Βίος και Πολιτεία Βασιλική Βλάχου: Η εισαγγελέας της ΕΥΠ έχει «βαρύ βιογραφικό» σε υποθέσεις φωτιά όπως Χρηματιστήριο, Noor 1, παραδικαστικό και στημένα παιχνίδια

Το who is who της Εισαγγελέως που φέρεται να έδωσε την άδεια για τις παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΑΦΙΑ ΚΙΝΑ NOOR 1 NOOR ONE ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΦΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
 

Την πορεία στο δικαστικό σώμα μέσα από υποθέσεις φωτιά της κ Βλαχου, παρουσιάζει σε άρθρο της το 2020 η Εφημερίδα των Συντακτών και ο Ριζοσπάστης στις 3 Σεπτεμβριου 2022. Ανάμεσα στις υποθέσεις που είχε χειριστεί ήταν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το Noor One, τα στημένα παιχνίδια του Ποδοσφαίρου

  •  Το 2004 πρότεινε να τεθούν στο αρχείο οι ποινικές διώξεις κατά 8 εταιρειών για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
  • Το 2006 τιμωρήθηκε πειθαρχικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» (2000-2004).
  • Την ίδια περίοδο είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για εμπλοκή του ονόματός της στην έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα, χωρίς άλλη εξέλιξη.
  • Το 2014, στην υπόθεση της ονομαζόμενης «μαφίας των ναρκωτικών», είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση.
  • Τέλος, υπήρξε η εισαγγελέας στη δίκη του «Noor One», όπου έσπασαν τα ισόβια για κατηγορούμενους μετά την πρότασή της για ελαφρυντικά, την οποία έκανε δεκτή το δικαστήριο.


Το άρθρο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της  3.09.2022

«Βαρύ» βιογραφικό έχει η εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ και εγκρίνει τα αιτήματα για παρακολουθήσεις και υποκλοπές. Η συγκεκριμένη επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ως εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ τον Μάη του 2020 με οριακή πλειοψηφία 6 υπέρ και 5 κατά. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως η διαδρομή της, καθώς εμπλέκεται σε μια σειρά σοβαρές δικαστικές υποθέσεις, που απασχόλησαν τη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια: Το 2004 πρότεινε να τεθούν στο αρχείο οι ποινικές διώξεις κατά 8 εταιρειών για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Το 2006 τιμωρήθηκε πειθαρχικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» (2000-2004). Την ίδια περίοδο είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για εμπλοκή του ονόματός της στην έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα, χωρίς άλλη εξέλιξη. Το 2014, στην υπόθεση της ονομαζόμενης «μαφίας των ναρκωτικών», είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση. Τέλος, υπήρξε η εισαγγελέας στη δίκη του «Noor One», όπου έσπασαν τα ισόβια για κατηγορούμενους μετά την πρότασή της για ελαφρυντικά, την οποία έκανε δεκτή το δικαστήριο. Η ευθύνη για τις απαράδεκτες παρακολουθήσεις ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση και στους κρατικούς μηχανισμούς, που δρουν καλυπτόμενοι πίσω από το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, σαν πολλά να μαζεύονται γύρω από την συγκεκριμένη εισαγγελέα. Εκτός κι αν ένα τέτοιο βιογραφικό είναι στα «προαπαιτούμενα» για να φτάσει κανείς έως την πόρτα της ΕΥΠ.


Το άρθρο της ΕΦΣΥΝ 13.05.2020

Ποια είναι η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου που θα εποπτεύει την ΕΥΠ

Η πρωθυπουργική ΕΥΠ απέκτησε από χθες εποπτεύοντα εισαγγελέα. Με οριακή πλειοψηφία 6-5, η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου τοποθετήθηκε στην ΕΥΠ από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Αρείου Πάγου), που συνεδρίασε με 11 μέλη υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και με τη συμμετοχή του εισαγγελέα του Α.Π. Βασίλη Πλιώτα. Καθήκον της, να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της υπηρεσίας που διευθύνει ο εκλεκτός του πρωθυπουργού Παναγιώτης Κοντολέων, πρώην πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του γνωστού για τις «δράσεις» του πολυεθνικού κολοσσού security G4S 

Η Βασιλική Βλάχου εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο τον Σεπτέμβριο του 1993, προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών το 2011 και στη συνέχεια σε εισαγγελέα Εφετών. Το διάστημα αυτό βρίσκεται στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει σε εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε δεύτερο βαθμό (από το 2018) την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του πλοίου «Νoor One».

