Εξεταστική Άκης Τσοχατζόπουλος – Γιάννος Παπαντωνίου [ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ]

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

«Δεν ήμουν εγώ…»

«H παραλαβή των Σινούκ δεν έγινε επί υπουργίας μου. H παραλαβή των Σινούκ δεν έγινε επί υπουργίας μου. H παραλαβή των Σινούκ…». Εντάξει, το μάθαμε πια. Ακούσαμε να το λέει τόσες φορές ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος στα τηλεπαράθυρα (όπου ασκεί και αυτός, μέχρις εξαντλήσεως, τον πολιτικό του ρόλο, όπως τόσοι συνάδελφοί του) που δεν γινόταν να μην το προσέξουμε. Σημασία βέβαια εδώ δεν έχει τι λέει ο πρώην υπουργός (ο οποίος πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι τόσο σαφής όσο δεν υπήρξε ποτέ στην ώς τώρα καριέρα του), αλλά τι υπονοεί, τι δείχνει κλείνοντας το μάτι του, με τη συνοδεία ενός επίσης υπαινικτικού χαμόγελου. Υπονοεί λοιπόν πως, ακόμα και αν αγοράσαμε ελικόπτερα με βλάβες εκ κατασκευής, ακόμα και αν η αγορά αυτή χρησιμοποιήθηκε, όπως τόσες άλλες, σαν μια καλή ευκαιρία για να κινηθεί το χρήμα προς διάφορες κατευθύνσεις, δεν φταίει αυτός, άλλοι υπούργευαν τότε. O κ. Γιάννος Παπαντωνίου μήπως; O κ. Γεράσιμος Αρσένης; Μα ποιος θυμάται, ποιος έχει σπουδαίους λόγους να θυμάται ποιος αναπαυόταν στον έναν ή τον άλλον θώκο το 1994, το 1996 ή το 1999; Εκείνο που οφείλει να θυμάται ο καθείς (άρα και ο κ. Τσοχατζόπουλος) είναι ποιο κόμμα κυβερνούσε την τάδε περίοδο, και με ποιον πρωθυπουργό. Ποιο κόμμα επαγγέλθηκε τη διαφάνεια, ποιο εξήγγειλε δέκα εξυγιάνσεις και είκοσι καθάρσεις (λ.χ. στο σύστημα αγοράς οπλισμού) και δεν έμεινε καν στου δρόμου τα μισά, γιατί δεν ξεκίνησε ποτέ.

Ανήκαν λοιπόν ή όχι στο ίδιο κόμμα ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Αρσένης; Αυτοσχεδίαζαν τάχα ή εφάρμοζαν το πρόγραμμα της ίδιας παράταξης, ύστερα από συμβούλια και ολομέλειες; Είχαν ή όχι τον ίδιο πολιτικό προϊστάμενο; Μάλλον ναι. Ως εκ τούτου, ποιος άλλος εκτός από τους προσωπικώς ενδιαφερομένους (καθώς και τους ιστοριογράφους του μέλλοντος, αν βρουν την καλοσύνη να ασχοληθούν σε κάποια υποσημείωσή τους) έχει καθήκον να γνωρίζει πόσο διήρκεσε η θητεία κάθε προσωρινού επιβάτη της εξουσίας;

Μπορεί να έχει προσωπικούς λογαριασμούς να λύσει ο κ. Τσοχατζόπουλος και προσωπικούς φόβους να διασκεδάσει, αλλά δύσκολα θα πείσει ότι το δόγμα περί «καμένης γης» δεν ισχύει μόνο στην εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση, αλλά και στην εναλλαγή στελεχών του ίδιου κόμματος στο ίδιο αξίωμα. Εκ παραδόσεως, κάθε νέα κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρέλαβε την οικονομία στάχτη και μπούρμπερη, ώστε να κερδίσει λίγο χρόνο ή να δικαιολογήσει εκ των προτέρων την πιθανή αποτυχία της. Τώρα θέλουν να μας πείσουν ότι καταλύεται η συνέχεια του κράτους (άρα σπάει και η αλυσίδα της ευθύνης, αυτό είναι το καίριο) ακόμη και με τον πιο ασήμαντο ανασχηματισμό. Μήπως λοιπόν θα ήταν εντιμότερο να βάλουμε την ταμπέλα «Κλειστόν μέχρι νεωτέρας» έξω από τα ωραία κυβερνητικά μας μέγαρα;

 


ΣΥΝΤΟΜΑ

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο A. Λοβέρδος στην Εξεταστική για τους εξοπλισμούς

Ο πρώην υφυπουργός κ. A. Λοβέρδος θα μετάσχει τελικώς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αντί της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικώς, στην εξεταστική επιτροπή για τους εξοπλισμούς, όπως έγινε γνωστό χθες. H αντικατάσταση της κ. Διαμαντοπούλου προκάλεσε έντονη φημολογία ότι η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ αποστασιοποιείται από τους πρώην υπουργούς κ. A. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου, οι οποίοι είχαν υπογράψει τις εξοπλιστικές συμβάσεις, που πρόκειται να διερευνηθούν. Ωστόσο, οι φήμες αυτές διαψεύδονταν αρμοδίως. Σημειώνεται ότι οι προτάσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ για τις εξεταστικές επιτροπές θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή.


Συναίνεση και για Εξεταστική

Υστερα από μια χαλαρή και «συναινετική» συζήτηση, κατά την οποία οι τόνοι υψώθηκαν μόνον από την ομιλία – σφοδρό κατηγορώ του υπουργού Εθνικής Αμύνης, η Βουλή αποφάσισε χθες τα μεσάνυχτα, κατά πλειοψηφία, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των δύο συγκεκριμένων υποθέσεων που παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα για τα συστήματα TOR-M1 και τα ραντάρ ΤΡQ.

Οι ήπιοι τόνοι που επελέγησαν από τους κυβερνητικούς βουλευτές, το μήνυμα που έστειλε προχθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για συναίνεση στη μάχη κατά της διαπλοκής, η εμφανέστατη αποστασιοποίηση του συνόλου των ομιλητών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως από τα πεπραγμένα των κ. Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου, η απουσία εκτός της ψηφοφορίας τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, έδωσαν το στίγμα της χθεσινής υποτονικής αντιπαραθέσεως.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος

Πλην όμως, από το κείμενο της ομιλίας του κ. Τσοχατζόπουλου αναδείχθηκε η διαφωνία του με τη γραμμή Παπανδρέου, στον οποίο απήντησε με δύο αιχμές τόσο για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής όσο και για την αποστασιοποίησή του εν σχέσει προς τα πεπραγμένα των υπουργών του. Πρώτον, ότι η όλη κίνηση της Εξεταστικής «συνιστά πολιτικό εκβιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της προεδρικής εκλογής», που δεν το ανέφερε όμως τελικώς στην ομιλία του. Και δεύτερον, για τα περί του «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου» του κ. Παπανδρέου: «Ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Πρώτος το θέτω. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», είπε με σημασία ο πρώην υπουργός.

«Τι φοβάστε από την έρευνα;» είχε προηγηθεί το ρητορικό ερώτημα του κ. Σπηλιωτόπουλου, «μήπως συνεχίσουμε τις δικές σας λεόντειες, χαριστικές και τριτοκοσμικές συμβάσεις; Κουβέντα δεν ακούσαμε εδώ για την ταμπακιέρα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβάσεις χωρίς τραπεζική εγγύηση καλής εκτελέσεως, ενώ, αν τα ραντάρ και στις δοκιμές του Νοεμβρίου αποτύχουν, θα καταγγείλουμε τη σύμβαση και θα απαιτήσουμε πίσω τα χρήματά μας. Το προσπαθούμε με κάθε τρόπο, αλλά είμαστε σε μειονεκτική θέση με τις συμβάσεις, που έχετε δεσμεύσει εμάς και τη χώρα».

Από την κυβερνητική πλευρά οι βασικοί εισηγητές, κ. X. Ζώης, Λ. Ζαγορίτης και K. Γκιουλέκας, στάθηκαν περισσότερο στη θεσμική υποχρέωση της Βουλής να ασχοληθεί με τα εισαγγελικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν: «H Βουλή δεν κατηγορεί ούτε παραπέμπει ούτε δικάζει», ήταν η σαφής αποστροφή του κ. Ζώη, ενώ ο κ. Ζαγορίτης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει να θολώσει τα νερά επιδιώκοντας επέκταση επ’ αόριστον των περιόδων ελέγχων».

Συχνές αναφορές στο «βρώμικο ’89», αλλά ούτε μία φορά στο όνομα και την πολιτεία των πρώην υπουργών τους δεν ακούσθηκε από τους βασικούς εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλο και A. Λοβέρδο. «Θα φωτίσουμε την αλήθεια, να μη μείνει καμία σκιά, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε σπίλωση της παράταξης, του έργου μας και των στελεχών μας», ήταν η μόνη αναφορά από την κ. Διαμαντοπούλου, ενώ για «σπίλωση στελεχών που έγραψαν ιστορία» έκανε λόγο ο κ. Λοβέρδος. O κ. Βενιζέλος έβαλε κυρίως στο στόχαστρό του τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπά, θεωρώντας ότι η «εύκολη απέκδυση της εισαγγελικής τηβέννου για μία κομματική, κυβερνητική και εμπιστευτική θέση προδίδει τις κινήσεις του και κατά το παρελθόν», ενώ τον κατηγόρησε ευθέως πως καθοδηγεί τους εισαγγελείς. Υπέρ και των δύο προτάσεων τάχθηκαν οι αγορητές της Αριστεράς. O κ. A. Σκυλλάκος (KKE) εξέφρασε την αμφιβολία του για την ανάδειξη της αλήθειας, ενώ ο κ. A. Αλαβάνος (ΣΥΝ) προσδιόρισε ότι ο χώρος των εξοπλιστικών προμηθειών είναι χώρος ελεγχόμενος, χώρος μεσαζόντων και διαπλοκής.

Τους τόνους ύψωσαν μόνοι οι κ. Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου: «Τέτοια μαζική δίωξη στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει ξαναγίνει, παρά μόνον επί Στάλιν», τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε «κλίμα ανερμάτιστων διώξεων εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Εκανε λόγο για μεθοδεύσεις που εδώ και ένα χρόνο προαναγγέλθηκαν με τη σκανδαλολογία ως μέσο αντιπαράθεσης και τη συντήρηση κλίματος καχυποψίας και νοσηρότητας. Κακόπιστα ψεύδη, ανακρίβειες, ηθελημένες παραλείψεις χαρακτήρισε τα εισαγγελικά έγγραφα ο κ. Παπαντωνίου: «H Ν.Δ. κατασκευάζει φακέλους με επιλεκτικά και ψευδή στοιχεία, προσθέτει ονόματα και τους διαβιβάζει στη Δικαιοσύνη, ενοχοποιώντας παράλληλα έντιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που λειτουργούν στο πλαίσιο συλλογικών οργάνων και όχι προσωπικών επιλογών». Εκανε λόγο για «προσπάθεια εγκλωβισμού και ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης και για προώθηση ιδιοτελών κομματικών σκοπών για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι άθλιες αυτές μεθοδεύσεις, κατέληξε, θα κλείσουν μόνον όταν ζητηθεί συγγνώμη και απολογηθούν οι ψευδολόγοι».


Πρώτες κόντρες στην Εξεταστική

Αντιπαράθεση και όξυνση με το «καλημέρα σας» στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που θα διερευνήσει τα εξοπλιστικά θέματα. Κατά τη χθεσινή πρεμιέρα με αποκλειστικό αντικείμενο την εκλογή του προεδρείου της επιτροπής διεφάνη από την πρώτη στιγμή, κατά τους κυβερνητικούς βουλευτές τουλάχιστον, ότι το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται με «λυμένο το ζωνάρι». H πρώτη λοιπόν κόντρα αφορούσε τη συγκρότηση του προεδρείου, με τον κ. Αλ. Ακριβάκη (ΠΑΣΟΚ) να ζητεί την εκλογή διακομματικού προεδρείου. «Πότε υπήρξε σε αντίστοιχη περίπτωση κατά το παρελθόν;» ρώτησε ο προεδρεύων κ. Σ. Χατζηγάκης και εκεί οι τόνοι ανέβηκαν χωρίς λόγο.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόνισαν ότι θα ήταν καλύτερη η διακομματική σύνθεση, γιατί η υπόθεση αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Τελικώς, η ψηφοφορία που διεξήχθη ανέδειξε πρόεδρο της επιτροπής τον κ. I. Τραγάκη, αντιπρόεδρο τον κ. I. Γιαννέλλη- Θεοδοσιάδη και γραμματέα τον κ. A. Λυκουρέντζο (όλοι από τη Ν.Δ.). Και οι τρεις απέσπασαν 13 ψήφους, όσοι και οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ η αντιπολίτευση ψήφισε «λευκό».

Δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης, η δημοσιότητα των εργασιών της επιτροπής, για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ ζήτησε άπλετο φως εκτός των συζητήσεων που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφαλείας. Βεβαίως αυτά δεν έγιναν ποτέ κατά το παρελθόν, αλλά η εκάστοτε αντιπολίτευση πάντοτε είναι διεκδικητική.

Τρίτο ζήτημα τριβής που δεν τέθηκε όμως σε διαστάσεις συγκρουσιακές από την πρώτη στιγμή, αλλά σοβεί και θα «χρωματίσει» την επόμενη συνεδρίαση της ερχομένης Τρίτης στη 1 το μεσημέρι, είναι ο κατάλογος των μαρτύρων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική πτέρυγα θέλει να αρχίσει η έρευνα χρονικά, ξεκινώντας από τα τεκταινόμενα του 1998, οπότε και η αφετηρία των δύο υπό κρίσιν περιπτώσεων εξοπλισμών. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να ξεκινήσει από σήμερα, με πρώτους εξεταζόμενους τον σημερινό γ.γ. του υπουργείου Αμύνης κ. Γ. Ζορμπά, καθώς και τον υπουργό κ. Σ. Σπηλιωτόπουλο. Κατά τη χθεσινή πρώτη επαφή των συντονιστών των κομμάτων -Τραγάκης, Λοβέρδος, Πατσιλινάκος, Ξηροτύρη- δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις, πάντως τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν έτοιμους καταλόγους που θα συζητηθούν στη συνάντηση των συντονιστών το μεσημέρι της Δευτέρας. Πάντως η εξέταση μαρτύρων αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη.

Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε τον κ. Ζορμπά ότι καθοδήγησε τις εισαγγελικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι «οι συνοδευτικές επιστολές του προς την Εισαγγελία αποτελούν ουσιαστικά μηνυτήριες αναφορές κατά συγκεκριμένων προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας». Πρόσθεσε ότι τίθεται θέμα τόσο για τον κ. Ζορμπά όσο και για τον κ. Σπηλιωτόπουλο.


Οι πρώτοι μάρτυρες της Εξεταστικής

Πρώτες τριβές και φαγωμάρα άρχισαν χθες στο στρατόπεδο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τους εξοπλισμούς πριν αυτή ακόμη αρχίσει το καθαυτό ανακριτικό της έργο με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειψη συντονισμού και στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Αποτέλεσμα ήταν μία άνευ προηγουμένου χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της επιτροπής κ. I. Τραγάκη και του συντονιστή του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδ. Λοβέρδου ενώπιον των δημοσιογράφων, όταν ο τελευταίος αμφισβήτησε ότι συναποφασίστηκε ομοφώνως η πρώτη λίστα μαρτύρων που θα κληθούν από την επιτροπή. «Μα μαζί τη συντάξαμε», του είπε έκπληκτος ο κ. Τραγάκης. «Εσείς τη συγγράψατε», η απάντηση Λοβέρδου. «Μα εσείς μου την υπαγορεύατε», ο αντίλογος Τραγάκη, δείχνοντάς του το χειρόγραφο κατάλογο. Πίσω όμως απ’ όλα αυτά ήταν μια κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την τρίωρη περίπου συνεδρίαση των συντονιστών της εξεταστικής επιτροπής, όπου προφανώς «έβαλαν πάγο» στον κ. Λοβέρδο για την αποδοχή των πρώτων 22 μαρτύρων, όλων στρατιωτικών.

Ο κατάλογος

Στις 2 χθες το μεσημέρι, ο κ. Τραγάκης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της επιτροπής κ. Ανδ. Λυκουρέντζο, έδωσε -μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών- στους δημοσιογράφους τον κατάλογο των μαρτύρων, γνωστοποιώντας ότι στην τελική λίστα των αρχικώς 14 μαρτύρων αξιωματικών, είχαν περιληφθεί επιπλέον τέσσερα άτομα, που πρότεινε ο κ. X. Ζώης από τη Ν.Δ., στους οποίους προστέθηκαν και άλλοι τέσσερις, που πρότεινε ο κ. Λοβέρδος. H προοπτική, όπως ενημέρωσε ο κ. Τραγάκης, είναι να είναι οι πρώτοι 22 στρατιωτικοί μάρτυρες αυτοί, προδιαγράφοντας ότι θα κληθούν και άλλοι στη συνέχεια εφόσον χρειαστεί: «Εκπτώσεις σε μάρτυρες και θεματολογία δεν πρόκειται να δεχθούμε», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στα ονόματα αυτά υπήρξε σύμπτωση με το ΠΑΣΟΚ. Διεφώνησε το KKE, επιμένοντας ότι πρώτα θα πρέπει να εξετασθούν τα πολιτικά πρόσωπα και στη συνέχεια οι στρατιωτικοί. Αντιθέτως, συμφώνησε με την  πρόταση για τους στρατιωτικούς η κ. Ξηροτύρη από τον Συνασπισμό, επιφυλασσόμενη απλώς να προσθέσει και η ίδια άλλους δύο αξιωματικούς προς εξέταση.

Αιφνιδιαστικά μπήκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών ο κ. Λοβέρδος και ανέτρεψε τα πάντα. «Οχι, δεν συμφωνήσαμε», είπε, παραπέμποντας στη συμφωνία της προηγουμένης Πέμπτης για δέκα συν τρεις μάρτυρες, που πρότεινε ο κ. Τραγάκης. Ηταν προφανές ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν αντιδράσεις για τον αριθμό των 22 μαρτύρων σε συνάρτηση με τις προθεσμίες που έχει η επιτροπή έως τις 14 Δεκεμβρίου. Και αυτό, δεδομένου ότι αμέσως μετά τους στρατιωτικούς μάρτυρες θα κληθούν τα πρώτα πολιτικά πρόσωπα, οι πρώην και ο νυν γ.γ. του ΥΕΘΑ κ. Σμπώκος, Τραυλός και Ζορμπάς. «Να συνεδριάζουμε κάθε μέρα μέχρι τα ξημερώματα, ώστε να τελειώσουμε τους στρατιωτικούς μάρτυρες μέχρι την Κυριακή 7 Νοεμβρίου», πρότεινε, ο κ. Λοβέρδος, ζητώντας να συνέλθει εκ νέου η επιτροπή. «Το αν άλλαξε γνώμη τώρα το ΠΑΣΟΚ δεν μας αφορά», απάντησε ο κ. Τραγάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η πλειοψηφία δεν θα δεχθεί εκπτώσεις σε μάρτυρες και θεματολογία που θα αποσκοπούν στη μη αποκάλυψη της αλήθειας. Τελικώς, η επιτροπή συνήλθε εκ νέου και… αύξησε ομοφώνως τους μάρτυρες από 22 σε 24 -από έναν οι κ.κ. Λοβέρδος και Ξηροτύρη- στην προοπτική, όπως ήλπισε ο πρώτος να τελειώσει η εξέτασή τους μέχρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Ηδη, πάντως, οι πρώτοι μάρτυρες που θα εξετασθούν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου θα είναι οι κ. N. Τσιρογιάννης, ταξίαρχος, εισηγητής της μελέτης για την προμήθεια των αντιαεροπορικών TOR, Γ. Θειακός, αντιστράτηγος ε.α. πρόεδρος της ίδιας επιτροπής, Γ. Γιαννόπουλος, συνταγματάρχης της ΔΑΒ/ΓΔΕ, πρόεδρος της επιτροπής τεχνικοοικονομικής αξιολόγησης των ιδίων όπλων, Γ. Χατζηγιαννίδης, συνταγματάρχης, τότε πρόεδρος της επιτροπής διαπραγματεύσεων, Π. Χαρβάλας, πρώην αρχηγός ΓΕΣ και ο συνταγματάρχης ε.α. Γ. Βλάχος. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι κ. Αθ. Τζογάνης, πτέραρχος ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γ. Αντωνετσής, πτέραρχος ε.α. επίτ. αρχηγός ΓΕΑ, M. Παραγιουδάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δ. Ιωαννίδης, K. Παναγιωτάκης, M. Μεϊμάρης, M. Κοντραφούρης, Π. Καράμπελας, A. Νικολοδήμος, X. Καστογριδάκης, Π. Μαυροδόπουλος, I. Μιχαλολιάκος, Θ. Δίγγας, Δ. Υφαντής, Ευδ. Χρήστου, Θ. Κύρκος και Δ. Τσιλινίκος.


Δικαστική αρωγή από Μόσχα για TOR

Δικαστική αρωγή από τις αρχές της Ρωσικής Δημοκρατίας σχετικώς με τις έρευνες που διενεργούνται εκεί, τις περίεργες διακινήσεις χρημάτων σε άσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς των τραπεζών της Μόσχας, του Μαυροβουνίου και στο φορολογικό παράδεισο των νήσων Κεϊμάν, αλλά και οτιδήποτε έχει προκύψει από την εκεί παράλληλη έρευνα αναφορικώς με την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1, που έχει προμηθευτεί ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς, θα ζητήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. A. Παπαληγούρας, ύστερα από αίτημα της πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς. Το αίτημα ετέθη από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ιωάν. Τραγάκη με επιστολή του προς τον κ. Παπαληγούρα, ενώ σύμφωνους βρίσκει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον Συνασπισμό.

Το θέμα των ερευνών, που διεξάγονται στη Ρωσία, ετέθη για πρώτη φορά από τον ίδιο τον υπουργό Αμύνης κ. Σπηλ. Σπηλιωτόπουλο κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προτάσεων για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ετέθη όμως στις λεπτομέρειές του από τον κ. I. Γιαννέλλη – Θεοδοσιάδη, αλλά και την εκπρόσωπο του Συνασπισμού κ. Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη. Εχει σίγουρα προκύψει ζήτημα διερευνήσεως σχετικά με τις διάδοχες εταιρείες, που έχουν εμπλακεί στην προμήθεια RοsoboroΕxport και Antey, η οποία την αντικατέστησε, ενώ θα ζητηθούν στοιχεία αναφορικά με τις ποινικές διώξεις, που έχουν ασκηθεί στο ρωσικό έδαφος για τα θέματα των TOR – Μ1.

Στο σημείο αυτό, επισήμανε η κ. Ξηροτύρη, «θα πρέπει να ζητηθούν στοιχεία από τις τράπεζες Μόσχας και Μαυροβουνίου για την εκταμίευση χρημάτων ή οτιδήποτε άλλο αντιπροσωπεύουν αντισταθμιστικά οφέλη». Σε δίκη εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Γιαννέλλης, έχει αχθεί ο Μιχαήλ Βορομπιόφ, ο οποίος υπέγραψε με τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, κ. Ιωάν. Σμπώκο τη σύμβαση με την προμηθεύτρια εταιρεία, ο οποίος κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές της Μόσχας για ορισμένα κακουργήματα οικονομικού περιεχομένου.

Και ενώ σήμερα αρχίζει το κυρίως ανακριτικό έργο της επιτροπής με την εξέταση των πρώτων έξι αξιωματικών, θέμα που παρουσίασε η «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ θέτει εκ νέου θέμα ελλείψεως ουσιωδών εγγράφων από τη δικογραφία. Υστερα από συνεδρίαση που έκαναν χθες οι εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της επιτροπής, επέμειναν ότι δεν έχουν σταλεί από τα επιτελεία κρίσιμα έγγραφα, όπως οι μελέτες προ του 1998 για τα οπλικά συστήματα, που προμηθεύτηκε η χώρα μας και στα οποία, όπως τόνισε ο κ. Αν. Λοβέρδος, βασίστηκαν οι ανακριτές κ.κ. Αθανασίου και Τουλουπάκη για να αποστείλουν τη σχετική δικογραφία στη Βουλή. Λείπει επίσης, όπως αναφέρουν όλος ο φάκελος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, αλλά και σελίδες από τα πρακτικά που αφορούν τα ραντάρ TPQ. «Αν δεν υπήρχε εμπλοκή προσώπων, μπορεί και να εξετάζαμε θέμα παραμονής μας στην επιτροπή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραστεί στις έρευνες της επιτροπής.

Εξάλλου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. M. Καρχιμάκης, B. Οικονόμου, T. Ρήγας, K. Κουλούρης, Ροδούλα Ζήση και Γ. Ανωμερίτης με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης ζητούν να πληροφορηθούν αν αληθεύουν δημοσιεύματα, που φέρουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι ενοχλημένος με την εμπλοκή της ρωσικής κυβερνήσεως για αναξιοπιστία σχετικώς με την έκδοση των εγγυητικών επιστολών για την προμήθεια των TOR, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο κατά την αυριανή επίσκεψη του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Μόσχα.


Παρελκυστική πολιτική ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική

Επιλέγοντας για μία ακόμη φορά την όξυνση, την παρέλκυση και τη χρονοτριβή στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, το ΠΑΣΟΚ λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα, χθες, τις εργασίες της. Με το χθεσινό φύλλο της «K» ανά χείρας και την αποκάλυψη του αποκλειστικού εγγράφου για την προβληματικότητα εξασφαλίσεως -κυρίως με ευθύνη της προηγούμενης κυβερνήσεως- των ανταλλακτικών των αντιαεροπορικών TOR-M1, ο κ. Ευ. Βενιζέλος προκάλεσε, στην αρχή της συνεδριάσεως, εξαιρετική πολιτική αντιπαράθεση, ζητώντας να ανατραπεί η σειρά των στρατιωτικών μαρτύρων που έχουν προαποφασισθεί και να κληθεί να καταθέσει ο υπουργός Αμύνης κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Κάνοντας πάντα το «δικό του παιχνίδι», που σχετίζεται και με το προφίλ του εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ασχέτως αν με τις συνεχείς παρελκύσεις φτάσουν τα πράγματα από πλευράς προθεσμιών σε εμπλοκή, και προκειμένου να τρομοκρατήσει μάρτυρες και να διαβάλει τη Δικαιοσύνη, προανήγγειλε, εντός των ημερών, κατάθεση αναφοράς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά του εισαγγελέα που διενήργησε την ανάκριση για την υπόθεση των TOR κ. Αθανασίου για υπέρβαση -κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του- των λογικών ορίων αρμοδιότητάς του.

Επικαλέσθηκε τη χθεσινή απάντηση του υπουργείου έναντι των ισχυρισμών του πως σκοπίμως η κυβέρνηση δεν προμηθεύεται ανταλλακτικά για το προβληματικό οπλικό σύστημα με στόχο την απαξίωσή του και στήριξη της ποινικής διώξεως της υποθέσεως, υποστηρίζοντας ότι συνιστά «για μία ακόμη φορά παρέμβαση στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, όταν σχολιάζει δικά του συμπεράσματα μέσα στην επιτροπή, ενώ παράλληλα προχωρεί σε επιλεκτικές διαρροές απορρήτων εγγράφων που θέτουν σε κίνδυνο την άμυνα της χώρας». Χαρακτήρισε, μάλιστα, περίπου ανούσιες τις καταθέσεις των στρατιωτικών μαρτύρων. «Αν είναι ανούσιες, τότε γιατί χρειαστήκατε έντεκα ώρες για να εξετάσετε χθες ένα και μόνο μάρτυρα;» αντέτεινε η πτέρυγα της Ν.Δ., που επέμεινε στην εξέταση των στρατιωτικών. Ετσι, για πρώτη φορά στις εργασίες της Εξεταστικής χρειάστηκε να γίνει ψηφοφορία για να απορριφθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία είχαν συμπαραταχθεί και τα κόμματα της Αριστεράς.

