π.χ. μετρό, αεροδρόμιο. γέφυρες λιμάνια και μετά να βγάζουμε έναν «ηγέτη» το Γκλέτσο, ας πούμε και να τους λέμε:Σας τη σκάσαμε! Το έργο εθνικοποιείται! Έξω οι ξένοι!Αυτή η λύση, τώρα που τη σκέφτομαι, έχει και ένα άλλο καλό! Εκεί που οι βλάκες οι ξένοι το δούλευαν το έργο με, ας πούμε 150 εργαζόμενους, εμείς προσλαμβάνουμε, με «κοινωνικά κριτήρια» πάντα, 1500! Να δεις για πότε κατεβαίνει η ανεργία στο 5%!
    Επιμύθιο από έναν αδιάβαστο: Κοινωνική πολιτική με ελλείματα δε γίνεται! Στους πολίτες μοιράζεις δίκαια τον κρατικό πλούτο και την κρατική υπεραξία της παραγωγής1 Δεν έχει ανακαλυφτεί μέθοδος να κάνεις κοινωνική πολιτική με ελλείματα! Αυτό υπήρξε πατέντα του αείμνηστου Ανδρέα και απλά τώρα εμείς πληρώνουμε το λογαριασμό που άφησε απλήρωτο στο μπουζουκτζίδικο «Η ΧΡΕΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ»!!!

    Μου αρέσει!

    1. Αφου λες όλα αυτά, που κολλαέι το «Μαζί τα Φάγαμε¨και το έλλειμα των συγκοινωνιων είναι 600εκατ, ή τα Μεγάλα Εργα!

      Τι φταίει ο μερακαματιάρης που του επιδότησε το κράτος το εισητήριο; Τι φταίει ακόμη κι ο οδηγός της ΕΘΕΛ (ή αλλού στο Δημόσιο) που βγάζει το μισθό του από την εργασία του, με αυτό που πήρε στην ΕΘΕΛ ο Πολιτικό και του έγραψε ένα μισθό 50χιλ+ το χρόνο για να κάθεται. Το ίδιο γίνεται με τα διόδια, έργο 10 ευρω το παίρνει ο δικός τους εργολάβος με 5 Ευρώ, που εν τω μεταξύ από το κανάλι βγάζει κυβέρνηση, κλείνουν οι μικροεργολάβοι ή γίνονται υπ-εργολαβοι, κάνει μια «τροποποίηση» στο έργο το ανεβάζει στο 100 ευρω και μετά πρέπει να πληρώσουμε εμείς διόδια για λεφτά που δεν υπήρξαν ποτε, γιατί θέλει κέρδος 200 ευρώ!

      Το έλλειμμα είναι «εικονικό» τα περισσότερα λεφτά πήγαν σε λογαριασμούς πολιτικών, γι αυτό προσπαθούν να μας πείσουν να το αποδεχτούμε ως έχει και δεν κάνουν απογραφή ή έλεγχο των έργων (ή αγορων). Το λογαριασμό θέλουμε! Ακόμη κι ο Ισημερινός έκανε!

      Να σημειώσω εδω ότι εργάτης είμαι κι όχι δημόσιος, κι αν διαβάσεις προηγούμενα άρθρα (φυσικά και δεν είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις) οι συνδικαλιστές είναι στο στόχαστρο μου συνέχεια, το ίδιο κι οι Δημόσιοι, αλλά στα μέτρα που τους αναλογούν κι όχι να πέφτω κι εγώ στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού.

      (Συγνώμμη για το ύφος μου, δεν γράφω έτσι συνήθως, εκτός αν ακούω Πάγκαλος)

      Οσο για τους υπεράριθμους τους μετράνε και τους ξαναμετράνε, κι είναι 700-800.000! Ουτε υπεράριθμοι είναι΄, ούτε πλούσιοι! Δεν δουλεύουν γιατί ο Ανδρεάς κατήργησε την Ιεραρχία και τους Επιθεωρητές, αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο καλάθι την κοπέλα στο γκισέ που παίρνει 1,100 με τον πρασινοφρουρό που παίρνει 5.000.

