Από τον Κασιδιάρη στις Σκουριές…”ένα Μουρούτη” δρόμος

freenet2004.wordpress.com

Σε συνθήκες ακραίας καπιταλιστικής επίθεσης της εξουσίας των πολιτικών και οικονομικών ελίτ εναντίον της κοινωνίας οι κανόνες του “παιχνιδιού” που συνήθιζαν να υπακούουν στο ελάχιστο κοινωνικό συμβόλαιο καταργούνται με ευθύνη της εξουσίας.

Τα συμφέροντα των εταιριών στη μετοχική σύνθεση των οποίων μετέχουν ιδιοκτήτες ΜΜΕ – εργολάβοι τίθενται σε απόλυτη προτεραιότητα κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι “ατίθασοι Γαλάτες” δεν χωρούν στις ιστορίες αντίστασης και μάχης ενάντια στην υποτίμηση των ίδιων των ζωών τους.

Η ιστορία της αντίστασης της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής στα ορυχεία της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές είναι γνωστή από χρόνια και έχει περάσει πολλά κύματα ύφεσης και όξυνσης. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε μια εξαιρετική όξυνση με ευθύνη του κράτους το οποίο πλέον ανενδοίαστα συμμαχεί με την εταιρία καναδικών και ελληνικών συμφερόντων για να επιβάλλει όρους Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην περιοχή. Και όπως ξέρουμε στις ΕΟΖ δεν υπάρχει χώρος ούτε για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, ούτε για εργατικά αιτήματα ούτε πολύ περισσότερο για “περιβαλλοντικές ευαισθησίες” κατοίκων της περιοχής.  Η οργανωμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερα με το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης δαιμονοποιείται για μία ακόμα φορά από τα οργανωμένα συμφέροντα των εργολάβων των ΜΜΕ που όλως τυχαίως βρίσκονται και στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας που θέλει να εξορύξει το χρυσό της περιοχής δίνοντας στους ντόπιους γερές δόσεις από κυάνιο και αρσενικό για αντάλλαγμα…

Στο πλευρό της εταιρίας συντρέχουν και εξουσιαστές των Αθηνών, γνωστοί λαϊκιστές ακροδεξιοί, πρόθυμοι να ανταλλάξουν ένα λόγο στήριξης σεστημένα συλλαλητήρια υπέρ της επένδυσης με ένα μόνιμο στασίδι στις τηλεοπτικές εκπομπές και τα ΜΜΕ των μετόχων της εταιρίας. Η περίπτωση Γεωργιάδη είναι χαρακτηριστική. Ο βουλευτής Γεωργιάδης, μέλος της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά μεταξύ άλλων τις ενέργειες Παπακωνσταντίνου αλλά και το ευρύτερο θέμα της Λίστας Λαγκάρντ προστρέχει να ενθαρρύνει το συρφετό των ναυλωμένων λεωφορείων, εργαζομένων και λοιπών παρατρεχάμενων στηρίζοντας τα συμφέροντα της εταιρίας Ελ. Χρυσός. Μέτοχος της ίδιας εταιρίας εμφανίζεται  ο εκδότης και καναλάρχης Μπόμπολας, γνωστός εργολάβος με διασυνδέσεις με την εξουσία και υψηλό στέλεχος των οικονομικών ελίτ που εξουσιάζουν τη χώρα. Μέλη της οικογένειας Μπόμπολα εμφανίζονται και στις λίστες Λαγκάρντ ενώ ελέγχονται από ΣΔΟΕ για πόθεν έσχες και προέλευση χρήματος που έχει βρεθεί σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Όλα νόμιμα και ηθικά για την προκλητική σύμπλευση εξουσιαστών που λειτουργούν πολιτικά ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων των ντόπιων οικονομικών ελίτ.