Οι προθέσεις της τεχνητής όξυνσης φάνηκαν και κατά τη χθεσινή εξέταση του δεύτερου μάρτυρα, του αντιστρατήγου ε.α. κ. Γ. Θειακού, τον οποίο είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Με την έναρξη της εξετάσεως προκλήθηκε σφοδρό φραστικό επεισόδιο με τον κ. A. Λοβέρδο αυτή τη φορά, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρ. Ζώης ρώτησαν τον μάρτυρα αν διάβαζε αυτά που έλεγε από κάποιο επίσημο έγγραφο ή μιλούσε από στήθους. «Ντροπή, αίσχος, δεν ντρέπεστε λιγάκι, να σηκωθούμε να φύγουμε από εδώ», πετάχτηκαν οι κ. Λοβέρδος, Κουλούρης, συνεπικουρούμενοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι προσβάλλεται ο μάρτυρας.

Το ζητούμενο από το ΠΑΣΟΚ ήταν να καταδειχθεί αναξιόπιστος ο πρώτος μάρτυρας, ταξίαρχος Τσιρογιάννης. O κ. Θειακός υποστήριξε ότι δεν ήταν ο κ. Τσιρογιάννης ο εισηγητής, αλλά ο γραμματέας της επιτροπής (σε άλλη περίπτωση αναφέρθηκε ως «χειριστής του θέματος»), που παρουσίασε την τελική ομόφωνη μελέτη που απέρριπτε ως αντισυμβατικό με τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το TOR. Σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το ΠΑΣΟΚ θριαμβολόγησε, καταγγέλλοντας ευθέως ότι ο κ. Τσιρογιάννης εψεύσθη, όταν, όμως, ο κ. Ζώης επισήμανε ότι δεν ξεκαθαρίστηκε ο ρόλος Τσιρογιάννη και του πρότεινε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαζί του, ο κ. Θειακός αρνήθηκε.

Ο κ. Χαρβάλας

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ κ. Π. Χαρβάλας, που κατέθεσε το απόγευμα, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα ανταλλακτικών που παρουσιάζονται στα TOR, τα οποία αποκαλύφθηκαν με το χθεσινό δημοσίευμα της «K», γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι όταν επί της αρχηγίας του τον επισκέφθηκαν ο Ρώσος πρέσβης, καθώς και ο ακόλουθος Αμυνας της ρωσικής πρεσβείας, τους επιτίμησε ως αφερέγγυους, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προσδοκούν τίποτε εάν δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι από τα 83 διαφορετικά ανταλλακτικά, η ρωσική πλευρά είναι σε θέση να ανταποκριθεί μόνο για τα 30-35.


Σύγχυση προκαλεί ο Σπηλιωτόπουλος

Τεράστια σύγχυση επί της ουσίας αλλά και ενόχληση, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μέλη της εξεταστικής επιτροπής στην Αθήνα προκάλεσε ο υπουργός Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος με τις δηλώσεις που έκανε χθες από τη Μόσχα για το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1. O κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επέλεξε να μεταβεί στη Μόσχα την ώρα που στην Αθήνα η εξεταστική επιτροπή διερευνά την υπόθεση των TOR, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους, απαντώντας στις ερωτήσεις εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και παρουσία του Ρώσου ομολόγου του κ. Σεργκέι Ιβανόφ, ότι στην επιτροπή «δεν τίθενται σε αμφισβήτηση τα ρωσικά όπλα, εκείνο που αμφισβητείται είναι η νομιμότητα των διαδικασιών προμήθειας με ευθύνη της ελληνικής πλευράς και η πρόβλεψη που υπήρχε σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες διασύνδεσης του συστήματος με την υπόλοιπη ελληνική αεράμυνα». Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει θέμα για τα ανταλλακτικά» ούτε για τη διαθεσιμότητα».

Ταυτόχρονα, όμως, παραδέχθηκε ότι παντελώς στον αέρα βρίσκεται η υπόθεση της επαναδιαπραγμάτευσης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1, με τη ρωσική πλευρά να μην έχει ακόμα καταθέσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες για την περίοδο… μετά τη σχετική σύμβαση, όταν και αν ποτέ αυτή υπογραφεί, το μέγα πρόβλημα της διασύνδεσής τους με την ελληνική αεράμυνα. Διασύνδεση χωρίς την οποία τα TOR M1 δεν είναι απλώς άχρηστα αλλά και επικίνδυνα, αφού, εκτός των άλλων, δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τα φίλια από τα εχθρικά αεροσκάφη. Ομως, όπως δήλωσε «αυτά είναι τεχνικά θέματα, που θα επιλυθούν μετά»…

Ομως, ο υπουργός Αμυνας, μόλις λίγους μήνες πριν είχε εξαγγείλει το επιτυχές τέλος της επαναδιαπραγμάτευσης για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, προβάλλοντας μάλιστα ως μεγίστη επιτυχία την εξασφάλιση αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ύψους 106 εκατ. ευρώ! Είχε μιλήσει τότε για επίτευξη ιδιαίτερα επωφελούς για την Ελλάδα συμφωνίας, παρουσιάζοντάς την μάλιστα ως την πρώτη απτή απόδειξη της νέας πραγματικότητας στον χώρο των εξοπλισμών, συμφωνία η οποία, όμως, όπως ο ίδιος τώρα αποκαλύπτει, ουδέποτε υπήρξε! Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Σπηλιωτόπουλου δήλωναν τότε ότι η συμφωνία θα ερχόταν στη Βουλή εντός του Αυγούστου, κάτι που φυσικά δεν συνέβη, αφού συμφωνία δεν υπήρξε…

Αντίθετα, χθες, αναγκάστηκε, ύστερα από τόσους μήνες να παραδεχθεί ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει σήμερα ακόμη καταθέσει τις νόμιμες εγγυητικές επιστολές και ότι το θέμα μένει να… διευθετηθεί: «Δεν δεχόμαστε αυτό το είδος της κρατικής εγγύησης», είπε χαρακτηριστικά. Αυτήν τη φορά, ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε τη διαφορά «νομική» και διαβεβαίωσε ότι όλοι εργάζονται για να λυθεί το θέμα…

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδος αναρωτήθηκε «γιατί διχάζεται η Βουλή όταν ο υπουργός αποδέχεται ότι δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ικανότητας των πυραύλων και δεν υπάρχει αδυναμία διασύνδεσης του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος με το σύστημα αεράμυνας της χώρας».


Παραμένει το «μυστήριο» με τις ημερομηνίες TOR

Ούτε χθες με την εξέταση του συνταγματάρχη ε. α. κ. Γ. Χατζηγιαννίδη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς, λύθηκε το μυστήριο που αποκάλυψε η «K», πώς είναι δυνατόν η αρμόδια επιτροπή αξιολογήσεως των αντιαεροπορικών συστημάτων να καταθέτει την έκθεσή της προς το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) στις 8 Οκτωβρίου 1998 και το ΣΑΜ να εισηγείται τα συγκεκριμένα προς κρίση οπλικά συστήματα προς το ΚΥΣΕΑ μία ημέρα νωρίτερα. Αν και ο προχθεσινός μάρτυρας κ. Γιαννόπουλος το απέδωσε σε λάθος αναγραφή της ημερομηνίας, ο χθεσινός μάρτυρας κ. Χατζηγιαννίδης, «δεξί χέρι» κατά τις εκτιμήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. του πρώην γενικού διευθυντού Εξοπλισμών κ. Γ. Σμπώκου απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας για εξηγήσεις στη Γραμματεία Εξοπλισμών.

Ο κ. Χατζηγιαννίδης παραιτήθηκε μόνος από το στράτευμα λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές του 2000, για να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους, κατά σύμπτωση με την αποχώρηση για κάθοδο στις εκλογές του κ. Σμπώκου. O ίδιος κατείχε σημαντικότατες θέσεις: χειριστής του φακέλου της προμήθειας των TOR, μέλος της επιτροπής Χαρβάλα που πήγε στον Καναδά για αξιολόγηση του συστήματος ADATS και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των αμερικανικών ραντάρ TPQ. Για τα ραντάρ, η εξέταση των οποίων άρχισε ουσιαστικά χθες, το ΠΑΣΟΚ διά του συντονιστού του κ. A. Λοβέρδου άφησε έναν βαρύτατο υπαινιγμό μιλώντας προς τους δημοσιογράφους. Ως γνωστόν ένα από τα θέματα που βαραίνουν στην υπόθεση αυτή, είναι η παρέμβαση του τότε υπουργού Αμύνης κ. Τσοχατζόπουλου παρά την αντίθετη άποψη των επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος ζήτησε συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τελικώς υπογραφή συμβάσεως για τα αμερικανικά ραντάρ. Χθες ο κ. Λοβέρδος είπε ότι διαθέτει στοιχεία -περίπου ονόματα και διευθύνσεις- προμηθευτών των ανταγωνιστικών συστημάτων του γαλλογερμανικού Cobra και του σουηδικού Arthur υπονοώντας ότι υπήρχε ιδιοτέλεια (ολόκληρης της ιεραρχίας του ΓΕΣ που συνυπέγραφαν το υπόμνημα μη αποδοχής;) από αυτούς που εισηγήθηκαν να μη συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς όμως περαιτέρω στοιχεία, επιφυλασσόμενος να κάνει αποκαλύψεις. Πάντως ο κ. Χατζηγιαννίδης, που ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Λοβέρδο, είπε ότι πληροφορήθηκε την αντίδραση της ηγεσίας για τα αμερικανικά ραντάρ από τις… εφημερίδες!

Για το θέμα των ημερομηνιών και των έξι προσφορών -εκπτώσεων των δύο ανταγωνιστικών ρωσικών εταιρειών που κατατέθηκαν από τον κ. Σμπώκο την ίδια ημέρα με την κατάθεση του πορίσματος, στις 8 Οκτωβρίου 1998, είπε ότι «συνηθίζεται» εφόσον είναι ανοικτή διαδικασία, δεν απάντησε όμως γιατί τότε δεν υπήρξαν εκπτώσεις και από άλλες εταιρείες. Δηλαδή εν ολίγοις πώς πληροφορήθηκαν οι Ρώσοι -και μόνον αυτοί- ότι έκλειναν οι προσφορές και έσπευσαν τελευταία στιγμή. Οι βουλευτές της Ν.Δ. εικάζουν ότι ακριβώς το αλαλούμ με τις ημερομηνίες υπήρξε για να καταθέσουν τις προσφορές οι ρωσικές εταιρείες, αφού ήδη είχε προκριθεί εκ των προτέρων το ΤΟR.

Αργά το βράδυ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον υπουργό Αμύνης ότι μιλώντας στη Βουλή ισχυρίσθηκε πως έχει δοθεί εταιρική εγγύηση για τα TPQ ενώ η αλήθεια είναι ότι έχει δοθεί τραπεζική. -Ρωτήστε τον κ. Σπηλιωτόπουλο, απάντησε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Τραγάκης.


Πολιτικές ευθύνες

Πρωτοτυπία που γεννάει πάμπολλα ερωτήματα, χαρακτήρισε επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού τη διαδικασία προμήθειας του οπλικού συστήματος ΤΟR-Μ1 από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης την περίοδο 1997 – 2000. Αλλος ανώτατος αξιωματικός, κατά την ανάκριση, περιέγραψε ακόμη γλαφυρότερα την όλη διαδικασία: «Εμοιαζε περισσότερο με έρευνα αγοράς και λιγότερο με επιχειρησιακή και τεχνική αξιολόγηση συστημάτων».

Ο ογκώδης φάκελος με το ανακριτικό υλικό για τις προμήθειες όπλων, που έχει τεθεί υπ’ όψιν της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, περιέχει πλήθος παρομοίων καταθέσεων ενώπιον του ανακριτού. Σύμφωνα με τις καταθέσεις ανώτατων αξιωματικών, και κυρίως σύμφωνα με την κατάθεση του τότε Γενικού Διευθυντού Εξοπλισμών κ. Ιω. Σμπώκου, στις αγορές οπλισμού επρυτάνευε η βούληση του υπουργού Αμύνης και όχι οι εισηγήσεις της επιτροπής αξιολόγησης ή της επιτροπής διαπραγματεύσεων, ούτε καν οι εισηγήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Ο τότε υπουργός Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλος εκτίθεται από τις καταθέσεις των αξιωματικών και, κυρίως, από την κατάθεση του στενού του συνεργάτη κ. Σμπώκου. Κανείς εξ όσων κατέθεσαν δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο υπουργός δεν απαίτησε εγγυητική επιστολή τραπέζης για να διασφαλίσει τα αντισταθμιστικά οφέλη και το εν γένει συμφέρον της ελληνικής πλευράς. Ο δε κ. Σμπώκος προχωρεί ακόμη περισσότερο και περιγράφει τη σύμβαση «χαλαρή».

Σε δυσοίωνες σκέψεις επίσης οδηγείται ο πολίτης από την διαπιστωμένα ελεύθερη κυκλοφορία διαβαθμισμένων απορρήτων εγγράφων του κράτους στα προσωπικά αρχεία του πρώην υπουργού και διαφόρων μελών των επιτροπών. Η όλη εικόνα, συντιθέμενη από απαξίωση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων και από πλημμελή διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, οδηγεί σε αποκαρδίωση τον Ελληνα πολίτη. Δείχνει ένα νευραλγικό τομέα του κράτους ευρισκόμενο επί μακρόν σε κατάσταση απαράδεκτης χαλαρότητας και αδιαφάνειας, αν όχι αποδιοργάνωσης.