      Το έλλειμα δημιουργήθηκε από τους Πολιτικούς, δημοσιογράφους και από τους «Αδέκαστους Δικαστές» που κάνουν παρέα με μέθυσους κι νταβατζήδες» (Η ΠΤΩΣΗ Α.Καμύ). Ο Γκλέτσος είναι σύμπτωμα των καιρών, όσο δεν υπάρχει δίκαιο τόσο πιο πολλοί θα εμφανίζονται, και θα είναι πιο αποδεκτοί από την οργή του κόσμου.

      Μου αρέσει!

  3. Εγώ είμαι κάπου στην μέση μεταξύ του netakia και ΣΑΛΩΝΙΤΗόχι γιατί θέλω να κάνω τον Γεφυροποιό δηλαδή την μεσοβέζικη λύση αλλά γιατί έτσι πιστεύω ότι είναι και εξηγούμε :

    Ανάπτυξη = Έργα= Επενδύσεις
    Τώρα οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν η από το ίδιο το κράτος η από ιδιώτες ή έστω και από τους δύο μαζί ( η περίπτωση της Γέφυρας )

    Από το ίδιο το κράτος (καθαρόαιμα) είχαμε το μοντέλο του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού με τα γνωστά αποτελέσματα και ας μη μπούμε στην ανάλυση.

    Από ιδιώτες , ένας ιδιώτης που θα επενδύσει φίλε netakia προσβλέπει στο κέρδος νομίζω,
    αν επενδύσει 10 και βγάλει 8 ή φιλάνθρωπος είναι ή… μακάκας από εκεί και πέρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις κράτους- ιδιώτη .
    Ο ιδιώτης λοιπόν που θα επενδύσει 10 λέει που θα τα επενδύσω και με ποιόν θα συναλλαγώ, αν είναι η Ελλάδα τι εγγυήσεις έχω και τι λειτουργικά και εδώ αρχίζουν τα Χα,χα, από πού να αρχίσω και που να τελειώσω την παρεχόμενη υποδομή την κρατική υποστήριξη την γραφειοκρατία την την την και χιλιάδες την γιατί φίλοι μου μια επένδυση
    δεν έρχεται από τον Θεό και επιστρέφει στο Θεό , ζει και αναπτύσσεται μέσα στην επικράτεια.
    Έτσι λοιπόν λέει απλά ο επενδυτής , αν επενδύσω στην Ελλάδα που θα έχω αυτά και αυτά και αυτά, αν δεν βγάλω 7 φορές επάνω δεν αξίζει τον κόπο αν μάλιστα με κανένα δωράκι
    το πάω και 37 !!! φορές ακόμη καλλίτερα.
    Το ξέρεται βεβαίως ότι υπάρχουν αρκετές εταιρίες Αξιολόγησης Κρατών!!
    Λοιπόν τι γίνεται ?????
    Έπεται………. η συνέχεια

    Μου αρέσει!

    1. Χρειάζονται γέφυρες ούτε κανένα μεσολαβητή!
      To πρόβλημα δεν είναι η ούτε η αυτοχρηματοδότηση, ούτε το κέρδος του κατασκευαστή! Εφόσον ζούμε σε μια καπιταλιστική χώρα, γιατί έχουμε δημοκρατία και το 70-80% ψηφίζει καπιταλιστικά κόμματα, το μόνο που ζητάω εγώ είναι, ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!

      Είμαστε μια καπιταλιστική χώρα που λειτουργεί σαν σοβιετ.ή το ένα, ή το άλλο θα είμαστε.

      Να γίνω κι ο δικηγόρος του…φιλελεύθερου;….Μπράβο και στον αρχικαπιταλιστή Στέφανο Μάνο που στου μόλις 6 μήνες που ήταν Υπουργός έφερε την αυτοχρηματοδότηση στην Ελλάδα και χτίστηκαν όλα αυτά τα έργα, αλλά με ποιο τίμημα λειτούργησε είναι το θέμα!

