Οι Εφημερίδες θα σωθούν αν τις…μποϋκοτάρουμε!

 

απο netakias.wordpress.com

 

Από το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου ήξερε ότι για να στηρίξει την πολιτική λαίλαπα της Αλλαγής, έπρεπε να ελέγξει τον τύπο. Την ΕΡΤ και την ΥΕΝΕΔ την ήλεγχε, ούτως η άλλως, αυτό που έπρεπε να ελέγξει ήταν οι εφημερίδες.

Μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία, είχε καταφέρει να δημιουργήσει έναν ολόκληρο στρατό ελεγχομένων εφημερίδων.

Το σχέδιο ήταν απλό.

Πρώτα με την ρητορική “των μη προνομιούχων” στην εξουσία, που καθένας μπορούσε να βάλει τον εαυτό του στην θέση του “αδικημένου μη προνομιούχου“, έθεσε αυτόματα την αντιπολίτευση στους “προνομιούχους“, το ίδιο συνέβη αυτόματα και στον τύπο. ‘Η ήσουν με την “Αλλαγή” ή ήσουν κάτι σαν το Σταλινικό “εχθρός” του λαού. Είχαμε φτάσει στην παράνοια, ακόμη και της φυσικής εξόντωσης εκδοτών Μποδοσάκη κι Αθανασιάδη, από δολοφονικές οργανώσεις (17Ν ) κι αυτές να ¨παρουσιάζονται” στην κοινή γνώμη σαν “επαναστάτες”!

Προαισθανόμενος ο Παπανδρέου την ήττα του το 1989 προετοίμασε το έδαφος για την αντιπολίτευση, δίνοντας και τις πρώτες άδειες της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης που είχε “αμελήσει” όταν ήταν ο ίδιος στην Εξουσία. Φυσικά πήραν προνομιούχες θέσεις οι γνωστοί “δικοί” του επιχειρηματίες ενώ κι οι θεωρητικά “αντίπαλοι” του έπρεπε να είναι “αβροί” για πάρουν κομμάτι της πίτας.

Το 1990 πλέον το τοπίο στην Ελλάδα δεν ήταν πια το ίδιο με το 1981. Με τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου, του συνδικαλισμού και των Μέσων, οποιοδήποτε κυβέρνηση μη-ΠΑΣΟΚ είναι de-facto παρένθεση. Κανένας μη-ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε την θητεία του. Ακόμη κι ο παντοδύναμος, από την λαϊκή ετυμηγορία του 2004, Καραμανλής δεν κατάφερε να αλλάξει το βασικό μέτοχο.

Κάποιοι δεν τα κατάφεραν (24 Ωρες Κοσκωτάς), ή παραγκωνίσθηκαν (Αυριανή), αλλά οι υπόλοιπο είχαν καταφέρει μέχρι το 2000 να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε άλλους οικονομικούς τομείς. Στην αρχή σαν σαλταδόροι-μεσάζοντας κι αργότερα ως αυτόνομοι κατασκευαστές.

Αυτή η ροή χρημάτων από άλλες δραστηριότητες, δημιούργησε μια στρέβλωση της οποίας τα αποτελέσματα βιώνουμε σήμερα. Έχοντας λοιπόν οι Μεγαλοεκδότες το προνόμιο της χρηματοδότησης, δημιούργησαν ένα νέο κοινό, όχι πλέον αναγνωστών αλλά αγοραστών των προϊόντων τους. Πουλούσαν δώρα (CD-DVD-Περιοδικά) και μαζί έβαζαν και τις εφημερίδες τους, σε τιμές αναντίστοιχες των προϊόντων.

Όσοι ήταν κοντά στην κλειστή λέσχη των κυβερνητικών ή την αβ-βα-βα (sic) αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, εκτόξευσαν την επιρροή τους, οι άλλοι απλώς μάζευαν τα ψίχουλα ή στόχευσαν σε ποιοτικότερους αναγνώστες. Αλλάξαν μέχρι και νόμοι, φωτογραφικά, για να μπορεί ο ίδιος εκδότης να εκδίδει δύο ημερήσιες εφημερίδες (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ)! Που σήμερα έκλεισε τη μια!