Ασφαλώς είναι νωρίς για συμπεράσματα. Η ακροαματική εξέταση ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής μόλις τώρα αρχίζει. Εν τούτοις, παρ’ ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα θεωρούνται παραγεγραμμένα και δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις, οι διαφαινόμενες πολιτικές ευθύνες είναι βαρείες. Αναλόγως βαρεία είναι η ευθύνη της παρούσης πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να ανασυγκροτήσει τον σαθρό, καθώς φαίνεται, μηχανισμό εξοπλιστικών προγραμμάτων και να ξαναδώσει στις υπηρεσίες τα απολεσθέντα: την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια.

 

 


Αλλαγή τακτικής στην εξεταστική

Βαρύ είναι το κλίμα στις γραμμές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ύστερα και από τις καταθέσεις των αξιωματικών την εβδομάδα που κλείνει, αφού και οι πλέον φίλιοι προς την προηγούμενη πολιτική αρχή του ΥΠΕΘΑ, αναγκάζονται να παραδεχθούν την ύπαρξη αναπάντητων ερωτημάτων που δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για προσωπικά «παιχνίδια» τόσο της ηγεσίας του υπουργείου, όσο και του γενικού διευθυντού εξοπλισμών. H δυσχερής αυτή θέση αποτυπώνεται στο συνεχώς προβαλλόμενο αίτημα να προηγηθούν τα πολιτικά πρόσωπα στις καταθέσεις, προσδοκώντας αποκλειστικά στις εντυπώσεις από την εξέταση του σημερινού γραμματέα του ΥΠΕΘΑ κ. Ζορμπά, που άλλωστε από την αρχή της διαδικασίας είναι το «κόκκινο πανί» για το πράσινο στρατόπεδο.

Οι επιθέσεις στο πρόσωπο του κ. Ζορμπά είναι καθημερινές και σε επίπεδο ακόμη και εκμεταλλεύσεως παραπολιτικών σχολίων.

Παρ’ όλ’ αυτά το ΠΑΣΟΚ μετά δύο εβδομάδων εξέταση έξι μαρτύρων έβγαλε χθες προπόρισμα. Με έγγραφό του τριών σελίδων ο συντονιστής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. A. Λοβέρδος αναφέρει επί τροχάδην τις εκτιμήσεις τους από τις εξετάσεις των μαρτύρων και καταλήγει: «Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις και η σπίλωση πολιτικών και στρατιωτικών είναι απόρροια πολιτικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ., που με κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τρόπο σπιλώνει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έγινε στην Ελλάδα μετά την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου». Το έγγραφο φέρει μόνον την υπογραφή του κ. Λοβέρδου και όπως δήλωσε απηχεί τις προσωπικές τους απόψεις. Σημειωτέον πάντως ότι η κίνηση είναι πρωτόφαντη στα χρονικά των επιτροπών, μέσα σε δύο εβδομάδων εξεταστικό έργο να βγάζει ένα κόμμα συμπεράσματα. Βουλευτές της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι μπορεί να υποκρύπτει σπουδή στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται με τον αυτοχριζόμενο ως «ψυχή του ΠΑΣΟΚ» κ. Ευ. Βενιζέλο, ή και ακόμη προπομπό για μία ηρωική αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τις εργασίες της εξεταστικής.

Συνοψίζοντας, πάντως, τα πεπραγμένα της εβδομάδας, ο ταξίαρχος Γιαννόπουλος, αν και πρόεδρος της τεχνοοικονομικής επιτροπής για τους TOR, δεν μπόρεσε να εξηγήσει το παιχνίδι με τις ημερομηνίες που αποκάλυψε η «K», ούτε επίσης ο συνταγματάρχης Χατζηγιαννίδης, που υπερασπίσθηκε μέχρι τέλους την αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα των TOR, που κατά δήλωση των αρμοδίων παραμένουν ανενεργοί ελλείψει ανταλλακτικών και διασυνδέσεως, αν και τους προμηθευτήκαμε το 2000 με κατεπείγουσες διαδικασίες. Αντιθέτως, άφησαν εκτεθειμένο τον κ. Σμπώκο για τις προσωπικές παρεμβάσεις και χειρισμούς του στο παιχνίδι των προσφορών για το ρωσικό αντιαεροπορικό. Τέλος, ο αντισυνταγματάρχης Μεϊμάρης δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα, έως υπόνοιες για τις συνθήκες προμήθειας των ραντάρ TPQ.

Δημοσίευμα-κόλαφος περί TPQ 37

Ενα πρόσφατο μόλις δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού αμυντικών θεμάτων «Defense News» συνιστά κόλαφο για τις σημερινές επιχειρησιακές δυνατότητες των παρωχημένης τεχνολογίας αμερικανικών ραντάρ TPQ 37, τα οποία προμηθεύτηκε η χώρα μας το 2000 και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί. Την ίδια ώρα, που οι συνθήκες προμήθειας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος διερευνώνται από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, το ίδιο βγαίνει περίπου άχρηστο από τους ίδιους τους Αμερικανούς επιτελάρχες στον πόλεμο του Ιράκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της 11ης Οκτωβρίου του «ευαγγελίου», όπως χαρακτηρίζεται, στα εξοπλιστικά πράγματα.

Απέτυχε

Η επιχειρησιακή δεινότητα των ραντάρ TPQ και μάλιστα στο πεδίο της μάχης αποτέλεσε αντικείμενο εργώδους προσπάθειας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταφανεί ως το πλέον αξιόπιστο διεθνώς. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος κατά την εξέταση του τελευταίου μάρτυρα, συνταγματάρχη M. Μεϊμάρη, την περασμένη Πέμπτη, θριαμβολογούσε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις επιδόσεις του οπλικού συστήματος στις επιχειρήσεις του Ιράκ. Και ιδού το απόσπασμα από το δημοσίευμα του «D.N.»: «Προτού ο στρατός των ΗΠΑ τοποθετήσει στο Ιράκ το ηλικίας 20 ετών σύστημα εντοπισμού πυρών AN/TPQ-37, η υπηρεσία ανέπτυξε καινούργιο λογισμικό, ώστε να αναβαθμίσει το σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, μία τουλάχιστον υπηρεσιακή μονάδα δήλωσε ότι το αναβαθμισμένο σύστημα απέτυχε να κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε: να ανιχνεύει πυρά όλμων. Για τα μέλη της 1ης Στρατιάς, του 3ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων, το TPQ-37 αποτελούσε περισσότερο πρόβλημα, παρά πλεονέκτημα. H μονάδα του Ιράκ δέχθηκε πυρά όλμων τουλάχιστον σε σαράντα περιπτώσεις, αλλά το σύστημα κατάφερε να τα εντοπίσει μόνον τρεις φορές. H στρατιά υπέστη περίπου 10-15 τραυματισμούς από όλμους». O αρχηγός της στρατιάς Gregory Reilly δήλωσε: «Σταματήσαμε, γυρίσαμε το ραντάρ ανάποδα, οι τεχνικοί επεξεργάστηκαν τον προγραμματισμό του λογισμικού. Δοκιμάσαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό». H μονάδα έβαλλε ακόμη και κατά των δικών της όλμων, σε μια προσπάθεια να επιλύσει τα ελαττώματα του συστήματος. Ακόμη και υπό καλύτερες συνθήκες, το σύστημα κατάφερε να εντοπίσει μόνο μία από τις πέντε βολές. O αρχηγός Reilly δήλωσε: «Απλώς δεν πιστεύω ότι το σύστημα ήταν αξιόπιστο. Δεν νομίζω ότι λειτούργησε…».

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες το ραντάρ θα δοκιμασθεί για τρίτη φορά στα ελληνικά πεδία βολής, ύστερα από δύο προηγούμενες αποτυχημένες δοκιμές, πέρυσι το καλοκαίρι και τον Δεκέμβριο. Προφητικές όμως αποδεικνύονται οι επισημάνσεις που έγιναν στις 22 Νοεμβρίου 1999 του τότε διευθυντού της ΔΑΣΠ, ταξιάρχου Χαρ. Κατσογριδάκη. Αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του: «…Την περίοδο που εγκρίθηκε η προμήθειά τους, το 1995, ήταν τα μόνα που κυκλοφορούσαν στην αγορά κι έτσι δεν υπήρχε η δυνατότητα συναξιολόγησής τους και η προμήθειά τους έγινε μέσω διακρατικής συμφωνίας με απευθείας ανάθεση. Κατά το διάστημα όμως που επακολούθησε, η εξέλιξη υπήρξε ραγδαία και ήδη στη διεθνή αγορά εκτός των TPQ-37 κυκλοφορούν τα Cobra (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ) και το Arthur (Σουηδία, Νορβηγία). Ηδη το ΓΕΣ/ΔΠΒ με επιτόπου επίσκεψη διεπίστωσε τις κατ’ αρχήν δυνατότητες του Cobra, ενώ αναμένονται αποτελέσματα για το Arthur. Από τις μέχρι τώρα βολές που έγιναν για διαπίστωση των δυνατοτήτων των δύο TPQ διαπιστώθηκαν προβλήματα, τα οποία αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των προδιαγραφών τους… Προκειμένου το ΓΕΣ να αποφύγει δυσμενή σχόλια από «καλοθελητές» για δήθεν μεροληπτική στάση και εμμονή υπέρ της Reython, προτείνει:

– Επιχειρησιακή δοκιμασία όλων των ραντάρ σύμφωνα με τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις, σε συγκεκριμένο πεδίο βολής, με διαφορετικά διαμετρήματα πυρών προκειμένου να γίνει προεπιλογή εκείνων που θα καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις, όπως έγινε και με τα άρματα και πρόκειται να γίνει και με τα ελικόπτερα.

– Διακοπή ή αναβολή των διαπραγματεύσεων με τη Raytheon.

– Από την παραπάνω διαδικασία το ΓΕΣ θα οδηγηθεί στη σωστή επιλογή, ενώ οποιαδήποτε εκκρεμότητα της υπάρχουσας κατάστασης οξύνει το πρόβλημα και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

– Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις επί των παραπάνω, εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση του κ. ΥΕΘΑ.

Αντ’ αυτών και παρά τις υπογραφές ολόκληρης της ηγεσίας του ΓΕΣ, ο τότε ΥΕΘΑ κ. Τσοχατζόπουλος προσέθεσε στο σχετικό έγγραφο «όπως αρχική απόφαση προμηθείας». Αποτέλεσμα, τέσσερα χρόνια από τότε τα ραντάρ δεν έχουν γίνει αποδεκτά από το στράτευμα.

Σε εξεταστικό μαραθώνιο, εν τω μεταξύ, μπαίνει από σήμερα η επιτροπή των εξοπλισμών, αφού έχουν προγραμματισθεί μέσα στις τρεις επόμενες ημέρες να εξετασθούν 11 συνολικώς αξιωματικοί προκειμένου να τελειώσει ο πρώτος γύρος των στρατιωτικών μαρτύρων και να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εξετάσεις των πολιτικών προσώπων με πρώτους υπό εξέτασιν τους πρώην και νυν γενικούς γραμματείς του ΥΕΘΑ κ. I. Σμπώκο, Σ. Τραυλό και Γ. Ζορμπά. Οι μάρτυρες που με ομοφωνία των κομμάτων και με τον απαιτούμενο αυτοπεριορισμό θα εξετασθούν από σήμερα θα είναι οι κ. M. Κοντραφούρης, αντιστράτηγος ε.α., Π. Καράμπελας, αντιπτέραρχος ε.α., Θ. Δίγγας, συνταγματάρχης, K. Παναγιωτάκης στρατηγός ε.α, Δ. Τσιλινίκος, ταξίαρχος ε.α., Αθ. Τζογάνης και Γ. Αντωνετσής, πτέραρχοι ε.α., M. Παραγιουδάκης, στρατηγός ε.α, Γ. Βλάχος, συνταγματάρχης, Αθ. Νικολοδήμος και Π. Μαυροδόπουλος, αντιστράτηγοι ε.α.


Ευθύνες σε Τσοχατζόπουλο, Σμπώκο

Απευθείας στον πρώην υπουργό Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο και τον τότε γενικό διευθυντή εξοπλισμών κ. I. Σμπώκο παρέπεμψε χθες τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς ο αντιστράτηγος ε.α. κ. M. Κοντραφούρης, προκειμένου να λάβουν απάντηση, γιατί πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, η ομόφωνη εισήγηση οκτώ ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών με καταληκτική υπογραφή, αυτή του τότε αρχηγού ΓΕΣ κ. K. Παναγιωτάκη, που υπεδείκνυαν στον υπουργό ότι θα έπρεπε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την RΑΥΤΗΕΟγια τα ραντάρ TPQ-37 και να συνεξετάσει και τα άλλα, πλέον σύγχρονα, συστήματα που υπήρχαν στην αγορά. Στο αρχείο εξάλλου της τότε γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, του Συμβουλίου Αμυνας και του ΚΥΣΕΑ θα αναζητηθεί με τη μελέτη των πρακτικών που ζητήθηκαν, η απάντηση στο μέγα ερώτημα με τις ημερομηνίες της προμήθειας του TOR και των προσφορών που τέθηκαν τελευταία στιγμή με τα φαξ που απέστειλε ο κ. Σμπώκος.

Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι σήμερα ο κ. Κοντραφούρης έχει ανακληθεί από την εφεδρεία και κατέχει ως μετακλητός υπάλληλος τη θέση του αναπληρωτού διευθυντού αμυντικής βιομηχανίας και έρευνας, διεύθυνση που υπάγεται στον γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Αμύνης κ. Ζορμπά. «Μας παγίδευσε η Ν.Δ., πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο», διετάθη ο κ. A. Λοβέρδος, πλην όμως ο κ. Βενιζέλος, στον οποίο ανέφερε τη σημερινή του ιδιότητα, δεν αμφισβήτησε την αξιοπιστία του, ούτε υπαινίχθη ότι είναι «βαλτός» μάρτυρας. O κ. Κοντραφούρης εκλήθη στη Βουλή, απλώς, ως ένας από τους αξιωματικούς που συνυπέγραψαν το υπόμνημα προς την ηγεσία του υπουργείου το 1999.

O ίδιος απάντησε πάντως σαφώς σε ερώτηση του κ. Λ. Ζαγορίτη, ότι όσα χρόνια ήταν ο ίδιος υπαρχηγός του ΓΕΣ και μετέπειτα επιθεωρητής, ουδέποτε υπήρξε τέτοια αντίθεση και διαφοροποίηση του στρατεύματος από επιλογή οπλικού συστήματος. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν υπήρχε κατεπείγουσα ανάγκη προμηθείας των ραντάρ: «Αν υπήρχε επείγον, δεν θα έλεγε η ιεραρχία να σταματήσει η προμήθεια. Ηδη είχε συνυπολογιστεί το δεδομένο αυτό». O μάρτυρας είπε ότι η εισήγηση έγινε με δεδομένο ότι υπήρχε προηγούμενη πικρή εμπειρία από τα δύο πρώτα ραντάρ, που είχε προμηθευτεί η χώρα μας με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ και από τα οποία προέκυπτε ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν ήταν όπως τα παρουσίαζε η εταιρεία. «Με δεδομένα τα προβλήματα, που ήταν φανερό ότι παρουσίαζε αυτό το συγκεκριμένο σύστημα, πιστεύω προσωπικά, θα έπρεπε να σταματήσουμε και να πούμε ότι κάτι συμβαίνει εδώ», απάντησε σε σχετική ερώτηση της κ. Ασημίνας Ξηροτύρη (ΣΥΝ), ενώ απαντώντας στον κ. I. Πατσιλινάκο (KKE) παραδέχθηκε ότι «ήταν υπερβολική η προκαταβολή του 90% του τιμήματος, με δεδομένο ότι δεν γνωρίζαμε το τελικό προϊόν»

Σε ερώτηση του κ. X. Ζώη τι θα μπορούσε να είχε πράξει ο τότε υπουργός, ο κ. Κοντραφούρης απάντησε ότι είναι θέμα του υπουργού να καλέσει τον αρχηγό ΓΕΣ ή την αρμόδια γενική διεύθυνση Εξοπλισμών, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι επιβαλλόταν να ρωτήσει ειδικά την ΓΔΕ, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να απαντήσει αν ρωτήθηκε ο κ. Σμπώκος. Απαντώντας σε ερωτήσεις των κ. Ζώη και Βενιζέλου ο μάρτυρας είπε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος πέραν του προφορικού για να ενημερωθεί ο υπουργός επί των αντιρρήσεων που υπήρχαν, ούτε θα μπορούσε να είχε συγκληθεί εκ νέου το ΣΑΓΕ.

Πάντως ούτε χθες δεν απέφυγε η εξεταστική επιτροπή την πεπατημένη των εντάσεων. Αφορμή αυτή τη φορά το «προπόρισμα» που έβγαλε την περασμένη Παρασκευή υπό τη μορφή προσωπικών απόψεων για τις εξεταζόμενες υποθέσεις ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή κ. A. Λοβέρδος. Στην αρχή μάλιστα της συνεδριάσεως ο κ. B. Πολύδωρας ήταν οξύς στις εκφράσεις του, όπως και ο κ. Λοβέρδος, που κατηγόρησε για πολιτική παρέμβαση και εκτίμηση τη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της επιτροπής κ. I. Τραγάκης.


Οξείες επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ

Σε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της Ν.Δ. για το ζήτημα των εξοπλισμών προχωράει το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά πως η θέση του υπουργού Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου έχει αποδυναμωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υποβαθμιστεί η πολιτική σημασία συνολικά της όποιας κατάληξης του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να «ακυρωθεί» πολιτικά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης καθώς, εκτός των άλλων, εκτιμά πως το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής θα ανάψει το «πράσινο φως» για να διερευνηθεί ο φάκελος του Χρηματιστηρίου, με αιχμή τη δράση της ΔΕΚΑ την περίοδο πριν και μετά τις εκλογές του 2004. Είναι προφανές, πως εάν η Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς δεν οδηγήσει σε επιβαρυντικά για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει από καλύτερες θέσεις άμυνας, τη «μάχη» για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Χρηματιστηρίου.

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν πως είναι απαραίτητο να πέσουν οι τόνοι σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα, παρότι σπεύδουν να προσθέσουν πως την πρώτη κίνηση στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν οι «ακραίοι» βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι πιέζουν για την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας με την κατάθεση ερωτήσεων και επερωτήσεων για τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

«Να τελειώνουμε»

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η χθεσινή παρέμβαση του κ. A. Λοβέρδου (μέσω του «Αλφα 98,9»). O κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «αν συνεχίσουν έτσι, δημιουργείται ένταση και δεν είναι δυνατόν μια πολιτεία να πορεύεται έτσι». Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πως τυχόν παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής θα δημιουργήσει προσκόμματα στη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «H Ν.Δ. θέλει να φτάσουμε στον Γενάρη. Πρέπει να τελειώσουμε. Την εκλογή του αρχηγού του κράτους δεν την σκέφτονται; Τι θέλουν επιτέλους, μάλλον δεν το έχουν αποφασίσει», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Αμυνας κ. A. Τσοχατζόπουλος, τα πεπραγμένα του οποίου διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή, ζήτησε εκ νέου η έρευνα να επεκταθεί και στη θητεία του κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου. Οπως δήλωσε (στον «Φλας»), «η λογική που χρησιμοποίησαν εναντίον μας ισχύει στην προκειμένη περίπτωση πολύ περισσότερο για τον κ. Σπηλιωτόπουλο».

Τέλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. K. Γείτονας ανέφερε πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις «η κυβέρνηση είναι πλέον υπόδικη στον ελληνικό λαό».


Ατόπημα Βενιζέλου χάριν προσωπικών φιλοδοξιών

Ξεπερνώντας και πάλι τα εσκαμμένα και χάριν των προσωπικών του φιλοδοξιών, ο κ. Ευ. Βενιζέλος λίγο έλειψε να τινάξει χθες για μια ακόμη φορά στον αέρα την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τους εξοπλισμούς. Μέσα σε έναν καταγγελτικό ορυμαγδό με άκρως ανοίκειες και προσβλητικές εκφράσεις έφθασε μέχρι του σημείου να επιχειρήσει ακόμη και υπονόμευση του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Μόσχα και να υποσκάψει τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας εν όψει των εκκρεμών κρίσιμων εθνικών προβλημάτων. Οι αφορισμοί του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ., που έκαναν ευθέως λόγο για αντεθνική συμπεριφορά, που αποσκοπεί να θέσει σε πολιτική ομηρεία την προσπάθεια του πρωθυπουργού. Προκάλεσαν όμως αρνητική εντύπωση και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Γρ. Νιώτης, που μιλώντας σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι είπε ότι δεν θα έπρεπε να χειριστεί ο κ. Βενιζέλος έτσι το θέμα.

Θέλοντας να εμφανιστεί ως ο αδιαμφισβήτητος πόλος ενότητας του ΠΑΣΟΚ και παρά τις προσεκτικές αποστάσεις που παίρνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου από τα πεπραγμένα των υπό εξέτασιν υποθέσεων με πρωταγωνιστές τους κ. A. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου, ο κ. Βενιζέλος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε χθες στην εξεταστική επιτροπή ότι ο πρωθυπουργός «αντί να πάει να θέσει άλλης τάξεως θέματα πάει και παρακαλεί στη Μόσχα να πάρει ένα έγγραφο για να στηρίξει μια υπόθεση, η οποία έχει παταγωδώς καταρρεύσει». O κ. Βενιζέλος επανέλαβε τα περί μείζονος πολιτικού προβλήματος που γεννάται από τη θέση που εξέφρασε ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. E. Αντώναρος ότι δεν είναι νομότυπη η εγγυητική επιστολή της ρωσικής κυβερνήσεως για τα αντιαεροπορικά TOR. Μάλιστα, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να κατατεθεί από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού το πρόγραμμα του ταξιδιού του και αν τυχόν θα διαπραγματευθεί για τους TOR: «Θέλω να ξέρω αν θα διαπραγματευθεί, αν παίρνει πάνω του την υπόθεση ή θα συζητήσει ή θα εκλιπαρήσει για ένα άλλο χαρτί με τον Πούτιν ή με τον Ρώσο ομόλογό του. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο πρωθυπουργός για να καλύψει τον υπουργό του και για να στηθεί μια υπόθεση». Οι τελευταίοι αφορισμοί προκάλεσαν την έκρηξη  του κ. Χρ. Ζώη, που διερωτήθηκε αν τις απόψεις του κ. Βενιζέλου ενστερνίζεται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πόσω μάλλον που ο κ. Παπανδρέου διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας σοβαρές διπλωματικές αποστολές. «Εκτοξεύετε ρουκέτες χάριν εντυπωσιασμού και όχι μόνον. Εδώ υπάρχει απόπειρα υπονόμευσης της διπλωματικής πρωτοβουλίας. Αλλο να εκφράσεις μία υπόθεση και άλλο να σπεύδεις να δέσεις χειροπόδαρα προδικάζοντας την τύχη ενός σοβαρού διπλωματικού ταξιδιού. Δηλαδή στήνουμε μία συνωμοσία για να χτυπήσουμε το ΠΑΣΟΚ;»

«Εχουμε χρέος να είμαστε ενήμεροι κάποιων εξελίξεων που μπορεί να συγκροτούν και παιχνίδι εις βάρος μας», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος, για να σχολιάσει ο κ. Ελ. Ζαγορίτης: «H κυβέρνηση οφείλει να  εργάζεται για να αρθούν οι ζημιές ή οι συνέπειες από τις συμβάσεις που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες επιβαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο. Το ΠΑΣΟΚ με ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο τορπιλίζει το ταξίδι του πρωθυπουργού. Το μόνο που δεν ζήτησε ο κ. Βενιζέλος ήταν να συνοδεύσει ο ίδιος και μέλη της εξεταστικής τον πρωθυπουργό στη Μόσχα. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σ’ αυτόν τον κατήφορο. H προσπάθεια του αποπροσανατολισμού, συνδυασμένη με τις καθυστερήσεις και με τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων, δεν θα περάσει».


Αντιπερισπασμός μεσαζόντων στην Εξεταστική

Τη γνωστή ταινία «Σεξ, ψέματα και βιντεοκασέτες» προσαρμοσμένη στις περιστάσεις και παραφρασμένη ως «Σεξ, ψέματα, τραπεζικοί λογαριασμοί και CD» θύμιζε η χθεσινή έναρξη των εργασιών της εξεταστικής. Δύο δημοσιεύματα της «Αυριανής» και της «Απογευματινής» ανέβασαν το θερμόμετρο, αφού προκαλούν κατά τα φαινόμενα ενδεχομένως και ανατροπή  των ημερομηνιών για τη λήξη των εργασιών της επιτροπής. Τα δύο μεγάλα κόμματα αλληλοκατηγορούνται πλέον είτε -κατά το ΠΑΣΟΚ- ότι η κυβερνητική πτέρυγα επιδιώκει περαιτέρω παράταση σε κρίσιμο για τις πολιτικές διεργασίες χρονικό διάστημα των εργασιών, είτε -κατά τη Ν.Δ.- ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να μη ριφθεί άπλετο φως στην πιο σκοτεινή πλευρά των εξοπλισμών, που είναι οι μίζες και το αλισβερίσι.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τραπεζικούς λογαριασμούς με εκατομμύρια δολάρια, που διοχετεύθηκαν από τη ρωσική προμηθεύτρια εταιρεία ANTEY προς την εταιρεία-φάντασμα υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων DRUMILAN. Ηδη απ’ όλες τις πτέρυγες της επιτροπής έγινε λόγος για διερεύνηση τυχόν λογαριασμών με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής. «Πάντως», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, «η αναφορά απλώς αριθμών συνιστά φθηνό αντιπερισπασμό». Γίνεται επίσης λόγος στα δημοσιεύματα για βιντεοκασέτες που τελικώς είναι σε μορφή CD και παρουσιάζουν τον πρώην συνεργάτη του υπουργού Αμύνης κ. T. Γκουριώτη κατά την προ μηνός επίσκεψη του κ. Σπηλιωτόπουλου στη Μόσχα, σε ιδιωτική συνάντηση σε καζίνο της Μόσχας  μαζί με γυναίκα στέλεχος της σημερινής διαδόχου της ANTEY, ROSOBARONEXPORT και τον κ. Λ. Μπαρτζώκα, εκπρόσωπο της εταιρείας και στέλεχος της INDUSTRIAL SOLUTIONS, που διαδέχθηκε την DRUMILAN. Την κλήτευση για κατάθεση του κ. Γκουριώτη είχε ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. M. Τζίμας. Χθες με το αίτημα συντάχθηκαν και οι κ. Λοβέρδος και Ευ. Βενιζέλος.