      1. Γίνεται διαγωνισμός για ένα έργο που κοστίζει 50 Ευρώ και να βγάλει ο κατασκευαστής άλλα 50 Ευρώ. Καλώς! Συμφωνώ

      2. Κάνουν όλοι προσοφορές 80 Ευρώ με 110 Ευρώ.

      3. Ερχεται ο κολλητός του κόμματος χωρίς να έχει καν κατασκευαστική, αλλά νοικιάζει από τους άλλους, κάνει προσφορά 40 Ευρώ (!), ξέρωντας ότι το κόμμα θα του κάνει πλάτες εκ των προτέρων.

      4. Παίρνει το Εργο, κάνει συνεχείς ανακοστολογίσεις (οι πλατες που λέγαμε) φτάνει το κόστος 700 ευρώ δίνει τα 80 στον υποκαταστευαστή και εισπράτει ΚΑΙ τα διόδια γιατί το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο! Βάζει κι αλλοδαπούς ανασφάλιστους εργάτες γιατί και το ΙΚΑ βάζει…πλάτες κ.ο.κ.

      Αυτό δεν είναι καπιταλισμός, αυτό είναι….Καμπότζη του Πολ Ποτ!

      Κάνε μια έρευνα στο google να δείς πόσες εταιρίες που πήραν πολύ φθήνα έργα το 2004, αλλά δεν ήταν «ημέτερες» τελικά πτώχευσαν γιατί δεν «εγκρίθηκαν¨οι δικαιολογιμένες ανακοστολογίσεις κι άλλες ημέτερες που ζήτησαν 5 και 10 ανακοστολογίσεις τις πήραν από …τ’αποδυτήρια…

      Μου αρέσει!

  4. ……………..Η συνέχεια
    Να φίλε netakia που τώρα τα λες καλά . Το πρόβλημα δεν είναι η –Χ- κατασκευαστική ,
    είναι το Δομημένο Κράτος μας , που είναι μπάχαλο , και είναι μπάχαλο γιατί επίτηδες το έχουν αφήσει έτσι . Ο Πάγκαλος λέει μαζί τα φάγαμε !!! ναι βέβαια, εμείς φάγαμε μια
    θεσούλα στο Δημόσιο !!!! και εσείς τις προμήθειες !!! ε, διάολε δεν είναι το ίδιο !! και εσείς αγαπητοί διοικούντες το ξέρετε αυτό γιατί εσείς έχετε καλλιεργήσει αυτήν την Πελατειακή σχέση μόνο και μόνο γιαυτήν την δουλειά.
    Το δομημένο κράτος μελετά το έργο ένα χρόνο και το εκτελεί σε ένα Μήνα , το
    Ελληνικό κράτος μελετά ένα έργο σε ένα μήνα και το εκτελεί σε πέντε χρόνια ίσως και περισσότερο !!!

    Πες μου φίλε μου μετά από τόσα που έχουν γίνει με τις ( ημέτερες ) κατασκευαστικές ,
    ανατιμήσεις – αναπροσδιορισμό συμβάσεων – κακοτεχνίες – παραλήψεις –
    χρονοκαθυστερήσεις και τόσα άλλα !!!! αν κουνήθηκε ένας υπεύθυνος από την θέση του και δεν λέω αν για εγκληματικές παραλήψεις , δικάστηκε, πλήρωσε , απολύθηκε, δεσμευτήκαν περιουσίες κλπ , απλά αν κουνήθηκε από την θέση του . έναν σε παρακαλώ,
    πες μου αριθμό ( 1 ). Οι στίχοι του Σουρή είναι χαρακτηριστικοί !!!

    Νάχει κλητήρες για φρουρά (το Κράτος εννοεί) και να σε κλέβουν φανερά, κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε

    Δυστυχώς και αυτό που μας στενοχωρεί όλους μας είναι ότι δεν υπάρχει
    προοπτική κανένα.. φως στο τούνελ.
    Κριμένοι πίσω από Νόμο (που οι ίδιοι έφτιαξαν) περί (μη ) ευθύνης Υπουργών (που ισχύει ακόμη ) και τις παραγραφές του, τι να πεις θλίβεσαι μέσα σου για το χθες το σήμερα και το αύριο . Και πάλι ο Σουρής μας καλύπτει !!!