Η σημερινή απεργία είναι απλώς το κύκνειο άσμα αυτού του καθεστώτος στον τύπο. Τα λεφτά από την κεντρική εξουσία στερεύουν και προσπαθούν να κάνουν την κρίση ευκαιρία πάλι προς όφελος τους. Ο πόλεμος επιβίωσης όμως είναι υπέρ τους έστω με μια συντήρηση δυνάμεων όπως το κλείσιμο του ΒΗΜΑΤΟΣ.

Έχουν προσκολληθεί με όλες τους τις δυνάμεις στην κυβέρνηση του Μνημονίου και περιμένουν τις αντιπαροχές. Το ΔΝΤ μπορεί να είναι σκληρό, αλλά δεν είναι αχάριστο. Μοιράζουν ήδη τις θέσεις τους, στο νέο κόσμο που έρχεται τα επόμενα χρόνια κι αυτό εξηγεί και τα βλακώδη πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών, όπως και τα προεκλογικά.

Μπορεί για όλους εμάς να είναι κλειστές οι πόρτες, αλλά όλη αυτή η αναταραχή ξεβράκωσε όλους τους συνεργάτες του συστήματος. Οι μάσκες έπεσαν και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία προς τον εαυτό μας, του τύπου “δεν ήξερα”. Οι συνεργάτες των Γερμανών και του ΔΝΤ είναι μπροστά μας, μιλάνε ανοιχτά πλέον, γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να επιβιώσουν.

Να μην αναφέρω ονόματα τους ξέρετε. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι να μποϊκοτάρουμε εμείς οι ίδιοι τα σκουπίδια που μας πουλάνε. Να πάρουμε επιτέλους εφημερίδες, όχι για τα δώρα τους αλλά για αυτά που γράφουν.

Δεν ζητάω να είναι αντικειμενικοί οι δημοσιογράφοι, κανείς δεν είναι, ούτε εγώ. Ζητάω να είναι απλώς αληθινοί!

Υπάρχουν σε όλο τα πολιτικό φάσμα άνθρωποι που γράφουν σε εφημερίδες, όχι απαραίτητα δημοσιογράφοι, που αν και διαφωνούμε σε κάποια πράγματα, το νόημα της δημοκρατίας, είναι τουλάχιστον ειλικρινείς, με σεβαστή γνώμη και σκέψη.

Επιγραμματικά κάποιοι που μου έρχονται στο μυαλό, ο Γιανναράς, ο Τράκας, ο ΣΤΑΘΗΣ, ο Μητρόπουλος, ο Κ. Καββαθάς, ο Παπασωτηρίου (η Βραδυνή με 0,50 λεπτά!!!!), ο Δελαστίκ, η Κανέλλη, Αδιάβροχοι, Χουδαλάκης (REAL FM)Ζουράρις, Δελλατόλας, Κύρτσος, Μπογιόπουλος ή ο Μαρίνος κι ας είναι υπέρ του ΔΝΤ το δικαιολογεί και δεν έκανε κωλοτούμπα από το λεφτά υπάρχουν όπως οι MEGAλοι ή ο Μπάμπης του ΣΚΑΙ. Μια που είπα για ΣΚΑΙ, τι γαργάρα έκαναν οι “επαναστάτες” (του κώλου) του Δεκεμβρίου 2008, που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους με τους “Μπάτσους” Πορτοσάλτε, Κουφώπουλος, Καλαμούκης & Σια, τώρα που ο σταθμός σφάζει τους εργαζομένους; Θα κλαίουν μάλλον σαν τον ΓΑΠ!

Μπορείτε εσείς να συμπληρώστε τους υπόλοιπους κι ευχαρίστως να συμπληρώσω.

Αλλά επιτέλους ας γυρίσουμε την πλάτη στους πουλημένους.

Μπουκοτάρετε τις φυλλάδες τους κι αλλάξτε κανάλι επιτέλους!

Μα υπάρχει άνθρωπος που βλέπει ακόμη MEGA!

Αύριο ας πάμε στο Περίπτερο να αγοράσουμε την εφημερίδα που γράφτηκε για να διαβαστεί κι όχι για να προπαγανδίσει

Διαβάστε:

Η μαύρη μέρα της Ελληνικής δημοσιογραφίας.

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ! Οταν ΤΑ ΝΕΑ ετρεμαν το 3,5% και τώρα πανηγυρίζουν το 6%!

ΒΑΡΕΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ! ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΣ!

H O R C A. Η NOKIA, οι κεμαλοναζί, οι τοκογλύφοι και τα “Ελληνικά” ΜΜ”Ε”.

H O R C A

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.