Αργά το μεσημέρι πέρασε από τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών στη Βουλή ο κ. Γκουριώτης. Προφανώς αμυνόμενος και με ειρωνικό ύφος είπε ότι τον κ. Μπαρτζώκα, που είναι δημόσιος υπάλληλος της ρωσικής κυβερνήσεως,  του τον σύστησε, όπως και στον υπουργό Αμυνας, ο κ. Γ. Ζορμπάς στη δεξίωση της ρωσικής πρεσβείας τον περασμένο Μάιο. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μπαρτζώκας, που είναι μέρος της ρωσικής αποστολής, συνόδευε τον κ. Ζορμπά στο ταξίδι του το καλοκαίρι στη Ρωσία. Το απόγευμα, που ρωτήθηκε σχετικά στην επιτροπή, ο κ. Ζορμπάς διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Γκουριώτη, λέγοντας ότι δεν είχε προσωπική γνωριμία με τον κ. Μπαρτζώκα. O ίδιος δεν είχε δεχθεί τη συμμετοχή του στις συζητήσεις, διότι δεν εκπροσωπούσε τη ρωσική εταιρεία.

Αντιθέτως μάλιστα, τόνισε ο κ. Ζορμπάς, ήταν ο κ. Γκουριώτης που του γνώρισε τον κ. Μπαρτζώκα στη ρωσική πρεσβεία και μάλιστα ο γ.γ. τον επέπληξε γιατί συνδιαλέγετο με κάποιον χωρίς επίσημη ιδιότητα.

Τα επίμαχα CD

Κανένας από τους βουλευτές, που μετέχουν στην εξεταστική, δεν παραδέχθηκε ότι έχει δει τα επίμαχα CD  πλην του κ. Σ. Κεδίκογλου, που είπε στους δημοσιογράφους ότι έχει δει κάποιες αντίστοιχες φωτογραφίες, πληροφορίες όμως της «K» αναφέρουν ότι και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. τις έχουν δει. Ούτως ή άλλως ζητήθηκε πάντως να κατατεθούν στην επιτροπή. O κ. Κεδίκογλου, που διεξάγει έρευνα για λογαριασμό της εξεταστικής λόγω γνώσεως των Ρωσικών και των σπουδών του στη Μόσχα, έκανε λόγο για τραπεζικούς λογαριασμούς, «από τους οποίους φαίνεται ο δρόμος των χρημάτων». O ίδιος είχε ρωτήσει τόσο τον κ. Σμπώκο, όσο και τον κ. Τραυλό, αν θα εκπλαγούν βλέποντας λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων να διοχετεύονται από την ANTEY στην DRUMILAN. Ναι, απάντησαν κι οι δύο, δεδομένου ότι τίποτε από τα αντισταθμιστικά δεν υλοποιήθηκε. O κ. Κεδίκογλου βρίσκεται ήδη στα ίχνη λογαριασμών «με κεφάλαια που δεν δικαιολογούνται να διακινούνται», ενώ έκρινε ότι ενδεχομένως τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να φανούν από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου. O ίδιος αρνείται να δώσει περισσότερα στοιχεία, κρίνει όμως ότι πλέον επίμαχη περίοδος είναι αυτή της υπουργίας Γ. Παπαντωνίου.


Παράταση εργασιών και «πράσινο φως» για λογαριασμούς

Με έκδηλη αγωνία, που ξεκίνησε από την έκφραση θερμών παρακλήσεων και κατέληξε στην απειλή αποχωρήσεως, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ευθέως να μη συμπέσει η έκδοση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής με το επικείμενο συνέδριό του, αφήνοντας κατά μέρος το επιχείρημα που κράδαινε τις τελευταίες ημέρες περί χρονικής συμπτώσεως καταλήξεως των εργασιών της επιτροπής με την προεδρική εκλογή. Το ρόλο του «διαπραγματευτή» για την ημερομηνία λήξεως των εργασιών, σήκωσαν κυρίως οι κ. A. Λοβέρδος και A. Ακριβάκης. H τυχαία (;) απουσία του κ. E. Βενιζέλου απέτρεψε μια ιδιαίτερα έντονη συζήτηση και ενδεχομένως τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ  «παίζει το δικό του παιχνίδι» καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής.

Η αρχική πρόταση του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής ήταν να κλείσει τις εργασίες της η επιτροπή στις 20 Ιανουαρίου με την έκδοση πορίσματος. Αντέδρασε, αμέσως, ο κ. Ακριβάκης αναφέροντας ότι η ημερομηνία συμπίπτει με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που αρχίζει την ίδια ημέρα. «Υποβάλλουμε θερμή παράκληση και από την καρδιά μας να βοηθήσετε να επωφεληθούμε των ημερών, που η Βουλή λόγω προϋπολογισμού παραμένει ανοικτή και το Σαββατοκύριακο (18 – 19 Δεκεμβρίου) και να συνεχίσουμε τις εργασίες μας», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος που αντιπρότεινε να κλείσουν οι εργασίες στις 21 Δεκεμβρίου «με το πόρισμά μας, με ομοφωνίες με ό,τι θέλετε. Σας παρακαλώ ιδιαιτέρως και ως κοινοβουλευτική ομάδα με ειλικρινή διάθεση, να βοηθήσετε να μην έχουμε διαδικασίες συμπτωτές». «Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Λοβέρδου να απαλλάξουμε το νέο έτος από αυτά, αλλά αυτό θα το κάνετε στο συνέδριο. Παλαιοημερολογίτες και εκσυγχρονιστές εκεί πρέπει να συναντηθείτε», απάντησε με χιούμορ ο κ. Γ. Καλαντζής. Επεσαν πολλές ημερομηνίες, αλλά και προτάσεις στο τραπέζι. Για τις 18 Ιανουαρίου έκαναν λόγο συμβιβαζόμενοι οι νεοδημοκράτες, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλ. Παπαηλίας ζήτησε να μη δοθεί καμιά παράταση και ήταν ο μόνος που στην τελική ψηφοφορία καταψήφισε και τη μικρή παράταση ώς τις 21 Δεκεμβρίου. Κουβέντα στη κουβέντα ο κ. Αλ. Ακριβάκης απείλησε με αποχώρηση, ενώ KKE και Συνασπισμός συμφώνησαν με την τελική πρόταση Τραγάκη για κλείσιμο των εργασιών στις 14 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ διακομματικό πράσινο φως για να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες και αφορούν περίεργες διακινήσεις ποσών εκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες εξωχωρίων ή φορολογικών παραδείσων, δόθηκε εν μέσω διαξιφισμών χθες στην εξεταστική επιτροπή.

Το θέμα είχε θέσει προχθές ο κ. Πολύδωρας και επανήλθε χθες ο κ. Ζαγορίτης, ζητώντας να κινηθεί η επιτροπή προς την κατεύθυνση της δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών στις τράπεζες της Κύπρου (Popular Bank) και της Ελβετίας (Credit Agricole Indosuez). Με την πρόταση συμφώνησε ο κ. Λοβέρδος, αν και εξέφρασε την επιφύλαξη ότι κακώς γίνεται συνειρμός με την κατάθεση ρευστού χρήματος (25 εκατ. δολάρια) από την ANTEY προς την DRUMILAN. Σύμφωνοι με το άνοιγμα των λογαριασμών ήσαν και οι βουλευτές του KKE και του ΣΥΝ, που επέμειναν ότι θα πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων χάριν του ουσιαστικού έργου της επιτροπής.

Αίφνης ετέθη το ερώτημα, τι θα γίνει αν κάποιοι λογαριασμοί έλθουν μετά το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής. O βουλευτής της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη, απάντησε ότι ούτως ή άλλως στις 14 Ιανουαρίου θα κατατεθεί το πόρισμα. O πρόεδρος της επιτροπής κ. I. Τραγάκης ήταν επιφυλακτικός, προσθέτοντας ότι από ημέρα σε ημέρα αναμένει το φάκελο από τη Ρωσική Δικαιοσύνη με τα πορίσματα των εκεί ερευνών και εν πάση περιπτώσει η επιτροπή θα πορευθεί με ό,τι προκύψει.


«H πιάτσα γνωρίζει ότι δόθηκαν προμήθειες»

Μια απολύτως φιλική -μέχρι εγκαρδιότητας- σχέση με τον πρώην υπουργό Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο απεκάλυψε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τους εξοπλισμούς, ο επιχειρηματίας – εκδότης κ. I. Γιαννίκος, ο άνθρωπος που, κατά δήλωσή του, ήταν αυτός  που «έστρωσε» τη δουλειά των ρωσικών TOR στην Ελλάδα. Ηταν αυτός που, όπως ισχυρίζεται, έφερε σε επαφή τον υπουργό, στο σπίτι του στο Ψυχικό, τον Ιούνιο του 1997, με τον περιώνυμο και υπόδικο σήμερα Μιχαήλ Βορομπιόφ, ισχυρό τότε άνδρα τής τότε προμηθεύτριας εταιρείας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Rosvoorouzhenie.

Ηταν αυτός που συνάντησε, επίσης, την άνοιξη του 1998, τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Ομήρου 8, όπου του ενεχείρισε σημείωμα, με το οποίο του γνωστοποιούσε ότι ο ίδιος είχε πετύχει, και η ρωσική πλευρά είχε αποδεχθεί, έκπτωση 20-24% στα ρωσικά συστήματα που θα επωλούντο. Και είναι αυτός ο άνθρωπος που το φθινόπωρο του 2003 απευθύνθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης -πλέον- Ακη Τσοχατζόπουλο, διαμαρτυρόμενος, πλέον, με εξώδικο πρόσκληση, γιατί δεν έκανε τίποτε, όταν άλλοι -«όπως ο υπουργός γνωρίζει»- εισέπραξαν αντί του ιδίου αμοιβή συμβούλου ή μεσάζοντα για την πραγματοποίηση πωλήσεων ρωσικών όπλων στην Ελλάδα.

Τύπος, ο οποίος συνδύαζε τον «αμετανόητο φιλοσοβιετισμό» και τον «αγνό πατριωτισμό», όπως τον σκιαγράφησαν βουλευτές, ο κ. Γιαννίκος, με μια off shore στις Σεϋχέλες, παρουσιάσθηκε χθες ενώπιον της Εξεταστικής, αραδιάζοντας ονόματα και γεγονότα, τα οποία έχουν καταστεί πλέον σύμβολα της ιστορίας για να καταδείξει τις άριστες σχέσεις τους αρχικά με το σοβιετικό καθεστώς και το πρώιμο μετασοβιετικό. Εκδότης ο ίδιος της κομμουνιστικής -χρεοκοπημένης πλέον- εφημερίδας «Πράβδα», διεκδικεί το 3% των προμηθειών από την αγορά των TOR, αν και παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή για τα ρωσικά οπλικά συστήματα από το 1992. Παρ’ όλα αυτά δηλώνει ότι ενοχλείται από τον όρο «μεσάζων» και ομιλεί για αγνά αισθήματα πίσω από την  ανάληψη της πρωτοβουλίας να βοηθήσει το «δοκιμαζόμενο ρωσικό λαό», αναλαμβάνοντας τον ρόλο μεσάζοντα για να επιτευχθεί η αγορά των ρωσικών όπλων. Περιέγραψε με γλαφυρά χρώματα το πώς μεταλλάσσονταν οι εταιρείες και τα πρόσωπα επιρροής στη μετασοβιετική Ρωσία, παρουσίασε ως «αινιγματικό, άνθρωπο πλεκτάνης και ψεύτη» τον Βορομπιόφ, ο οποίος μιλούσε άπταιστα ελληνικά, για «μπλέξιμο και απάτες». που έκανε.

Κατά τον κ. Γιαννίκο, «η πιάτσα γνωρίζει πολύ καλά ότι δόθηκαν προμήθειες» και ότι η μόνη του πικρία είναι ότι τον εγκατέλειψε και ο κ. Τσοχατζόπουλος, μη παρεμβαίνοντας στους Ρώσους για να τους υποδείξει ότι εκείνος ήταν ο μεσολαβητής στην αγορά. Αναφέρθηκε αρκετές φορές και στο μεγάλο του αντίπαλο, τον κ. Γ. Μπόμπολα, στην υπόθεση της εκδόσεως της «Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας»: «Επί μια πενταετία ήμασταν στα δικαστήρια, γιατί αμφισβήτησα τον ισολογισμό, που παρουσιάσθηκε. Ημουν διευθυντής, είχα το 50% και παρουσιάστηκε ότι είχαμε απώλειες 100 εκατομμύρια, ενώ είχαμε κέρδη εκείνη την εποχή. Αυτό το εγχείρημα έφτιαξε τον άλλο δισεκατομμυριούχο, που διευθύνει σήμερα την οικονομική πολιτική της Ελλάδος, τον κ. Μπόμπολα».

Ο ίδιος, απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Ζώη, είπε ότι μια σχετική αγωγή κατά των πέντε ρωσικών εταιρειών θα την επανακαταθέσει, διεκδικώντας προμήθεια 24.000.000 δολαρίων, τα οποία όπως μεγαλοθύμως διαβεβαίωσε θα τα δωρίσει στο ελληνικό κράτος. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατεβλήθη χθες κάθε προσπάθεια για να μειωθεί η αξία της καταθέσεως του κ. Γιαννίκου, αλλά και του κ. Καμπούρογλου, ο οποίος εξετάσθηκε το απόγευμα: «Φαίνεται», τόνισε ο κ. Αν. Λοβέρδος, «ότι υπάρχει θέμα μεσαζόντων, όχι των αντιπροσώπων, αλλά αυτών που κινούνται στη “σχετική” αγορά με βάση τον “αέρα”, προσφέροντας ή μη υπηρεσίες, αποσκοπώντας στην κερδοσκοπία. Συκοφαντούν με δηλώσεις και δεν αντέχουν τη βάσανο της δικαστικής κρίσης».

Β Ενδεχομένως ο κ. B. Καμπούρογλου να είναι ο πρώτος μάρτυρας, που θα κρατηθεί για ψευδορκία, καθώς όπως έκανε γνωστό ο κ. Λυκουρέντζος από την κατάθεσή του προέκυψαν σαφείς αντιφάσεις. O κ. Καμπούρογλου ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την DRUMILAN.


