Σαμαράς και Παπανδρέου, ο Ηγέτης κι ο Διεκπεραιωτής

Ο Α.Σαμαράς εξέπληξε ευχάριστα με την ομιλία του ΔΕΘ.

Δεν θα ασχοληθώ με το πολιτικό ή το ιδεολογικό κομμάτι της ομιλίας του, αλλά με την ποιότητα το ιδίου του ομιλητή!

Αλήθεια, πόσα χρόνια έχουμε να ακούσουμε πολιτικό, που να γνωρίζει γιατί πράγμα μιλάει;

Ακόμη κι ο αγαπημένος των ΜΜΕ, ο ¨τεχνοκράτης» ή ο «λογιστής» όπως τον αποκαλούσαν Κ.Σημίτης δεν είχε τέτοια συγκρότηση!

Ο Γ.Α.Παπανδρέου ξέρουμε ότι έγινε αρχηγός του κόμματος του, όχι για τις ηγετικές του ικανότητες, ούτε για το βιογραφικό του. Έγινε αρχηγός γιατί το όνομα του ήταν εύηχο στο ακροατήριο του Πολιτικού Σχηματισμού του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και κατά τις εσωκομματικές εκλογές κατάφερε να κερδίσει τον εξόφθαλμα ικανότερο αντίπαλο του, πουλώντας το «κληρονομικό» του δικαίωμα στο κουφό κομματικά ακροατήριο, που δεν ξέρω αν άκουσε ποτέ τις ομιλίες εκείνου του Συνεδρίου πριν αποφασίσει.
Κέρδισε τις εθνικές εκλογές, λόγο της παραδόσεως του αντιπάλου του, λόγο των ψευδών υποσχέσεων και με όλα τα ΜΜΕ να πολεμούν τον Κ. Καραμανλή επί 5 συναπτά έτη! Να σημειώσω εδώ για να μην παρεξηγηθώότι κι ο ΚΚαραμανλήςείναι από τζάκι και έγινε αρχηγός για τους ίδιους λόγους, αλλά τουλάχιστον έδειξε κάποια δείγματα ηγετικών ικανοτήτων, όπως το Όχιστο Ανάν, Όχιστα Σκόπια, Ναι στον Αγωγό και το κυριότερο κέρδισε τις εκλογές ΜΟΝΟΣ του εν μέσω ππυρκαγιών

Ποτέ ο Παπανδρέου σε απόφαση του, ή σε ομιλία του δεν αποφάσισε ή μίλησε μετά λόγου γνώσεως. Από την πομφόλυγα της «ελληνοτουρκικής» προσέγγισης των σεισμών, το Bravo Yorgo, το προδοτικό σχέδιο Ανάν, τον σοσιαλισμό ή βαρβαρότητα, την Παγκόσμια διακυβέρνηση δίνει την εντύπωση στον ακροατή του ότι δεν γνωρίζει το αντικείμενο της ομιλία του! Οτι δεν μπαίνει καν στον κόπο να μπεί στο νόημα των όσων λέει, πέρα από την αποστήθιση!

Ο Α. Σαμαράς έδειξε στην ομιλία του στην ΔΕΘ ακριβώς το αντίθετο! Ήξερε το αντικείμενο, για το οποίο μιλούσε!

Ο Γ.Α.Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΔΕΘ μίλησε πάλι με τις γνωστές επικοινωνιακές ατάκες που πασάρουν οι διάφοροι Image Maker. Από τους «αντιεξουσιαστές στην εξουσία», «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα», «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», «στην επανάσταση του αυτονόητου», «υποφέρουμε αλλά αλλάζουμε», «Θέλουμε να βγούμε στις αγορές το γρηγορότερο» (οι αγορές το ξέρουν;), τίτλοι χωρίς νόημα, σαν διαφήμιση αναψυκτικού! Για την χώνεψη! Μίλησε στην ΔΕΘ για να «καθησυχάσει τις αγορές» είπαν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Μόνο που οι αγορές, δεν καθησυχάζουν με «γραμμένες» ομιλίες και «λεζάντες» κάτω από την φωτογραφία ενός χαμογελαστού Πρωθυπουργού. Τα spread δανεισμού έχουν φθάσει ήδη τις 1000 μονάδες, ενώ είμαστε σε χειρότερη θέση από την Μποτσουάνα και την Ρουάντα ! ! ! Μιλάει για παράδειγμα για ανάπτυξη, κι έχει βάλει ΤΡΕΙΣ Υπουργούς σε ένα χωράφι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Ούτε ένα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ! Ούτε μια ΣΚΕΨΗ!

