Αναδρομικά συνταξιούχων: Ούτε ευρώ για 1,7 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους (Βίντεο)

Γιάννης Βρούτσης: Ούτε ευρώ αναδρομικά 1,7 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχοι

Η ζωή είναι όμορφη · 15 Δεκεμβρίου 2019 · Άπλωσε σε ένα πάγκο 10 ντομάτες, λίγα σκόρδα, λίγες πιπερίτσες, 7 αγγουράκια, 4 ματσάκια μαϊντανό, δυο γλάστρες. Τα κοιτάει με χαμόγελο. Τι να σκέφτεται; Γαμώτο. Σκέφτομαι εγώ. Νάρθω να σε πάρω μια αγκαλιά, να πάρω τα ζαρζαβατικά σου και να γυρίσεις σπίτι σου, να ησυχάσεις μέρες που είναι. Τι στο καλό κάνεις στο δρόμο ψυχή μου όμορφη; Γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Πως επιτρέπουμε τέτοιες καταστάσεις;
Η ζωή είναι όμορφη
· 15 Δεκεμβρίου 2019 ·
Άπλωσε σε ένα πάγκο 10 ντομάτες, λίγα σκόρδα, λίγες πιπερίτσες, 7 αγγουράκια, 4 ματσάκια μαϊντανό, δυο γλάστρες. Τα κοιτάει με χαμόγελο. Τι να σκέφτεται;
Γαμώτο. Σκέφτομαι εγώ.
Νάρθω να σε πάρω μια αγκαλιά, να πάρω τα ζαρζαβατικά σου και να γυρίσεις σπίτι σου, να ησυχάσεις μέρες που είναι. Τι στο καλό κάνεις στο δρόμο ψυχή μου όμορφη;
Γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
Πως επιτρέπουμε τέτοιες καταστάσεις;

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από 22 έως και 29 Οκτωβρίου και τα ποσά θα είναι «ανεκχώρητα, ακατάσχετα, δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές του Δημοσίου, είτε σε φόρους είτε σε ασφαλιστικά ταμεία και δε γίνεται παρακράτηση 20% του φόρου. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν το σύνολο του ποσού ακέραιο». Ωστόσο, το όποιο ποσό λάβει ο κάθε συνταξιούχος ως αναδρομικά, «θα θεωρηθεί του χρόνου ως εισόδημα και θα τακτοποιηθεί με τις κείμενες διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος». Σχετικά με την καταβολή των ποσών σε χήρες και κληρονόμους, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «όλοι οι κληρονόμοι θα πάρουν τα χρήματά τους» στο σύνολο τους και όχι αναλογικά.

 

Γιάννης Βρούτσης: Δεν θα πάρουν αναδρομικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυτούς που δε δικαιούνται αναδρομικά, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι δεν προβλέπεται να λάβουν κάποιο επίδομα, ούτε από το υπουργείο αλλά ούτε και από τον προϋπολογισμό. Οι συνταξιούχοι που κόπηκαν με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι περίπου 1,7 εκατομμύρια των πιο ευπαθών ομάδων.

Εξαιρούνται 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι από την επιστροφή που επιδίκασε το ΣτΕ

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος κάλεσε όσους αποκλείονται από τις επιστροφές, αλλά και όσους θα λάβουν κουτσουρεμένα αναδρομικά να προχωρήσουν άμεσα σε αγωγές. «Από το ένα εκατομμύριο συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά τον Οκτώβριο, οι 400.000 έχουν κάνει αγωγές. Οι υπόλοιποι 600.000 πρέπει άμεσα να υποβάλλουν αγωγές, πριν την πληρωμή των αναδρομικών, καθώς σύμφωνα με την νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, με την καταβολή σβήνονται όλες οι υπόλοιπες διεκδικήσεις τους», τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, όσοι δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, με την είσπραξη των αναδρομικών από την κύρια σύνταξη σβήνουν τις πιθανές διεκδικήσεις για δώρα και επικουρικές.

Οι υπόλοιποι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τον Οκτώβριο κάποια επιστροφή, καθώς είχαν κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και κατά συνέπεια διεκδικούν μόνο τα αναδρομικά των δώρων ή και των επικουρικών, μπορούν να προσφύγουν αν θέλουν έως το τέλος του έτους, όταν παραγράφονται σωρευτικά οι μήνες του 2015 λόγω παρέλευσης 5ετίας.

1 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.