Πριν μετατεθεί στον Πειραιά υπηρετούσε στην Κρήτη, όπου το 2014, σε άλλη υπόθεση ναρκωτικών (την ονομαζόμενη τότε «μαφία των ναρκωτικών»), είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας ελλιπείς τις αστυνομικές έρευνες.

«Κλείστηκαν στα γραφεία τους, άκουσαν τις απομαγνητοφωνήσεις και με βάση μόνο αυτές, έφτιαξαν μια δικογραφία με ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία» είχε πει μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της.

Βέβαια η υπόθεση που δικάζει σήμερα -σύμφωνα και με την εισαγγελέα της δίκης σε πρώτο βαθμό- έχει «δεμένη» δικογραφία χάρη στη συστηματική προσπάθεια των λιμενικών που κατάσχεσαν το φορτίο. Σε αυτή τη δίκη, η εισαγγελέας Bασιλική Βλάχου έκανε δεκτές τις νόμιμες συνακροάσεις της ΕΥΠ το 2012 για τα στημένα παιχνίδια του ποδοσφαίρου.

Η Βασιλική Βλάχου τιμωρήθηκε πειθαρχικά το 2006 με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) «πόθεν έσχες» («Ναυτεμπορική», 30.1.2006), ενώ το όνομά της είχε ακουστεί και στη γνωστή υπόθεση του παραδικαστικού, χωρίς ωστόσο να προκύψει εμπλοκή της («Εισαγγελέας του παραδικαστικού στη δίκη του Αλέξη», newsit.gr, 13.1.2010).

To συγκεκριμένο δημοσίευμα μάλιστα αφορούσε την επιλογή της Βασιλική Βλάχου στην εισαγγελική έδρα του Πενταμελούς Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας που εκδίκασε τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο αιφνίδιος θάνατος του συζύγου της προκάλεσε τότε τη διακοπή της συνεδρίασης του Εφετείου, η οποία και συνεχίστηκε με άλλη σύνθεση.

H Βασιλική Βλάχου στις 1/9/2004 εισηγήθηκε την παύση των διώξεων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων.

Η έρευνα είχε ανατεθεί λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης στον εισαγγελέα Εφετών κ. Βασίλειο Πλιώτα (σ.σ. σημερινό εισαγγελέα Αρείου Πάγου) τον Αύγουστο του 2003, με παραγγελία του τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Ζορμπά. «Ζητήθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε 11 συνολικά εταιρείες (οι 8 εξ αυτών εισηγμένες στο X.A.).

Στην εισαγγελική παραγγελία περιγράφονται πράξεις απάτης και παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, που ακουμπούν τις χρηματιστηριακές και τις εποπτικές αρχές, οι οποίες φέρονται να έχουν, τουλάχιστον, αδρανήσει.

Το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι για πράξεις που φέρεται ότι τελέσθηκαν από 1/7/99 έως και τις 15/10/1999 έχει επέλθει παραγραφή λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Και για όσες όμως δεν έχει επέλθει παραγραφή, το Συμβούλιο, συμφωνώντας με την αντεισαγγελέα Βλάχου, προτείνει να επέλθει λήθη/ar, να παύσουν οι διώξεις, αλλά και οι προσδοκίες ότι κάποιος επιτέλους θα τιμωρηθεί για τη μεγάλη ληστεία μέσω του Χ.Α.» («H διαδρομή της επίμαχης δικογραφίας», «Καθημερινή», 30.10.2004).

15 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.