Ο Α. Σαμαράς μίλησε με στοιχεία, με επιχειρήματα! Δεν κυνήγησε την εύκολη αντιπολιτευτική τακτική των αριστερών κομμάτων, της καταδίκης και την υπόσχεση της ουτοπίας. Αυτό θα του έδινε γρήγορη άνοδο στις δημοσκοπήσεις αλλά τότε θα ήταν άλλος ένας Παπανδρέου του «Λεφτά Υπάρχουν».

Απέρριψε από την μια την λογική του μνημονίου, εξήγησε τον τρόπο και την απάτη που μας έφεραν σε αυτή την δεινή θέση αλλά από την άλλη εξήγησε, έναν προς έναν τους τρόπους και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Πως θα το κάνουμε, πότε θα το κάνουμε. Ξεπέρασε την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών που μιλούν για «θεσμικές αλλαγές» ή για «διαρθρωτικές αλλαγές» χωρίς να μας λένε ποίες είναι αυτές.

To διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει η Ν.Δ για έξοδο από το Μνημόνιο

Το Σχέδιο ΝΔ χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους. Κι έτσι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση με δύο χρόνια, όταν με το Μνημόνιο το έλλειμμα θα παραμένει 2,6% μετά από 4 χρόνια σκληρών θυσιών.

Το Σχέδιο της ΝΔ χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Κι έτσι μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα έχει χρέος χαμηλότερο απ’ ότι σήμερα. Ενώ με το Μνημόνιο θα έχει χρέος πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα.

Το Σχέδιο της ΝΔ πρόβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να απακαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Κι έδωσε τους σχετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Επίσης το Σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα «αδιευκρίνιστα».

– Τέλος το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προτείνει αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, κι άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου, το οποίο αντίθετα κινείται σε εντελώς αντι-αναπτυξιακή κατεύθυνση και για πολλά χρόνια.

Επτά αλήθειες για την Ανάπτυξη μετά το Μνημόνιο

Στο επόμενο μέρος περιέγραφε το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που συνιστούν το άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να μπει σε υγιή αναπτυξιακή τροχιά μετά το Μνημόνιο. Και ονόμασε το σύνολο αυτών των προτάσεων τις «επτά αλήθειες», που πρέπει να υιοθετήσουμε από τώρα για να αλλάξουμε το κλίμα και να τις εφαρμόσουμε μόλις μπορέσουμε:

Πρώτον δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε. Με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, το κράτος μπορεί να αντλήσει περισσότερα έξοδα.

Δεύτερον, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων.

Σταδιακά και προσεκτικά. Επιδοτώντας την εργασία από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να μην χαθούν πόροι που χρειάζονται άμεσα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τρίτον, πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους.

Τέταρτον, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις.

Πέμπτον, προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια,

Έκτο απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας

Έβδομο, κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρότεινε σε κάθε μια από τις παραπάνω κατευθύνσεις και με τα παραδείγματα που έφερε, ο κ. Σαμαράς έδειξε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε όλα: Αυξάνει τα φορολογικά βάρη, επιδεινώνει τη γραφειοκρατία, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, συνεχίζει την απαξίωση της επιχειρηματικότητας και ακυρώνει κάθε κλαδική πολιτική για οποιοδήποτε αναπτυξιακό τομέα, από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, ως την Ενέργεια.

Καταλήγοντας, η συνολική πρόταση Σαμαρά συνοψίζεται σε δύο μείζονες προτάσεις:

Νέο μίγμα πολιτικής άμεσα και για τα επόμενα χρόνια, ώστε να βγούμε το ταχύτερο από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Και άλλο Μοντέλο Ανάπτυξης, με εφτά συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ώστε να μπούμε σε υγιή ανάπτυξη μετά το Μνημόνιο.

Επίσης από την εισήγησή του προκύπτει ότι τα εφτά βήματα αλλαγής του Αναπτυξιακού μοντέλου πρέπει να γίνουν συνδυασμένα, για να έχουν αποτέλεσμα.

Διαβάστε Επίσης Aς γίνουμε ρεαλιστές κι ας διεκδικήσουμε το αδύνατο

ΠΗΓΕΣ

Επτά ψέμματα, επτά αλήθειες και μια διέξοδος απο το Mνημόνιο

Παρουσίαση Οικονομικού Σχεδίου της ΝΔ απο τον Αντώνη Σαμαρά

Ομιλία Α.Σαμαρά στην ΔΕΘ 18/9/2010

Συνέντευξη Α.Σαμαρά στην ΔΕΘ 19/9/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.