    Ὦ Ελλάς, ἡρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

    Αν θέλεις συνεχίζουμε …….

    Μου αρέσει!

    1. Να και μια επίσημη θέση του Υπουργού!

      Συγγνώμη για το χαλί. αλλά δεν ήξερα αν το e-mail σου λειτουργεί.

      Το θετικό είναι ότι η αντίδραση έχει αποτελέσματα κι αυτό θα δώσει θάρρος να αποκτήσουμε καταναλωτικό κίνημα και στην Ελλάδα.

      ————————————————————–

      Απάντηση Γ. Μαγκριώτη για το θέμα των διοδίων και ανατπάντηση του Antinews

      Από factorx στις 03/02/2011
      Share

      Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, απάντησε στο δημοσίευμά μας Τρέμει η κυβέρνηση το κίνημα των “τζαμπατζήδων”

      Αγαπητέ factorx,

      Με αφορμή την ανάρτηση «Τρέμει η κυβέρνηση το κίνημα των “τζαμπατζήδων” » θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

      Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την κατασκευή και ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων και ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον και τον φορολογούμενο έλληνα πολίτη.

      Έχουμε προετοιμαστεί για να δώσουμε λύση και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο. Σε αυτή τη λύση όμως θα πρέπει να συμβάλλουν οι παραχωρησιούχοι και οι ιδιαίτερα οι τράπεζες, για τις όποιες δεν έχουμε καταλάβει και δεν έχουμε πειστεί γιατί ανέστειλαν τη χρηματοδότηση κατασκευής των έργων.

      Όπως προβλέπεται στις συμβάσεις παραχώρησης, τα διόδια είναι βασική πηγή χρηματοδότησης της κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και ασφάλειας των αυτοκινητοδρόμων, γιατί το δημόσιο δε διέθετε επαρκείς πόρους για να χρηματοδοτήσει και τους πέντε αυτοκινητόδρομους ταυτόχρονα.

      Επίσης, μέσα στα διόδια η απελθούσα κυβέρνηση, ενσωμάτωσε σημαντικά έσοδα, υπέρ του δημοσίου, για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων, ή και αργότερα, με πρόθεση τη μελλοντική χρηματοδότηση δημόσιων έργων στη χώρα.

      Όπως είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά, ετοιμαστήκαμε για να επαναδιαπραγματευθούμε τις συμβάσεις στις αρχές του 2010. Ωστόσο, βρεθήκαμε μπροστά στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και στην εκτίναξη των επιτοκίων λόγω της οικονομικής κρίσης και την άρνηση της άλλη πλευράς. Τα δυο αυτά στοιχεία έκαναν ανέφικτη την άμεση επαναδιαπραγμάτευση της τιμής των διοδίων. Εάν ζητούσαμε τη μείωση νωρίτερα, οι φορολογούμενοι πολίτες θα πλήρωναν αυτή τη διαφορά με πολύ υψηλό επιτόκιο.

      Εδώ και ένα μήνα περίπου, συζητάμε με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες, ελπίζουμε ότι στα τέλη του Μαρτίου θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις, θα έχουν συμφωνήσει και οι δυο πλευρές, γιατί αυτό προβλέπουν οι συμβάσεις για τα βασικά θέματα και θα φέρουμε τις αλλαγές στη Βουλή.

      Ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση έχουν αποδείξει πως δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, μας ενδιαφέρει να σωθεί η ελληνική οικονομία, να πατήσει γερά στα πόδια της και να νιώσει ασφάλεια ο έλληνας πολίτης. Με αυτό τον γνώμονα διαχειριστήκαμε και διαχειριζόμαστε και τα ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα, με τις πολλές διαστάσεις, των συμβάσεων παραχώρησης.