Η διάσταση αυτή αναδεικνύει ένα μικρό μέρος της ιστορίας στις Σκουριές για το πώς ο καπιταλισμός θα φάει τις σάρκες της κοινωνίας προκειμένου να εξασφαλίσει τα κολοσσιαία κέρδη του εις βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής των κατοίκων και τελικά των συμφερόντων της κοινωνίαςΗ αντίδραση αναμενόμενη, εξαναγκάζει τα ΜΜΕ και την εξουσία να μιλήσουν για το θέμα που θαβόταν συστηματικά και αντιμετωπιζόταν σε επίπεδο τοπικών εκβιασμών και διαχείρισης τοπικών συμφερόντων από δημάρχους ξεπλυμένους από παλιότερα σκάνδαλα παραχώρησης γης υπέρ καπιταλιστών. Η συντεταγμένη απάντηση της εξουσίας περιλαμβάνει τιςγνώριμες δόσεις αυταρχισμού, αστυνομικής βαρβαρότητας και εξουσιαστικών πογκρόμ εναντίον όσων αντιδρούν στην επένδυση. Η πολιτική σκοπιμότητα εμπλέκει και πολιτικά κόμματα που στέκονται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής,έστω και όψιμα… Το αστυνομικό κράτος απαντά με το μόνο εργαλείο που ξέρει και χειρίζεται. Μετά τους θαλαμους αερίων στο κέντρο της Αθήνας, τα πεδία των συγκρούσεων μεταφέρονται στην Ιερισσό, στα σπίτια των κατοίκων. Ο υπουργός μπατσοκρατίας Δένδιαςσπεύδει να εγγυηθεί ότι δημοκρατικά δικαιώματα, κατακτήσεις και κανόνες δεν θα σταθούν εμπόδιο στην τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό της τοπικής κοινωνίας.

Διμοιρίες ΜΑΤ συνοδευόμενες από πάνοπλα ΕΚΑΜ διεξάγουν επιχειρήσεις κατοχικού στρατού μέσα στην Ιερισσό, η αντιτρομοκρατική εγκαθίσταται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και εκφοβίζει 15 χρονια παιδιά (βίτσιο με τα 15 χρονα το κράτος….) και οι διμοιρίες  ψεκάζουν με δακρυγόνα το σχολείο τους. Είναι αναμφισβήτητα το τελευταίο χαρτί της εξουσίας, αποτελεί το ύστατο και μόνο εργαλείο επιβολής που ξέρουν να χειρίζονται οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ ενάντια σε μια κοινωνία που ακουμπάει στις Σκουριές του σήμερα, την Κερατέα του χτες, το Δεκέμβρη του αύριο…

Το μήνυμα ξεκάθαρο “ο ελληνικός καπιταλισμός πρέπει να βγει από την κρίση έστω και ελαφρά τραυματισμένος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία θα μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο επιστρατευμένων εργαζομένων, με ελάχιστο μισθό (300 € ζητάνε οι πολυεθνικές), κανένα εργασιακό δικαίωμα και απόλυτη ελευθερία των οικονομικών συμφερόντων επί της γης, του αέρα, των φυσικών αγαθών και του παραγόμενου πλούτου”.

Κι αν το επίσημο κράτος δυσκολεύεται να επιβάλλει την τάξη και το νόμο των οικονομικών ελίτ, πάντα θα υπάρχει το μακρύ χέρι του κράτους, οι ναζιστικές ορδές των Κασιδιάρηδων. Και η δικαιοσύνη τους θα είναι παρούσα για να ξεμπλέκει κάθε ναζί μαχαιροβγάλτη κατακλύζοντας τις δικαστικές αίθουσες με συμμορίες φουσκωτών τραμπούκων και με τηφανερή συνεργασία αστυνομίας και δημοσιογράφων. Οι χαιρετούρες μετά το τέλος της διαδικασίας στο δικαστήριο που αθώωσε τον Κασιδιάρη ανάμεσα σε χρυσαυγίτη και τον εισαγγελέα περισσότερο ως σημειολογία της σχέσης στοργής ανάμεσα στην εξουσία και τους ναζί πρέπει να αντιμετωπίζεται παρά ως τυπικός ή πολύ πιθανότερο συμβολικός χαιρετισμός…Για να υπάρχει στο παρασκήνιο, στους πολιτικούς βόθρους της ακροδεξιάς όλος αυτός ο συρφετός των δημόσια αμειβομένων υπαλλήλων που θα χύνουν το ακροδεξιό δηλητήριο σε μια κοινωνία για να μετατρέπουν μια μάχη ταξική, ένα αγώνα των από κάτω ενάντια στους από πάνω σε μάχη εντυπώσεων και προπαγάνδισης.

http://freenet2004.wordpress.com

Προτεινόμενες Πηγές

[1] ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Β’, Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣhttp://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/330-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-o-thisavros-tis-kassandras

[2] ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Α’, ΜΑΥΡΗ ΒΙΛΒΑhttps://vimeo.com/51584732

[3] Η σιωπή δεν είναι χρυσός, http://www.efsyn.gr/?p=4489 (χαρακτηρηστική παράθεση γεγονότων και στοιχείων από τον Αυγερόπουλο της σκανδαλώδους παραχώρησης του μεταλλείου στις Σκουριές με τα κολοσσιαία κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων )

[4] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝhttp://antigoldgreece.wordpress.com/

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.