Ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου, κι η Lady Gaga.

"Μεγάλοι άνθρωποι, μεγάλα λάθη, οι μικροί θα κάμουν μικρά"
Μακρυγιάννης

Τα νέα μέτρα που αφορούν το ιδιωτικό τομέα, είναι προ των πυλών, με τις ανατροπές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις να παρουσιάζονται κι αυτά ως μονόδρομος. Η δήθεν νίκη της Κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα, όπως μας πληροφορούσαν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, αποδείχθηκε απλώς ένας ελιγμός να μετριάσουν προσωρινά τις αντιδράσεις. Μια εβδομάδα λοιπόν, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για το δημόσιο, η κυβέρνηση ανακοινώνει το προαποφασισμένο, όπως αποδεικνύεται, πακέτο για τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Σαμαράς δικαιώνεται πανηγυρικά, η κυβέρνηση έχει χάσει εδώ και μήνες το έλεγχο κι άγεται από τα γεγονότα. Αδυνατεί, πλέον να αντιμετωπίσει την κατάσταση κι από άποψη πρωτοβουλιών, αλλά το χειρότερο βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Ο πρωθυπουργός είναι ολίγιστος για το βάρος της κατάστασης που διαχειρίζεται, αλλά και “οι νέοι άνθρωποι” που επέλεξε ο Παπανδρέου, για το επιτελείο του αποδεικνύονται διάτονες αστέρες, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, χρειάζεται εμπειρία αλλά προπάντων ικανότητες.

Το συνέδριο, οι κρίσεις και οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι πολύ μακρυά, ο Σαμαράς ψηφίστηκε ως αρχηγός της ΝΔ και πρέπει να δράσει άμεσα ως τέτοιος, έχει την λαϊκή ετυμηγορία του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας. Η εσωστρέφεια στην παρούσα συγκυρία είναι πολυτέλεια που δεν την έχουμε. Στους λίγους μήνες που Κυβερνά το ΠΑΣΟΚ έχει αλλοιώσει το Εκλογικό Σώμα με τον νόμο για την ιθαγένεια, εξασφαλίζει την επανεκλογή του με τον Καλλικράτη κι ερωτοτροπεί επικίνδυνα με την νεοοθωμανική Τουρκία την ώρα που καταρρέει Οικονομία.

Προτάσεις υπάρχουν και δεν είναι ούτε ουτοπικές,  ούτε καινοφανείς. Με τα νέα μέτρα μειώνονται οι μισθολογικές δαπάνες σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, μειώνεται κατά συνέπεια το κόστος εργασίας και τα προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά. Ποίος o λόγος όμως για παράδειγμα της αύξησης του ΦΠΑ εν μέσω μάλιστα Τουριστικής Περιόδου; Τη στιγμή για παράδειγμα που η Βουλγαρία έχει 10%. Μια εταιρεία πόσο μπορεί να μειώσει την τιμή ενός προϊόντος όταν το 1/4 της τιμής του, πάει στην μαύρη τρύπα του ελλείμματος και αποσύρετε από την αγορά; Τι σκοπό έχει η φθηνή εργασία, όταν υπάρχει μηδενική ζήτηση; Ακόμη κι αν καταφέρει να μαζέψει στους επόμενους μήνες αρκετά χρήματα, το δημόσιο έλλειμμα δεν μπορεί να μειωθεί πόσο μάλιστα να μηδενιστεί! Αφού η ύφεση συνεχώς θα αυξάνεται, ενώ μόνο τα τοκοχρεολύσια μας δημιουργούν πρωτογενές έλλειμμα! Δηλαδή το έλλειμμα αντί να μειωθεί θα αυξάνει! Δεδομένου μάλιστα ότι τα λεφτά έχουν μαζευτεί ήδη από την αγορά, ακόμη και άμεσες επενδύσεις να γίνουν η χρεωκοπία είναι ante portas! Και ήδη σερβίρεται από διάφορους αναλυτές του εξωτερικού.

Πρέπει να βρεθεί, αλλά και να κινηθεί, λοιπόν, άμεσα ζεστό χρήμα στην Αγορά είτε από το εσωτερικό με μείωση του ΦΠΑ είτε από το εξωτερικό με μείωση του φόρου των επιχειρήσεων για αρχή, και πρόσκληση επενδύσεων. Το ΦΠΑ είναι επείγον να μειωθεί, γιατί οι όποιες επενδύσεις δεν αποδίδουν άμεσα, όπως βλέπουμε κι από τον (υπό ακύρωση) Αγωγό ή τη συμφωνία με την COSCO, αλλά σε βάθος χρόνου και χρόνο δεν έχουμε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το σύνθημα “βυθίσατε το Χόρα” ενόσω βρισκόταν στη Θράκη, χωρίς καμία προσυνεννόηση, χωρίς καμία επαφή με τον πρωθυπουργό ή άλλον.

Ο Παπανδρέου ο νεότερος, έπαιξε ένα χαμένο παιχνίδι πόκερ με ανοιχτά χαρτιά, ο Σαμαράς δεν πρέπει να περιμένει το ώριμο φρούτο, ούτε να αποκαλυφθεί η μπλόφα του Παπανδρέου απέναντι στην Ελληνική κοινωνία, γιατί και θα επιμεριστεί τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και θα παραλάβει μια νέα Αργεντινή και τότε, θα είναι πολύ αργά. Οταν έχεις το καλύτερο χαρτί, το Poker face είναι περιττό.

στο επόμενο : Θεσμικές Αλλαγές, ας μιλήσουμε για την ταμπακίερα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.