      Με εκτίμηση

      Γιάννης Μαγκριώτης

      Και η απάντηση του Antinews

      Είναι πράγματι ενθαρρυντικό όταν οι πολιτικοί απαντούν άμεσα σε δημοσιεύματα που τους αφορούν, και ειδικά όταν αυτά αναρτώνται στο ίντερνετ. Υπό αυτή την έννοια ευχαριστούμε τον κ. Μαγκριώτη που άμεσα απάντησε στην ανάρτησή μας για τους τζαμπατζήδες και τα διόδια.

      Ωστόσο, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι επί της ουσίας δεν έλυσε καμιά από τις απορίες μας. Η κυβέρνηση βρίσκεται προφανώς σε δύσκολη θέση καθώς από τη μια προσπαθεί να δικαιολογήσει το “έλλειμμα” πολιτικής της και τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις των συμβάσεων των δημοσίων έργων κι από την άλλη πιέζεται από τους επιχειρηματίες να λάβει μέτρα κατά του κινήματος του “δεν πληρώνω”.

      Λέει, επίσης ο κ. Μαγκριώτης ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι τράπεζες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση των έργων. Μα ο λόγος είναι προφανής: Εκβιάζουν κι επειδή η κυβέρνηση υποκύπτει στους εκβιασμούς, θέτουν σε ομηρία τους πολίτες, τους εργολάβους, τους εργαζόμενους στα έργα. Οι κύριοι τραπεζίτες, όμως, δεν είχαν την ίδια συμπεριφορά όταν έπαιρναν τα 28 δισ ευρώ υποτίθεται για να τα ρίξουν στην αγορά.

      Εκβιάζουν, όμως, και οι εργολάβοι να γίνουν οι απαλλοτριώσεις τις οποίες η κυβέρνηση καθυστερεί γιατί δεν έχε χρήματα. Περίπου 1 δισ. απαιτούνται αλλά το ταμείο είναι άδειο. Ετσι, όμως, δε γίνονται έργα και η κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα λύσεις αλλιώς και τα έργα δε θα γίνουν, και τα διόδια θα πληρώνουμε, και η ανεργία θα εκτιναχθεί και στους εργολάβους θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.

      Τέλος, θα πρέπει να πούμε στον κ. Μαγκριώτη ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας δε μπορεί να είναι το άλλοθι όταν δεν παράγεται πολιτική. Διότι να δεχθούμε ότι δεν μειώσατε τα διόδια επειδή δεν μπορούσε η Ελλάδα να χάσει χρήματα. Να πάτε σε επιμήκυνση των συμβάσεων και σε μείωση των διοδίων με τον τρόπο αυτό, γιατί δεν το κάνατε; Επρεπε να φοβηθείτε το κίνημα των “δεν πληρώνω” για να ξεσηκωθείτε κι εσείς και να διεκδικήσετε καλύτερες λύσεις; Δηλαδή αν δε σας πίεζαν οι εργολάβοι που χάνουν έσοδα, δε θα κάνατε απολύτως τίποτε;

      Μου αρέσει!

  5. Παράθεμα: Ανώνυμος
  6. Κατ’ αρχήν αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι μόλις αποσβέσει κ πιάσει ένα προσυμφωνημένο ROI (Return On Investement) η κοινοπραξία φεύγει.

    Για τους υπολογισμούς αυτούς λαμβάνονται υπ’ όψη τα έξοδα λειτουργίας κ συντήρησης με προκαθορισμένο αριθμό ατόμων (άρα έξοδα μισθοδοσίας) που θα απασχολεί η κοινοπραξία κλπ. Τυχόν έκτακτα (όπως τότε που κόπηκε το καλώδιο) είναι μάνα εξ ουρανού για την εταιρεία που χρεώνει ότι γουστάρει.

    Τα 35 χρόνια ήταν ένας ενδεικτικός (ίσως και μέγιστος δεν είμαι σίγουρος) χρόνος εκμετάλλευσης με βάση προβλεπόμενες διελεύσεις άρα έσοδα. Εφόσον όμως η κίνηση είναι περισσότερη, θα πιάσουν το ROI-στόχο νωρίτερα.