Ρωσικό «όχι» στην Εξεταστική

Σημαντικό πλήγμα στη διαλεύκανση της σκοτεινής υποθέσεως της προμηθείας των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, δόθηκε χθες έξωθεν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Δημοκρατίας διεμήνυσε στο ελληνικό ομόλογο υπουργείο του ότι δεν προτίθεται να αποστείλει κανένα φάκελο από τους 93, που είχε γνωστοποιήσει ότι θα σταλούν.

Οι φάκελοι αφορούν το σύνολο της δικογραφίας και της έρευνας που διεξάγεται στη Ρωσία επί μήνες για τη διασύνδεση της διαχείρισης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR με σειρά κακουργηματικών πράξεων, οι οποίες ήδη έχουν διαπιστωθεί και αφορούν το μακρύ και δαιδαλώδες ταξίδι των μιζών σε εξωτικές τράπεζες φορολογικών παραδείσων.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. I. Τραγάκης, ενημερώνοντας χθες τους βουλευτές, οι Ρώσοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να αποσταλεί τίποτε, γιατί ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση στη Ρωσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ δεκαπενθημέρου η ρωσική πλευρά γνωστοποίησε ότι σχετικά διαβιβαστικά βρίσκονταν στον ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, που έχει ζητήσει η επιτροπή. Τίποτε εξάλλου δεν υπάρχει από την πλευρά των λογαριασμών της εταιρείας – φάντασμα Drumilaκαι των καταθέσεων, που έχουν γίνει στα διάφορα παρακλάδια και θυγατρικές της από την προμηθεύτρια ΑΝΤΕΥ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. A. Λυκουρέντζος επέμεινε ότι παρά το γεγονός ότι δεν θα σταλούν τα έγγραφα από τη Ρωσία, ο ίδιος κρίνει ότι θα πρέπει να αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, έγγραφο με το αίτημα της ασκήσεως ποινικής διώξεως για ψευδορκία του μάρτυρα κ. Βλ. Καμπούρογλου, ο οποίος, κατά το βουλευτή, σε τέσσερα τουλάχιστον σημεία της εξετάσεώς του, υπέπεσε σε αντιφάσεις.

Τα τέσσερα σημεία αιχμής είναι η μετοχική σύνθεση της ελληνικής Drumilan, καθώς και της DrumilaInternational και DrumilaOffset, η κίνηση των λογαριασμών της εταιρείας, η εμφάνιση ως παθητικών των ισολογισμών της και τέλος, το θέμα των μη συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ελληνικής Drumilan. O κ. Τραγάκης είπε ότι θα λάβει υπόψη του την επισήμανση του κ. Λυκουρέντζου και θα στείλει το σχετικό έγγραφο στον εισαγγελέα.

Από την πλευρά του ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική,  κ. A. Λοβέρδος γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ότι μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής, ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας του ΠΑΣΟΚ θα ασχοληθεί με τα πεπραγμένα του υπουργού Εθνικής Αμύνης, καθώς και του γ.γ. του υπουργείου κ. Γ. Ζορμπά, θεωρώντας ότι έχουν υποπέσει σε σωρεία παραπτωμάτων.

Τα μέλη της Επιτροπής θα συνέλθουν εκ νέου στις 11 Ιανουαρίου 2005 σε μια -απέλπιδα όπως αποδεικνύει η κοινοβουλευτική πρακτική- προσπάθεια καταλήξεως σε κοινό πόρισμα, σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αλ. Ακριβάκης. Το βέβαιο όμως είναι ότι θα είναι τέσσερα τα πορίσματα, όσα και τα κόμματα της Βουλής.


Πόρισμα – προάγγελος προανακριτικής

Προάγγελο σύστασης ειδικής επιτροπής της Βουλής (προανακριτικής) για τους πρώην υπουργούς Εθνικής Αμύνης του ΠΑΣΟΚ κ. Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου αποτελεί το πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Και αυτό διότι στο πόρισμα -που θα κατατεθεί την ερχομένη Πέμπτη- θα αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις των υπουργών Εθνικής Αμύνης προξένησαν βλάβη στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν διορθώνεται». Την απόφαση, όμως, θα κληθεί να λάβει η ολομέλεια της Βουλής, όταν συζητήσει το πόρισμα, και όχι η εξεταστική, η οποία δεν θα προτείνει αλλά θα καταγράφει τις θέσεις της πλειοψηφίας, όπως βεβαίως και τα συμπεράσματα της μειοψηφίας στο σύνολό της.

Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου -κατά τους βουλευτές της Ν.Δ.- από τους χειρισμούς των κ. Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου ανέρχεται το λιγότερο σε 433.678. 295 δολάρια (περίπου 113 δισ. δραχμές). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις της Ν.Δ. θα καταγραφούν σε περίπου 100 σελίδες, οι οποίες θα χωρίζονται σε τέσσερα μέρη: στο πρώτο, και πιο μακροσκελές, θα αναφέρονται τα διαδικαστικά και οι μαρτυρικές καταθέσεις. Στο δεύτερο, 23 σελίδων, θα γίνεται αναφορά στη σύμβαση των TOR-M1 και στις πράξεις και παραλείψεις των πρώην υπουργών. Στο τρίτο, 11 σελίδων, θα γίνεται αναφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη και στο τέταρτο, 8 σελίδων, στο σύστημα ΤΡQ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν καταρτίσει ένα κείμενο – φωτιά για τους πρώην υπουργούς, στους οποίους θα αποδίδουν ότι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο ως εξής:

Β Για τα εννέα συστήματα RANZIR (ερπυστριοφόρα οχήματα που μεταφέρουν τα αντιεροπορικά) προσδιορίστηκε αυξημένη και χωρίς αιτιολόγηση τιμή, που σημαίνει παράνομο περιουσιακό όφελος για την προμηθεύτρια εταιρεία, συνολικού ποσού 3.538.197 δολαρίων, με αντίστοιχη περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου.

Β Λόγω της τρίτης τροποποίησης της σύμβασης, μέσω της οποίας εγκρίθηκε η αντικατάσταση της αρχικής προμηθεύτριας ρωσικής εταιρείας από άλλη, και της έγκρισης προς αυτήν και προκαταβολής, προκλήθηκε οικονομική ζημία, ύψους 147.820.886 δολαρίων, καθώς προμηθευτήκαμε οπλικά συστήματα, τα οποία παραμένουν σε αχρηστία σήμερα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, είτε μπαίνουν σε λειτουργία αλλά χωρίς να καλύπτουν τις συμβατικές απαιτήσεις διασύνδεσης.

Β Εξ αιτίας της συνεχούς εγκρίσεως καταβολών κατά τα έτη 2002, 2003 και 2004, αν και ήταν πλέον φανερή η αδυναμία της ρωσικής πλευράς να ανακαλέσει τη σύμβαση, υπήρξε καθυστέρηση στην παράδοση όλων των συμβατικών υλικών, με χαρακτηριστικότερη του IFF και προκλήθηκε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο 11.441.312 δολαρίων.

Β Για τα αντισταθμιστικά, η συνολική ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο, από τη μη κατάπτωση της εγγυητικής και τη μη είσπραξη καταβολής ποινικής ρήτρας και των συνεχών τροποποιήσεων της αρχικής σύμβασης, ανέρχεται στα 160.000.000 δολάρια. B H παράλειψη της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μονομερή λύση της σύμβασης για τα TPQ, απαιτώντας ταυτόχρονα την κατάπτωση της εγγυητικής, προκάλεσε οικονομική ζημία ύψους 10.877.900 δολαρίων

Παραβιάσεις

Ενώ αυτά θα αναφέρονται ρητά -τα ανέπτυξε προφορικά και χθες ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. A. Λυκουρέντζος στην Εξεταστική Επιτροπή- ως ποσά που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, η πλειοψηφία εντοπίζει και άλλες παραβιάσεις της κειμένης νομοθεσίας από τους κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου, όπως ότι δεν τηρήθηκε το γράμμα και το πνεύμα του προεδρικού διατάγματος 284/89 για τους εξοπλισμούς και οι κατευθυντήριες οδηγίες.

Την επομένη εβδομάδα -πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές- θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Ν.Δ., κατά την οποία θα αποφασισθεί το πότε θα συλλεχθούν οι 60 υπογραφές των βουλευτών της για να διεξαχθεί η συζήτηση του πορίσματος στην ολομέλεια. Στο μεταξύ, ο κ. I. Τραγάκης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου την επίσπευση των διαδικασιών της δικαστικής συνδρομής  που έχει ζητηθεί για τους λογαριασμούς της «Ντρουμίλαν», κάτι που θα συμβεί. Το πιθανότερο είναι ότι, μετά και αυτά τα στοιχεία, θα συλλεχθούν οι υπογραφές που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην ολομέλεια.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε από την χθεσινή τακτική της Ν.Δ. (κατά τη συζήτηση στην οποία αναπτύχθηκαν οι σκέψεις των κομμάτων επί του πορίσματος) και την κατήγγειλε ότι επιχειρεί μέσω της μη διατύπωσης συμπεράσματος στο πόρισμα να διατηρήσει σε πολιτική ομηρεία τα στελέχη του. O κ. E. Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «χαρτοπαικτική προσέγγιση» του θέματος -«κάνουν μπλόφες, πάνε πάσο», είπε χαρακτηριστικά- και δήλωσε πως προφανώς αυτό είναι επιλογή του ιδίου του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή. «Εχει δύο γραμμές, συναίνεση στον Πρόεδρο και σύγκρουση στα υπόλοιπα», δήλωσε. O κ. A. Λοβέρδος χαρακτήρισε τη Ν.Δ. «πολιτικό δικολάβο της χειρότερης μορφής» και διερωτήθηκε για ποιον δικολαβεί. H αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να διατυπώσει τις σκέψεις της, παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρίαση.

Προκαταρκτική έρευνα για μήνυση Τσοχατζόπουλου

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος, με αφορμή τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδορκία, που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος σε βάρος του γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Ζορμπά. H έρευνα ανετέθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ευ. Κασσαλιά, ενώ τις καταθέσεις θα λάβει πταισματοδίκης. Επιπλέον το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε αίτηση του πρώην διευθυντή ενημέρωσης του υπουργείου κ. Τάσου Γκουριώτη, με την οποία ζητούσε να τεθούν υπό δικαστική μεσεγγύηση οι βιντεοταινίες, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» και «Αυριανή», τον εμφανίζουν να συναλλάσσεται με εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας, που προμήθευσε στην Ελλάδα τους Tor Μ1.

Στην αίτησή του ο κ. Γκουριώτης ζητούσε να οριστούν ως μεσεγγυητές εκ μέρους της «Ελευθεροτυπίας» ο κ. Θ. Τεγόπουλος και εκ μέρους της «Αυριανής» ο κ. Γ. Τσιρογιάννης. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ενδεχόμενης αλλοίωσης του περιεχομένου των βιντεοταινιών από τους κατέχοντες, αφού ουσιαστικά από το περιεχόμενό τους προκύπτουν οι ισχυρισμοί τους. Σημειώνεται ότι ο κ. Γκουριώτης έχει καταθέσει αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των συντακτών και των εκδοτών των δύο εφημερίδων.


Συγγνώμη από Γιάννο, Λοβέρδο ζητούν οι Ρώσοι

Δημόσια συγγνώμη αλλά και αποκατάσταση του ονόματός της ζητεί η ρωσική εταιρεία ALMAZ-ANTEY από τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι επιχειρώντας να υπερασπιστούν πεπραγμένα ή παραλείψεις σε σχέση με τη σύμβαση των TOR-M1, δεν δίστασαν να διασυνδέσουν την εταιρεία με τη μαφία. Χθες έφθασε στα χέρια της προέδρου της Βουλής κ. Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη, αλλά και του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής I. Τραγάκη, επιστολή της ALMAZ-ANTEY, με εξαιρετικά σκληρές διατυπώσεις, με την επιφύλαξη προσφυγής ακόμη και σε ένδικα μέσα, και κυρίως με την απαίτηση επανόρθωσης της προσβολής που υπέστη. Από κάποιους το ύφος της επιστολής προοιωνίζεται περαιτέρω σκλήρυνση της ρωσικής πλευράς, σε επίπεδο διμερών σχέσεων. Με την τρισέλιδη επιστολή που συνέταξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας κ. Στυλιανός Γρηγορίου, η ALMAZ-ANTEY αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια της καταθέσεως του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη συνεδρίαση της 16/12/2004, διετυπώθησαν εκ μέρους του άκρως δυσφημιστικά σχόλια κατά της εταιρείας μας. Σύμφωνα με αυτά, καταλογίζεται στην εταιρεία μας ότι «είχε πέσει στα δίχτυα της ρωσικής μαφίας» και ότι δήθεν τούτο διετυπώθη εκ μέρους του υπουργού Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ιβανόφ τον Ιούνιο του 2003, δήθεν απευθυνόμενος προς τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου υπό την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος.

Προς τα εν λόγω σχόλια συνετάχθη και το μέλος τής εν λόγω επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διετύπωσε την εξής υβριστική και συκοφαντική αποστροφή: «Με τη μαφία θέλετε να συνεργαστείτε τώρα…», αναφερόμενος στη σημερινή διοίκηση της εταιρείας μας».

Οπως προκύπτει από το προηγούμενο απόσπασμα της επιστολής της ALMAZ-ANTEY προς την πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, η ρωσική εταιρεία παρακολούθησε εκ του σύννεγυς τη διαδικασία για τους TOR-M1, και μάλιστα με τη μελέτη και των πρακτικών που εξέδιδε η Επιτροπή. Παρενέβη δε όταν βεβαιώθηκε και από τα πρακτικά της Επιτροπής για το υπερασπιστικό ολίσθημα του κ. Παπαντωνίου επί του οποίου «πλειοδότησε» ο κ. A. Λοβέρδος, σε μια προσπάθεια ο πρώτος να εκφύγει των ευθυνών του και ο δεύτερος να «εισφέρει» κομματικά.