    Αυτό ήταν ένα σύστημα που είχε επιβάλλει ο Λαλιώτης αν δεν κάνω λάθος κ θεωρούνταν το πιο ξεκάθαρο κ για τις 2 πλευρές (τώρα βέβαια αν έχουν υπερτιμολογήσει το συνολικό κόστος κλπ άλλου παπά ευαγγέλιο).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες μετά την εμπειρία του να είναι τα έσοδα περισσότερα από τα προϋπολογιζόμενα κατάφεραν να αλλάξουν το όλο σύστημα παραχώρησης σε fixed διάρκειας που το υπολογίζουν με κάποιες προβλεπόμενες διελεύσεις (που φυσικά μπορούν να τις υποεκτιμήσουν κατά το δοκούν) κ υποτίθεται ότι άμα πάνε καλύτερα με γειά τους αλλά κ ότι παίρνουν το ρίσκο (το άλλο με το Τοτό το ξέρεις;) άμα έχουν λιγότερα έσοδα.

    Όλα τα έργα τώρα είναι έτσι (οι αυτοκινητόδρομοι) κ βέβαια είδες ότι τώρα με τη μειωμένη κίνηση λόγω κρίσης θέλουν να τα επαναδιαπραγματευθούν (όπως ακριβώς θα κάνανε κ άμα τα πράγματα εξελισσόταν ανάποδα κ βγάζανε περισσότερα: Τοτός κ πάλι …).

    Παρεμπιπτόντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση η μείωση των διοδίων που προβάλλεται εξ αιτίας του κινήματος «δεν πληρώνω» δίνει μια καλή δικαιολογία στον Ρέππα να τους κάνει το χατίρι (με το αζημίωτο να υποθέσω …). Σοβαρολογώντας πάντως, είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουν «απρόβλεπτα» κόστη που τους έχουν ζορίσει.

    Αν θυμάμαι καλά κ η Αττική Οδός είναι με το ίδιο σύστημα (ROI), υπολόγιζαν 100.000 διελεύσεις ημερησίως κ έχουν ίσα κ με 4πλάσιες, γι αυτό αν θυμάσαι ο Μπόμπολας είχε προσφερθεί να την επεκτείνει μέχρι το Λαύριο χωρίς κόστος για το Δημόσιο αρκεί βέβαια η παραχώρηση να μετατρεπόταν σε fixed διάρκειας.

    Τέλος για το κείμενο:
    Δεν ξέρω αν τα ποσά είναι ακριβή αλλά για να καταλάβεις τη σοβαρότητά του δίνει τα ποσά σε δρχ και ευρώ και σε κάποιο σημείο λέει:

    Από την εκμετάλλευση αυτή, υπολογίζεται ότι θα εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ, ή 579 δισ. δραχμές. Αν αφαιρέσει κανείς τα 370 δισ. της τράπεζας, υπολείπονται 209 δισ. για την κοινοπραξία

    Μόνο που τα 579 είναι δις και δραχμές κ αυτός αφαιρεί τα 370 που είναι εκατομμύρια και ευρώ. Αχταρμάς δηλαδή.

    Φυσικά αν τα υπολογίσεις κανονικά με τα σωστά νούμερα που δίνει ο ίδιος, θα έβγαινε ότι:
    Θα εισπράξουν 1.700 εκ. € μείον 370 εκ. € = 1.330 εκ. € για την κοινοπραξία σε 35 χρόνια άρα 38 εκ. € το χρόνο άρα θα αποσβέσει σε 2 χρόνια.
    Δηλαδή άμα δεν μπέρδευε τις βούρτσες με τις βούρτσες θα έβγαζε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Προφανώς αυτά που αναφερθήκαν από προηγούμενους σχολιαστές για τόκους, κόστος συντήρησης κλπ ισχύουν.
    Με όλα αυτά δεν ισχυρίζομαι ότι η εταιρεία δεν «κονόμησε» όσα μπορούσε περισσότερα αλλά να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε γιατί αλλιώς κυνηγάμε ανεμόμυλους.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.