Η ALMAZ-ANTEY, συνδέοντας το κύρος και την καλή της φήμη με το κύρος της ρωσικής δημοκρατίας, καταλήγει την επιστολή της αναφέροντας: «…H εταιρεία μας υπέστη βαρύτατη ηθική βλάβη, όχι μόνο εντός της Ελλάδος, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, και ως εκ τούτου απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της καλής της φήμης και τη δημόσια συγγνώμη, τόσο εκ μέρους των ως άνω μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου, όσον και εκ μέρους Υμών, της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για την υπερβολική ανοχή Σας κατά την επίδειξη κακόβουλης και όλως συκοφαντικής αναφοράς εις βάρος της εταιρείας μας και ευθέως κατά του ρωσικού κράτους».

Η ρωσική εταιρεία μάλιστα, επιχειρώντας να καταδείξει το μέγεθος του ολισθήματος των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενη στη σύνθεση του Δ.Σ. της JSC ConcerPVO «ALMAZ-ANTEY» εμφανίζει τέσσερις υφυπουργούς αλλά και τον βοηθό του προέδρου Πούτιν να συγκαταλέγονται στα μέλη της διοίκησης της εταιρείας.


Σκευωρία βλέπει το ΠΑΣΟΚ, επιτίθεται στον Ζορμπά

Ως «σκευωρία που κατέρρευσε πλήρως» αποτιμούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, στο πόρισμα το οποίο κατέθεσαν χθες, τις υποθέσεις TOR-M1 και TPQ-37, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν πως από τις δύο συμβάσεις που υπέγραψαν τότε οι πρώην υπουργοί Αμυνας κ. A. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου το Δημόσιο είχε όφελος άνω των 71 και 19,8 εκατομμυρίων δολαρίων αντιστοίχως.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας αστοχιών και παραλείψεων του σημερινού υπουργού Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου τους τελευταίους δέκα μήνες, σε σχέση με τα ρωσικά οπλικά συστήματα TOR-M1 «έχει προκληθεί αυστηρά υπολογισμένη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, που υπερβαίνει τα 263 εκατομμύρια δολάρια». Ενώ η ζημία από τα αμερικανικά ραντάρ TPQ-37 ανέρχεται στα 71,4 εκατομμύρια δολάρια.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, άσκησαν σφοδρή κριτική στη Ν.Δ. για τους έως τώρα χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης να «ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου». Ειδικότερα, ο συντονιστής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως με βάση τα ευρήματα της Επιτροπής «καμία σκιά δεν πρέπει να μείνει πάνω από πολιτικά πρόσωπα ή στρατιωτικούς». Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως δεν στοιχειοθετείται η τέλεση κανενός ποινικού αδικήματος, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο αλλά και τον γ.γ. Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπά για κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ειδικά σε σχέση με τον υπουργό Αμυνας, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «συστηματική και ενσυνείδητη παραπλάνηση της Βουλής». Τέλος, ο κ. Κουλούρης υποστήριξε πως από τις κινήσεις λογαριασμών, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, δεν προκύπτει εμπλοκή κανενός πολιτικού προσώπου ή άλλων ατόμων που συνδέονται με την Ελλάδα, και ο κ. Καχριμάκης είπε πως εγείρονται ερωτήματα για το γεγονός ότι ανταλλακτικά για τα TOR φέρονται να έχουν φθάσει στη χώρα, αλλά χωρίς να παραλαμβάνονται από την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος

Σε δηλώσεις του, ο πρώην υπουργός Αμυνας κ. A. Τσοχατζόπουλος συνεχάρη τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ υπογράμμισε πως «αποκαλύφθηκαν τα χαλκεία της παραπληροφόρησης και οι ηθικοί αυτουργοί της πολιτικής δίωξης του ΠΑΣΟΚ». Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και «δικαιωμένος» δηλώνει και ο κ. Γ. Παπαντωνίου.

Τέλος, αργά χθες το βράδυ, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος υποστήριξε πως μέσω του σημείου 5 του πορίσματος των βουλευτών της Ν.Δ., το οποίο αναφέρεται στην τοποθέτηση των TOR-M1 στην Κύπρο, υπονομεύεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου. O κ. Βενιζέλος κάλεσε τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή να παρέμβει ώστε το συγκεκριμένο σημείο να αφαιρεθεί από το πόρισμα.


«Οι λογαριασμοί δείχνουν δρόμο»

«Οι λογαριασμοί δείχνουν δρόμο. Ας έχουμε υπομονή και θα δούμε». Με τη φράση αυτή ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αν. Λυκουρέντζος έδειξε χθες -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των βουλευτών της πλειοψηφίας για την Εξεταστική Επιτροπή- ότι η υπόθεση της διερεύνησης των προμηθειών των ρωσικών συστημάτων TOR-M1 και των αμερικανικών ραντάρ TPQ δεν έχει κλείσει ακόμη. Παράλληλα, ο κ. I. Γιανέλλης, κλείνοντας την τοποθέτησή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι «στην Ολομέλεια οι συνάδελφοι θα κάνουν το καθήκον τους, διότι υπάρχει ζημία του ελληνικού Δημοσίου» και πρόσθεσε: «Κάποιοι ευθύνονται και κάποιοι πρέπει επιτέλους να πληρώσουν», προδιαθέτοντας ακόμη περισσότερο για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής (πρώην προανακριτικής).

Βλάβη Δημοσίου

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. I. Τραγάκης δήλωσε πως προέκυψε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως δικαιώθηκε η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να είναι ανοικτά, ύστερα από το άνοιγμα των λογαριασμών στην Κύπρο που έδειξε περίεργες διαδρομές, όπως είπε. Επιπροσθέτως, υποστήριξε πως από την Εξεταστική κέρδισε η διαφάνεια καθώς συνομολογήθηκε από όλους ότι υπάρχει πρόβλημα με τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κριτική στο ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα ο κ. I. Τραγάκης άσκησε σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ: «Δεν αντελήφθησαν τίποτα μετά τόσους μήνες. Δεν έγινε τίποτα γι’ αυτούς και υποστήριξαν στο πόρισμά τους όσα ακριβώς είχαν πει πριν από την Εξεταστική. Δεν αξιολογήθηκε καθόλου η δουλειά και έρχονται με όσα υποστηρίζουν σε πλήρη αντίθεση με την κοινή γνώμη». O κ. Χρ. Ζώης χαρακτήρισε την προμήθεια ως ιδιόμορφη διαδικασία απευθείας ανάθεσης με στοιχεία διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. O κ. K. Γκιουλέκας αναφέρθηκε στην προμήθεια των Ρανζίρ, δηλαδή των συστημάτων που κατευθύνουν τα TOR- M1, τα οποία αν και είχαν προσφερθεί από τους Ρώσους με κόστος 4 εκατ. δολάρια έκαστο τελικώς αγοράσθηκαν με τιμή 4,4 εκατ. δολάρια το καθένα δίχως να προκύπτει από κανένα έγγραφο η ανάγκη αύξησης της τιμής.

Ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στην «Ντρουμίλαν», επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ της «K» ότι οι τρεις εταιρείες είναι στην πραγματικότητα μία. Παράλληλα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τον εντυπωσίασε η εμμονή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποβαθμίσει τον ρόλο αυτής της εταιρείας. «Κάποιοι βιάζονται», είπε χαρακτηριστικά, «και είναι οι ίδιοι, που μας λέγανε ειρωνικά ότι οι αριθμοί που υπήρχαν δεν ανήκαν σε λογαριασμούς, αλλά ήταν αριθμοί τηλεφώνου», εννοώντας βεβαίως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Λ. Ζαγορίτης, αναφερόμενος στα TPQ χαρακτήρισε ως μοναδική περίπτωση την προμήθειά τους, καθώς ο τότε υπουργός αγνόησε την αρνητική εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. «Πρώτα πληρώσαμε και ύστερα παραλάβαμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου είναι δεδομένη και μάλιστα δεν διορθώνεται.

Στην Ολομέλεια

Ο κ. Τραγάκης ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα τις υπογραφές -τουλάχιστον 60- που απαιτούνται για τη συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια, ενώ αμέσως μετά και ο κ. A. Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως το κόμμα του συλλέγει τις υπογραφές.


Ανοικτό θέμα προανακριτικής επιτροπής για τα όπλα

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την προμήθεια των ρωσικών οπλικών συστημάτων TOR – Μ1 και TPQ μετά και τη χθεσινή, υψηλών τόνων, συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής. Τη σαφή δήλωση ότι το θέμα και η έρευνα παραμένουν ανοιχτά έκανε ο πρόεδρος της εξεταστικής κ. Ιω. Τραγάκης, αν και δεν έγινε σχετικός λόγος κατά τη συζήτηση, παρά μόνον με έμμεσες αναφορές.

Εξωχώριες εταιρείες

Το ζητούμενο είναι ο δρόμος του ζεστού χρήματος μέσω εξωχωρίων εταιρειών με έδρες φορολογικούς παραδείσους, χρήματα τα οποία προορίζονταν για την υλοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που ποτέ δεν έφθασαν στην  Ελλάδα. Οπως τόνισε ο κ. Τραγάκης αναμένονται στοιχεία από τη δικαστική συνδρομή, που έχουμε ζητήσει από τη Μόσχα για την παράλληλη δίκη που γίνεται εκεί εναντίον του αντιπροέδρου της ANTEY κ. M. Βορομπιόφ «ειδικά για το ελληνικό συμβόλαιο». Με πρόσφατη δήλωση του πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τραγάκης, το συντομότερο δυνατόν θα έχουμε στη διάθεσή μας αυτά τα στοιχεία. «Και το κυριότερο, βέβαια, ότι αναμένουμε από τις ελβετικές αρχές, αλλά και τις αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας το άνοιγμα λογαριασμών από τους οποίους πέρασαν και χάθηκαν με υπόγειες διαδρομές χρήματα».

Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, αφού το ΠΑΣΟΚ επέλεξε ως καλύτερη άμυνα την επίθεση απέναντι σε τρία κόμματα -το κυβερνών και τα δύο της Αριστεράς- που έκριναν ότι όχι μόνον ανεδείχθησαν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες, αλλά και σημαντικότατη ζημία, τουλάχιστον 113 δισ. δρχ., στα δημόσια οικονομικά από τις βλαπτικές δύο συμβάσεις. Ετσι, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, διέθεσε τον περισσότερο χρόνο του για να επιτεθεί στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αμύνης, καταλογίζοντας μάλιστα ότι δεν παραλαμβάνει από το Δεκέμβριο από το τελωνείο, όπου βρίσκονται, ανταλλακτικά και συστήματα απαραίτητα για τη διασύνδεση των TOR, προκαλώντας την παρέμβαση του υπουργού και οξεία φραστική αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Ο εκτελωνισμός

«Συμπεριφέρεστε σήμερα ως συνήγορος της ρωσικής εταιρείας», κατήγγειλε ο υπουργός, γνωστοποιώντας ότι «αν δεν υπογραφεί με τη ρωσική πλευρά η σύμβαση για αλλαγή του τρόπου διασύνδεσης, κάτι που απαιτεί κατάθεση τραπεζικής εγγυήσεως, αντί της διάτρητης «επιστολής καλής θελήσεως» που πήρε το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να γίνει εκτελωνισμός και παραλαβή κατά παράβασιν του νόμου και του Συντάγματος».

«Εσείς να μας πείτε γιατί ζητάτε να επανέλθει η αρχική και αποτυχούσα ANTEY στις διαπραγματεύσεις», απάντησε με αιχμή και ο κ. Βενιζέλος. «Οφείλετε να αντιληφθείτε ότι μετά τις αμαρτίες σας προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τα πράγματα ισορροπώντας μεταξύ της διατηρήσεως του διεθνούς κύρους της χώρας και της μη συγκαλύψεως της υποθέσεως. Οι επιζήμιες πολιτικές σας από τα Ιμια και μετά θα σας ακολουθούν πάντα. Αφήσατε την Ελλάδα χωρίς θεσμική θωράκιση για να ενεργοποιήσουμε τα συστήματα που αγοράσατε πανάκριβα. Δεν συζητάμε σήμερα για την αξιοπιστία των συστημάτων, αλλά για τη δική σας αξιοπιστία και τις ζημιογόνες συμβάσεις που υπογράψατε», ανταπάντησε ο υπουργός.

Οι εισηγητές της πλειοψηφίας κ. X. Ζώης, Ελ. Ζαγορίτης, και K. Γκιουλέκας, μίλησαν για καταφανέστατες πολιτικές ευθύνες, που κατεδείχθησαν από την εξεταστική και συμφώνησαν, όπως και οι αγορητές της Αριστεράς κ.κ. I. Πατσιλινάκος και Ασημίνα Ξηροτύρη, ότι απαιτείται ένα νέο σύστημα προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις. Αντιθέτως, οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, A. Λοβέρδος και A. Ακριβάκης, έκαναν λόγο για χαλκεία με εμπνευστές την ηγεσία του υπουργείου Αμύνης. Την ίδια γραμμή τήρησαν και οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί Αμύνης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

«Πολιτική εμπάθεια»

Ο κ. A. Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε για μία ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις για την προμήθεια των δύο οπλικών συστημάτων ήταν συλλογικές, δηλ. από το ΚΥΣΕΑ, όπου μετείχε ο τότε πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί,  ενώ ο κ. Ιω. Παπαντωνίου έκανε λόγο για «πολιτική εμπάθεια και μικρότητα». «Μιλάτε εσείς κ. Παπαντωνίου που είστε ο «ήρωας» του Χρηματιστηρίου»; ειρωνεύτηκε ο κ. B. Πολύδωρας: «Το ζήτημα είναι πού πήγαν τα λεφτά. Αυτό είναι το ζητούμενο. Σε κάποιες άλλες εποχές μια παρόμοια συμπεριφορά να αφήνονται γυμνές οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα λεγόταν απλώς απιστία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.